Porteus v5.0rc1 problems

Please reproduce your error on a second machine before posting, and check the error by running without saved changes or extra modules (See FAQ No. 13, "How to report a bug"). For unstable Porteus versions (alpha, beta, rc) please use the relevant thread in our "Development" section.
User avatar
evergreen
Black ninja
Black ninja
Posts: 63
Joined: 27 Mar 2016, 16:58
Distribution: Ignis OS, Porteus x86_64
Location: Argentine, Patagonia
Contact:

Porteus v5.0rc1 problems

Post#46 by evergreen » 27 Jun 2019, 22:55

Hello guys,

I am not sure if it's missing under purpose gtk+3, but I think it was included in Porteus 4.0, I am just noticing that because I am compiling again some packages and I haven't seen that notification before.

Cheers ;)

I am testing Porteus v5.0rc1 XFCE
AMD A8-7410, APU AMD Radeon R5 Graphics M330

User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 2255
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 5.0rc1-64bit all-DE+more
Location: australia
Contact:

Porteus v5.0rc1 problems

Post#47 by ncmprhnsbl » 27 Jun 2019, 23:20

evergreen wrote:
27 Jun 2019, 22:55
I am not sure if it's missing under purpose gtk+3, but I think it was included in Porteus 4.0, I am just noticing that because I am compiling again some packages and I haven't seen that notification before.
gtk+3 is there, but the devel module doesn't have the headers(/usr/include/*) needed for compiling..
because the headers frome the DEs haven't been merged into devel yet...
Forum Rules : https://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

nanZor
Samurai
Samurai
Posts: 185
Joined: 09 Apr 2019, 03:27
Distribution: Porteus 5.0 RC1 XFCE
Location: Los Angeles

Porteus v5.0rc1 problems

Post#48 by nanZor » 28 Jun 2019, 09:19

fulalas wrote:
27 Jun 2019, 02:28
@nanZor, in order to fix the black screen issue, please try this module (put it inside porteus/base): https://www.mediafire.com/file/gbd3r5c5 ... /009-[snip]...
Thanks! Got it installed with RC1 and am testing now.

Oddly, other than a few times I could repeat it earlier, the problem no longer exists for me now, even prior to installation of the entropy module. I can't explain it.

So what I did for grins was to do a factory reset on my monitor (just to take out that wild variable).

It might also be related to this problem between syslinux and video I put into the hardware subforum:

Possible solution for video hang on Intel

So far so good. I have a feeling it is just my combination of hardware, which has magically fixed itself. Ugh - I hate 'magic' fixes! :)
That's a UNIX book - cool. -Garth

nanZor
Samurai
Samurai
Posts: 185
Joined: 09 Apr 2019, 03:27
Distribution: Porteus 5.0 RC1 XFCE
Location: Los Angeles

Porteus v5.0rc1 problems

Post#49 by nanZor » 28 Jun 2019, 09:28

nanZor wrote:
19 Jun 2019, 02:27
Sluggish Mount detective work ...

Aha! It seems that the sluggish filesystem mounts of up to 20 seconds on my XFCE4 RC1 may be due to permissions.
Update: I have reduced the automounting delay from 20 seconds down to about 10 seconds from when the desktop first appears.

Since I regularly crash my boxes testing things out, and since I have an NTFS windows filesystem that gets automatically mounted, I ran the equivalent of fsck on it with administrator priveleges in windows:

Code: Select all

sfc /scannow
It found and fixed a bunch of errors. And now Porteus 5.0RC1 seems to automount about 10 seconds faster. I must have corrupted something that was confusing linux.

Need to find a way to *selectively* not automount those NTFS filesystems anyway - I'll search that out...
That's a UNIX book - cool. -Garth

dinosaur
White ninja
White ninja
Posts: 19
Joined: 30 Jan 2016, 17:34
Distribution: Debian
Location: England

Porteus v5.0rc1 problems

Post#50 by dinosaur » 01 Jul 2019, 11:22

5 minute delay at shutdown. See v5.0rc1 5 minute delay at shutdown
Don't know if use of LVM2 on sda is relevant or not.

joe nar quo
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 22 Jun 2019, 00:24
Distribution: porteus mate

Porteus v5.0rc1 problems

Post#51 by joe nar quo » 09 Jul 2019, 10:55

joe nar quo wrote:
24 Jun 2019, 13:39
Ed_P wrote:
22 Jun 2019, 05:22
Hello joe.

Did you have these chrome problems with version 4.0 of Porteus
Hi Ed,
Before I use Porteus 3.2.2 on my old laptop and have no problem. Now I try to use Porteus 5.0 on my new laptop Acer Aspire 3 A315-41-R3LC AMD Ryzen 3 and I got this problem.
I have solved this problem, I use vmlinuz initrd.xz and kernel.xzm from porteus v5.0 ; core.xzm and xorg.xzm from porteus v3.2.2rc5 and mate.xzm from porteus v3.2.2 rc4. And everything work fine. Beautiful.

User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 2252
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 4.0 x86-64 XFCe
Location: Forests of Germany

Porteus v5.0rc1 problems

Post#52 by Rava » 09 Jul 2019, 22:51

joe nar quo wrote:
09 Jul 2019, 10:55
I have solved this problem, I use vmlinuz initrd.xz and kernel.xzm from porteus v5.0 ; core.xzm and xorg.xzm from porteus v3.2.2rc5 and mate.xzm from porteus v3.2.2 rc4. And everything work fine. Beautiful.
That is one h*ll of a mix, but when it works, all is fine.

Hopefully the issue can be solved for 5.0 finale version. :)
Cheers!
Yours Rava

sci_fi
Black ninja
Black ninja
Posts: 58
Joined: 28 Dec 2010, 18:25

Porteus v5.0rc1 problems

Post#53 by sci_fi » 11 Jul 2019, 12:47

Problem with broadcom wireless.

Dell laptop (Latitude 6330) with broadcom wireless h/w worked fine on version 4.0 but wireless no longer works on version 5 rc1.
Porteus seems to be finding the wireless card as this is the output from Porteus system/wireless:

WIRELESS INFO:

02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01)
Subsystem: Dell Device 0015
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 11
Memory at f7d00000 (64-bit, non-prefetchable)
Capabilities: [40] Power Management version 3
Capabilities: [58] Vendor Specific Information: Len=78 <?>
Capabilities: [48] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
Capabilities: [d0] Express Endpoint, MSI 00
Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
Capabilities: [13c] Virtual Channel
Capabilities: [160] Device Serial Number 00-00-cc-ff-ff-34-00-71
Capabilities: [16c] Power Budgeting <?>

Also contents of etc/modprobe.d/broadcom_blacklist.conf:
# Default driver for supporting broadcom wifi chipsets is proprietary broadcom-sta (wl.ko).
# Please refer to 'Broadcom wifi under Porteus' HOWTO
# in case when you want to use the opensource drivers (b43/brcmsmac):
# http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=39&t=1099
#
# Blacklist opensource drivers they wont interfere with wl.ko:
blacklist wl

Also contents of etc/modprobe.d/b43_blacklist.conf:
blacklist wl

Not sure how to proceed.

Thank you and best regards,

sci_fi

raja
Shogun
Shogun
Posts: 213
Joined: 02 May 2017, 09:51
Distribution: v3.2.2-32 and v5.0-rc1-zstd-64
Location: Chennai,India

Porteus v5.0rc1 problems

Post#54 by raja » 11 Jul 2019, 17:08

Volume icon on boot shows a cross mark, with Device as "Default". Becomes normal when device selected as HDA Intel PCH. Some conflict with Pulse installation.
Linux Kernel-4.4.120-32 bit; Linux kernel-5.2-64 bit.

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 2719
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus current ☯ all DEs ☯
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Porteus v5.0rc1 problems

Post#55 by Blaze » 11 Jul 2019, 17:41

sci_fi, Version 4.0 questions (Пост Blaze #64647)

raja, this happens (about volume icon) in Openbox DE?
Linux 5.4.0-rc7-porteus #2 SMP Tue Nov 12 17:45:45 UTC 2019 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

sci_fi
Black ninja
Black ninja
Posts: 58
Joined: 28 Dec 2010, 18:25

Porteus v5.0rc1 problems

Post#56 by sci_fi » 15 Jul 2019, 14:18

@Blaze, Still on broadcom

Hi Blaze,

Thank you for the reminder regarding broadcom wireless fixes. That is what I did on version 4.0 and it worked fine. Unfortunately, it has not worked for me on version 5 rc1. Specifically, I get an error message with the modprobe command:

root@porteus:/home/guest# dmesg | grep -i b43
root@porteus:/home/guest# modprobe b43
modprobe: FATAL: Module b43 not found in directory /lib/modules/4.16.3-porteus

I observe that the folder /lib/modules/4.16.3-porteus does not exist. There is a a folder /lib/modules/5.1.5-porteus.

I created a folder /lib/modules/4.16.3-porteus and copied the contents of /lib/modules/5.1.5-porteus into it and tried again with this result.

root@porteus:/home/guest# modprobe b43
modprobe: ERROR: could not insert 'b43': Exec format error

User avatar
chromer
White ninja
White ninja
Posts: 18
Joined: 13 Jan 2019, 18:00
Distribution: APorteus , Porteus 5
Location: Turkey

Porteus v5.0rc1 problems

Post#57 by chromer » 17 Jul 2019, 09:35

Hi , In Porteus 5 rc1 , MPV and FFMPEG are still old version :%) :%) :%)

fulalas
DEV Team
DEV Team
Posts: 1456
Joined: 26 Oct 2016, 15:34
Distribution: Porteus
Location: Brazil

Porteus v5.0rc1 problems

Post#58 by fulalas » 17 Jul 2019, 10:16

@chromer, yes. That's because ffmpeg Slackware current is still old -- I don't know why.

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 5136
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: 4.0 Cinnamon 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Porteus v5.0rc1 problems

Post#59 by Ed_P » 18 Jul 2019, 18:04

USM updates via the GUI end up with a blank terminal screen.
Ed

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 2719
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus current ☯ all DEs ☯
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Porteus v5.0rc1 problems

Post#60 by Blaze » 18 Jul 2019, 18:31

fulalas wrote:
17 Jul 2019, 10:16
because ffmpeg Slackware current is still old
Look at current updates of Slackware Wed Jul 17 21:57:16 UTC 2019 ftp://ftp.osuosl.org/pub/slackware/slac ... ngeLog.txt = ffmpeg-4.1.4

Отправлено спустя 5 минут 25 секунд:
sci_fi wrote:
15 Jul 2019, 14:18
I observe that the folder /lib/modules/4.16.3-porteus does not exist. There is a a folder /lib/modules/5.1.5-porteus.
I think that you are mixed changes from Porteus 4.0 and Porteus 5.0 rc1.
Boot up Porteus in the 'Text mode' and remove all files from changes folder. If need you can use for it mc command.
Linux 5.4.0-rc7-porteus #2 SMP Tue Nov 12 17:45:45 UTC 2019 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

Post Reply