Porteus v5.0rc1 problems

Please reproduce your error on a second machine before posting, and check the error by running without saved changes or extra modules (See FAQ No. 13, "How to report a bug"). For unstable Porteus versions (alpha, beta, rc) please use the relevant thread in our "Development" section.
pblack476
White ninja
White ninja
Posts: 11
Joined: 22 Jul 2019, 14:05
Distribution: Porteus v5.0

Porteus v5.0rc1 problems

Post#76 by pblack476 » 22 Jul 2019, 18:51

I tried installing Porteus v5 rc1 from a multiboot USB and it did not install to my HDD. The installer crashed in the last step and nothing else happened. It booted fine and I could run it live no problem. But I could only install it on my HDD by using a dedicated USB stick made with the "dd" method.

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 4976
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: 4.0 Cinnamon 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Porteus v5.0rc1 problems

Post#77 by Ed_P » 23 Jul 2019, 04:33

Interesting. A little more information on the crash would help. What msgs did you see? What format was the HDD? Were you installing from Linux or Windows?
Ed

pblack476
White ninja
White ninja
Posts: 11
Joined: 22 Jul 2019, 14:05
Distribution: Porteus v5.0

Porteus v5.0rc1 problems

Post#78 by pblack476 » 23 Jul 2019, 11:52

Ed_P wrote:
23 Jul 2019, 04:33
Interesting. A little more information on the crash would help. What msgs did you see? What format was the HDD? Were you installing from Linux or Windows?
Hi. The installer simply crashed with no message after I clicked "next" on the last step (the one where you select "install bootloader"). It tried to start the process but the window pops up for a microsecond and vanishes along with the installer GUI.

I was installing from Linux running the installer from a live multibootUSB of porteus 5 rc1 and installing to a clean HDD formatted to ext4.

If it matters, the live USB I was installing from was partitioned with a gpt table and the multiboot partition was flagged boot, esp, legacy_boot on ext4 format. The second partition on the same USB stick was NTFS flagged for data.

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 4976
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: 4.0 Cinnamon 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Porteus v5.0rc1 problems

Post#79 by Ed_P » 23 Jul 2019, 13:49

Porteus supports booting on EFI machines so maybe it's looking for a partition that is EFI compatible, though not finding one should issue an error msg rather than go blank.
Ed

joe nar quo
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 22 Jun 2019, 00:24
Distribution: porteus mate

Porteus v5.0rc1 problems

Post#80 by joe nar quo » 23 Jul 2019, 16:33

Hi,
I try to resize my jpg images with right click >> Resize Image, there is a dialog menu to resize image, I choose scale to 50% and append .resized on filename and click Resize; but there is nothing happened or I didn't know where the resized file located. Please help, this will very helpful to my work. Thanks.

jssouza
DEV Team
DEV Team
Posts: 999
Joined: 09 Jul 2015, 14:17
Distribution: Porteus x86 arm
Location: Liechtenstein

Porteus v5.0rc1 problems

Post#81 by jssouza » 23 Jul 2019, 17:01

joe nar quo wrote:
23 Jul 2019, 16:33
Hi,
I try to resize my jpg images with right click >> Resize Image, there is a dialog menu to resize image, I choose scale to 50% and append .resized on filename and click Resize; but there is nothing happened or I didn't know where the resized file located. Please help, this will very helpful to my work. Thanks.
Hi joe nar quo, checked in caja-extensions image converter source code that it calls internally the command "convert -resize".
The binary convert is part of ImageMagick. So you need imagemagick to make this work.

As root run the command

Code: Select all

getpkg imagemagick
Once imagemagick has been installed/activated the resize dialog will work.

kultex
White ninja
White ninja
Posts: 28
Joined: 30 Dec 2015, 12:11
Distribution: Porteus 4.0 XFCE
Location: Austria

Porteus v5.0rc1 problems

Post#82 by kultex » 24 Jul 2019, 17:06

I tested first time today 5.0rc1 and it does not scale the CPUs like it should - like in 4.0 - tests are here

CPU_frequency_scaling

I wanted to go deeper, if it has real W results, but I dont find my ammeter and my time now is very limited.

I think, this is a general Slackware problem, because the original Slackware Live CD behaves the same.

Defintly it is not as it should be, may somebody has any idea.

cchuang
Black ninja
Black ninja
Posts: 40
Joined: 03 Jan 2011, 06:55
Location: Taiwan

Porteus v5.0rc1 problems

Post#83 by cchuang » 25 Jul 2019, 06:50

While installing ImageMagick, the error occurs:

/usr/bin/grep: /usr/lib64/../lib64/libstdc++.la: No such file or directory

05-devel.xzm had been activated. Where can I find the file?

Thanks

jssouza
DEV Team
DEV Team
Posts: 999
Joined: 09 Jul 2015, 14:17
Distribution: Porteus x86 arm
Location: Liechtenstein

Porteus v5.0rc1 problems

Post#84 by jssouza » 25 Jul 2019, 06:57

How did you install imagemagick? You dont need 05-devel module. Just use getpkg to download the package as I mentioned here - Porteus v5.0rc1 problems (Post by jssouza #73095) and run innstallpkg on the downloaded .txz file.

joe nar quo
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 22 Jun 2019, 00:24
Distribution: porteus mate

Porteus v5.0rc1 problems

Post#85 by joe nar quo » 25 Jul 2019, 14:18

jssouza wrote:
23 Jul 2019, 17:01
joe nar quo wrote:
23 Jul 2019, 16:33
Hi,
I try to resize my jpg images with right click >> Resize Image, there is a dialog menu to resize image, I choose scale to 50% and append .resized on filename and click Resize; but there is nothing happened or I didn't know where the resized file located. Please help, this will very helpful to my work. Thanks.
Hi joe nar quo, checked in caja-extensions image converter source code that it calls internally the command "convert -resize".
The binary convert is part of ImageMagick. So you need imagemagick to make this work.

As root run the command

Code: Select all

getpkg imagemagick
Once imagemagick has been installed/activated the resize dialog will work.
Yes Its work, Thanks jssouza

maia
Ronin
Ronin
Posts: 1
Joined: 08 Aug 2019, 16:56
Distribution: Porteus 5 rc

Porteus v5.0rc1 problems

Post#86 by maia » 08 Aug 2019, 17:12

Crond ???

Greetings everyone
Recently using version 5 I noticed that crond was not starting automatically as in version 4.0.
While inspecting the rc.services file, I noticed that the command to fire the crond seemed inconsistent.

it looked like this: crond -l notice &

I changed it to: /etc/rc.d/rc.crond start -l notice &

The service started again at boot.

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 2483
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus current ☯ all DEs ☯
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Porteus v5.0rc1 problems

Post#87 by Blaze » 08 Aug 2019, 17:27

Hi maia.
Nice catch. Thanks

/etc/rc.d/rc.services

Code: Select all

# Start crond (Dillon's crond):
# If you want cron to actually log activity to /var/log/cron, then change
# -l notice to -l info to increase the logging level.
[ -x /etc/rc.d/rc.crond ] && sh /etc/rc.d/rc.crond start -l notice &
Linux 5.3.0-rc3-porteus #1 SMP Mon Aug 5 11:28:55 UTC 2019 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 4976
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: 4.0 Cinnamon 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Porteus v5.0rc1 problems

Post#88 by Ed_P » 08 Aug 2019, 23:51

Anyone hear anything about an rc2 date?
Ed

Post Reply