zachowanie ustawien, programow

Witamy!
Post Reply
kotekiipsotek
Ronin
Ronin
Posts: 2
Joined: 11 Apr 2020, 09:29
Distribution: manjaro

zachowanie ustawien, programow

Post#1 by kotekiipsotek » 11 Apr 2020, 10:00

jak zachowac ustawienia i programy w porteusie?
pen 8GB
2 mniej wiecej rowne partycje, fat 32 z porteusem i druga z ext4 czysta (tutaj chcialbym zachowac programy i hmm extensions do chromium?)
Jak ustawic ta druga partycje tez do zapisu jakichs dokumentow txt pdf itp rzeczy potrzebnych czasem przy przegladaniu stron www.

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 2989
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus current ☯ all DEs ☯
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

zachowanie ustawien, programow

Post#2 by Blaze » 11 Apr 2020, 10:11

Witam kotekiipsotek.
Otwórz porteus.cfg w katalogu /mnt/sda1/boot/syslinux, gdzie /mnt/sda1 (Twoja sekcja może się różnić) jest partycją Porteus.

Znajdź linię

Code: Select all

changes=/porteus
i zastąp go

Code: Select all

changes=/mnt/sdb1/porteus
gdzie /mnt/sdb1/porteus jest partycja systemu plików ext4
Twoja sekcja może się różnić

Code: Select all

su
toor
mkdir -P /mnt/sdb1/porteus/changes
# reboot
gdzie /mnt/sdb1/porteus jest partycja systemu plików ext4
Twoja sekcja może się różnić

Przepraszam za mój polski Nie mówię po polsku
Linux 5.4.57-porteus #1 SMP Sun Aug 9 09:03:28 UTC 2020 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

kotekiipsotek
Ronin
Ronin
Posts: 2
Joined: 11 Apr 2020, 09:29
Distribution: manjaro

zachowanie ustawien, programow

Post#3 by kotekiipsotek » 11 Apr 2020, 17:03

Dzieki. Dziala ale nie do konca chyba jak myslalem.

Na probe pobralem chromium klikajac w menu wybrania przegladarki
Pobiera sie , instaluje ale sama sie nie uruchamia musze przejsc do katalogu /tmp i tam jest i aktywowac klikajac
Po reboocie sprawdzam jest znowu w /tmp i znow musze aktywowac recznie.
Nie da sie ustawic tego z automatu?

Druga sprawa jak wybieram przy uruchamianiu copy2ram to nie uruchamia mi sie polaczenie z netem.

Jak zrobic zeby przy uruchamianiu systemu ladowal mi wybrane przeze mnie moduly i najlepiej w opcji copy2ram?

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 2989
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus current ☯ all DEs ☯
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

zachowanie ustawien, programow

Post#4 by Blaze » 11 Apr 2020, 17:30

skopiuj xzm moduły do katalogu /mnt/sdXx/porteus/modules (w tym celu otwórz menedżera plików z uprawnieniami administratora)
Linux 5.4.57-porteus #1 SMP Sun Aug 9 09:03:28 UTC 2020 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

Post Reply