Porteus-v3.2rc4 bug reports

Please reproduce your error on a second machine before posting, and check the error by running without saved changes or extra modules (See FAQ No. 13, "How to report a bug"). For unstable Porteus versions (alpha, beta, rc) please use the relevant thread in our "Development" section.
User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3887
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: 4.0 Cinnamon 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#196 by Ed_P » 09 Aug 2016, 05:16

brokenman wrote:Ed_P I understand that this is a problem that occurred with more than one user. Without log info there is little I can do to see why.
Any particular log you're interested in seeing?
Ed

burdi01
Black ninja
Black ninja
Posts: 72
Joined: 18 Aug 2013, 12:09
Distribution: Slackware, Xubuntu
Location: The Netherlands

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#197 by burdi01 » 09 Aug 2016, 08:37

brokenman wrote:To remove desktop icons open dconf-editor in applications --> system tools and select:
Its in org -> mate -> desktop -> background -> show-desktop-icons
That removes all desktop icons instead of just the mounted devices ones.
:D

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3887
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: 4.0 Cinnamon 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#198 by Ed_P » 09 Aug 2016, 14:45

Cinnamon 64-bit ISO boot rc5 mods

have nemo open to /home/guest/
dbl click on a .txt file
mousepad opens the file
and wallpaper disappears.

nothing else open.

earlier usm update running
screen dimmed while watching the update
screen brightened when I touched the mousepad
wallpaper did not disappear.
brokenman wrote:Ed_P I understand that this is a problem that occurred with more than one user. Without log info there is little I can do to see why.
I will zip this folder up and email it to you.

Code: Select all

root@porteus:/home/guest# cp /var/log/* /mnt/sda5/logs/
cp: target '/mnt/sda5/logs/' is not a directory
root@porteus:/home/guest# mkdir /mnt/sda5/logs
root@porteus:/home/guest# cp /var/log/* /mnt/sda5/logs/
cp: omitting directory '/var/log/ConsoleKit'
cp: omitting directory '/var/log/cups'
cp: omitting directory '/var/log/nfsd'
cp: omitting directory '/var/log/packages'
cp: omitting directory '/var/log/removed_packages'
cp: omitting directory '/var/log/removed_scripts'
cp: omitting directory '/var/log/samba'
cp: omitting directory '/var/log/scripts'
cp: omitting directory '/var/log/setup'
root@porteus:/home/guest# ls /mnt/sda5/logs
Xorg.0.log*      dmesg*     pm-powersave.log*  spooler*
Xorg.0.log.old*  faillog*   pm-suspend.log*    syslog*
btmp*            lastlog*   porteus-livedbg*   wpa_supplicant.log*
cron*            maillog*   secure*            wtmp*
debug*           messages*  slim.log*
root@porteus:/home/guest# 
Ed

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5849
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#199 by brokenman » 10 Aug 2016, 01:27

Thanks Ed_P. I don't remember the other user with the same problem. Are they also using a machine with RADEON graphics?

Can you please let me know which kernel driver you are using: lspci -k | egrep -A1 "AMD|RADEON"
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

burdi01
Black ninja
Black ninja
Posts: 72
Joined: 18 Aug 2013, 12:09
Distribution: Slackware, Xubuntu
Location: The Netherlands

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#200 by burdi01 » 10 Aug 2016, 09:03

Code: Select all

root@porteus:~# lspci -k | egrep -A1 "AMD|RADEON"
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Juniper PRO [Radeon HD 5750]
	Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology Device 3000
--
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Juniper HDMI Audio [Radeon HD 5700 Series]
	Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology Device aa58
root@porteus:~#

Cinnamon with the rc4 and rc5 mods: I do not see the symptoms as reported by by Ed_P » 09 Aug 2016, 16:45
:D

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1791
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 4.0 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#201 by Blaze » 10 Aug 2016, 16:23

brokenman wrote:Are they also using a machine with RADEON graphics?
I used NVIDIA video card on the old PC configuration and had trouble with missing wallpaper.
On a new PC configuration with AMD Radeon video card I have this bug too

Code: Select all

root@porteus:~# lspci -k | egrep -A1 "AMD|RADEON"
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81)
	Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology Device e322
--
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tobago HDMI Audio [Radeon R7 360 / R9 360 OEM]
	Subsystem: PC Partner Limited / Sapphire Technology Device aac0
root@porteus:~#
francois, any news about a new printing module for Porteus 3.2?

brokenman, I done a new version Evo-Vertex-only.xzm
- fixed active and inactive windows (was not clear what window is active or inactive)
- white color was changed on a blue color when you are renaming file(s)/folder(s)

I have two questions for you. I can compress svg files - it will be ultra optimization of Evo-Vertex theme.
It is worth it if I will do this? Do you plan to add Evo-Vertex theme to Porteus 3.2?
Last edited by Blaze on 10 Aug 2016, 20:19, edited 1 time in total.
Linux porteus 4.15.10-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Mar 18 10:35:07 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3887
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: 4.0 Cinnamon 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#202 by Ed_P » 10 Aug 2016, 17:08

brokenman wrote: Are they also using a machine with RADEON graphics?
hmmmm AMD yes, RADEON no, Radeon yup.
Can you please let me know which kernel driver you are using: lspci -k | egrep -A1 "AMD|RADEON"

Code: Select all

guest@porteus:~$ lspci -k | egrep -A1 "AMD|RADEON"
bash: lspci: command not found
guest@porteus:~$ su
Password: 

root@porteus:/home/guest# lspci -k | egrep -A1 "RADEON"
root@porteus:/home/guest# 

root@porteus:/home/guest# lspci -k | egrep -A1 "Radeon"
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6290]
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
root@porteus:/home/guest# 

root@porteus:/home/guest# lspci -k | egrep -A1 "AMD|RADEON"
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 14h Processor Root Complex
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6290]
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
--
00:01.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler HDMI Audio
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
--
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI mode]
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
--
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
--
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
--
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
--
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
--
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller (rev 42)
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
--
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
--
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller (rev 40)
	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0598
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 PCI to PCI Bridge (rev 40)
00:15.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB700/SB800/SB900 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
	Kernel driver in use: pcieport
--
00:15.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB900 PCI to PCI bridge (PCIE port 2)
	Kernel driver in use: pcieport
--
00:15.3 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB900 PCI to PCI bridge (PCIE port 3)
	Kernel driver in use: pcieport
--
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 0 (rev 43)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 3
	Kernel driver in use: k10temp
--
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 6
00:18.6 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 5
00:18.7 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 12h/14h Processor Function 7
06:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8152 v2.0 Fast Ethernet (rev c1)
Ed

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2564
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

vlc & kde

Post#203 by Bogomips » 11 Aug 2016, 01:34

64 Bit KDE & 64 Bit Cinnamon (Both using Nvidia driver)
Under KDE the VLC player is perfectly well behaved, closes without problem, and the whole VLC bundle deactivates nicely. Cinnamon however shows a new symptom, and this is repeatable. After the GUI come up, Ctl+O does not bring up Open Dialog, but instead turns window grey. Cinnamon crashes or aborts. Recovery possible thru startx. Extract from a log:

Code: Select all

var/log/messages:Aug  9 18:16:16 porteus kernel: 
[ 3066.891670] vlc[2306]: segfault at 0 ip 00007f3b9e095980 sp 00007f3b93a218e8 error 4 in ld-2.23.so[7f3b9e093000+14000]
 
32 & 64 Bit Cinnamon (No Nvidia driver)
Both can open and play, but closing causes Cinnamon crash or abort. Recovery possible thru startx.

KDE 64 Bit Verbosity

Code: Select all

guest@porteus:~$ txz2xzm  p10/Por/tmp64/libcgroup-0.41-x86_64-1.txz
guest@porteus:~$ kdesu(3381)/kdesu (kdelibs) KDESu::PtyProcess::exec: [ /tmp/kde-build/kde4/kdelibs-4.14.21/kdesu/process.cpp : 293 ]  Running "/bin/su"
kdesu(3381)/kdesu (kdelibs) KDESu::SuProcess::ConverseSU: [ /tmp/kde-build/kde4/kdelibs-4.14.21/kdesu/su.cpp : 259 ]  Read line "Password: "
kdesu(3381)/kdesu (kdelibs) KDESu::PtyProcess::exec: [ /tmp/kde-build/kde4/kdelibs-4.14.21/kdesu/process.cpp : 293 ]  Running "/bin/su"
kdesu(3381)/kdesu (kdelibs) KDESu::SuProcess::ConverseSU: [ /tmp/kde-build/kde4/kdelibs-4.14.21/kdesu/su.cpp : 259 ]  Read line "Password: "
kdesu(3381)/kdesu (kdelibs) KDESu::PtyProcess::WaitSlave: [ /tmp/kde-build/kde4/kdelibs-4.14.21/kdesu/process.cpp : 379 ]  Child pid 3388
kdesu(3381)/kdesu (kdelibs) KDESu::SuProcess::ConverseSU: [ /tmp/kde-build/kde4/kdelibs-4.14.21/kdesu/su.cpp : 259 ]  Read line ""
kdesu(3381)/kdesu (kdelibs) KDESu::SuProcess::ConverseSU: [ /tmp/kde-build/kde4/kdelibs-4.14.21/kdesu/su.cpp : 259 ]  Read line "kdesu_stub"
<- Does not return to Prompt.
guest@porteus:~$
Ed_P wrote:I will zip this folder up and email it to you.

Code: Select all

root@porteus:/home/guest# cp /var/log/* /mnt/sda5/logs/
cp: target '/mnt/sda5/logs/' is not a directory
root@porteus:/home/guest# mkdir /mnt/sda5/logs
root@porteus:/home/guest# cp /var/log/* /mnt/sda5/logs/
cp: omitting directory '/var/log/ConsoleKit'
cp: omitting directory '/var/log/cups'
cp: omitting directory '/var/log/nfsd'
cp: omitting directory '/var/log/packages'
cp: omitting directory '/var/log/removed_packages'
cp: omitting directory '/var/log/removed_scripts'
cp: omitting directory '/var/log/samba'
cp: omitting directory '/var/log/scripts'
cp: omitting directory '/var/log/setup'
root@porteus:/home/guest# ls /mnt/sda5/logs
Xorg.0.log*      dmesg*     pm-powersave.log*  spooler*
Xorg.0.log.old*  faillog*   pm-suspend.log*    syslog*
btmp*            lastlog*   porteus-livedbg*   wpa_supplicant.log*
cron*            maillog*   secure*            wtmp*
debug*           messages*  slim.log*
root@porteus:/home/guest# 
Used to do all this copying stuff, but lately found quick zip for it:

Code: Select all

su
zip   cin64vlcrc5-nvd.zip   /var/log/*
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2564
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

Cinnamon vlc issue

Post#204 by Bogomips » 13 Aug 2016, 00:10

brokenman wrote:Have you tried using a different theme Bogomips?
No change. :( If this is what is meant by a different theme: Image
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5849
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#205 by brokenman » 13 Aug 2016, 02:27

Thanks guys. Looks like we can rule out video card for the missing wallpaper problem. Bogomips I will tackle the vlc problem next. Probably this weekend.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1791
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 4.0 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#206 by Blaze » 14 Aug 2016, 10:50

I done compression of svg files for Evo-Vertex-only theme.
A new size 1.5 Mb. Download Evo-Vertex-only.xzm

Cinnamon x86_64
Image
I can't create icons at the desktop of Cinnamon.
But icons are present at the /root/Desktop directory.
Linux porteus 4.15.10-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Mar 18 10:35:07 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

Jack
Contributor
Contributor
Posts: 1514
Joined: 09 Aug 2013, 14:25
Distribution: Porteus 4.0rc4 My LXDE 64 bit
Location: USA

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#207 by Jack » 14 Aug 2016, 12:21

@blaze

Where did you get the wallpaper you use cause I like it to use with Mate. Can I have the link? I know this is off topic.
I just like Slackware because I think it teach you about Linux to build packages where Ubuntu is like Windows you just install programs you want.

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1791
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 4.0 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#208 by Blaze » 14 Aug 2016, 17:13

Linux porteus 4.15.10-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Mar 18 10:35:07 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

tome
Contributor
Contributor
Posts: 595
Joined: 26 Jun 2013, 14:03
Distribution: x64 Openbox
Location: Poland
Contact:

Re: Porteus-v3.2rc4 bug reports

Post#209 by tome » 19 Aug 2016, 08:25

A little old bug with load, noload cheatcodes, example:
noload=003 load=00 should load 000, 001 and 002 but loads also 003.
No intelligence, no life and no information can exist without prior intelligence, life or information (in place where things change and time is running).

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2564
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

rc5- & changes

Post#210 by Bogomips » 19 Aug 2016, 15:15

Cinnamon 32 Bit

Confirming two Issues concerning running with changes file, previously reported on rc4:
  • Login Dialog on blotchy Pink Background Looping.
    • Been running smoothly using changes, and here am not sure if it was the change to changes=EXIT or redirecting /tmp to a real filesystem which was the cause of

      Code: Select all

      guest@porteus:~$ ls -ld /home/guest/
      drwxr-xr-x 39 root root 60 Aug 18  2016 /home/guest//
      guest@porteus:~$ sudo chown guest:users /home/guest/
      guest@porteus:~$ ls -ld /home/guest/
      drwxr-xr-x 39 guest users 60 Aug 18  2016 /home/guest//                  
      fixed in test mode before init 4
    • Fix for GUI applied in cliexec:

      Code: Select all

      root@porteus:/home/guest# usm -i
      ++++++++++++++++++++++++++++++
      usm application information
      
      USM version:  3.2.0
      DB version:  160320
      Current storage: /home/guest/p10/Por/tmp/usm
      Current config: /etc/usm/usm.conf
      Current platform: Porteus-v3.2rc5
      Current arch: i686
      Current Slackware 14.2
      Current kernel 4.6.3-porteus
      Current distros: slackware slackwarepatches slacky salix alien ponce slackonly
      quiet from=/dev/sda8/rc5 copy2ram ramsize=30% noauto guiexec=Prolog/pmx.sh cliexec=mount~--bind~/home/guest/p9/tmp~/tmp;chown~guest:users~/home/guest extramod=/dev/sda10/tmp/iso/rc4/tst/mods changes=EXIT:/dev/sda6/sav/savgbg.dat
      
      However do get Cinnamon multi-line notification which disappears before one can manage to read the first line.
  • Date & Time Probably also comes with the territory, as had no cause to notice this before when running with simple changes
    • Time remains stuck on utc. Setting to Network Time has no effect, and

      Code: Select all

      sudo ln -sf /usr/share/zoneinfo/Europe/London  /etc/localtime
      also no effect, although works perfectly well when running without changes.
    • Fixed by setting system time from h/w clock, as noticed h/w clock on local time:

      Code: Select all

      guest@porteus:~$ sudo /sbin/hwclock
      Fri 19 Aug 2016 10:07:31 AM BST  .892266 seconds
      guest@porteus:~$ sudo /sbin/hwclock -s
      guest@porteus:~$ date
      Fri Aug 19 10:07:51 BST 2016
      
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

Post Reply