[SOLVED] Missing CD/DVD device

Post bug reports related to either the kiosk ISO or the kiosk wizard here.
Post Reply
roby
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 27 Jan 2019, 20:27
Distribution: Kiosk

[SOLVED] Missing CD/DVD device

Post#1 by roby » 08 May 2019, 15:42

I'm having difficulty getting Porteus to recognise my CD/DVD device.

I've enabled debug mode as detailed in the FAQ. I can log in and poke around. I don't have /dev/sr0 or /dev/cdrom or /dev/dvd. In dmesg I can see that a CD driver is being loaded, but somewhere along the line the device nodes themselves aren't being created. This is the case on VMware (workstation), a Dell laptop and a HP Elitedesk desktop.

Any ideas where I'm going wrong?
Last edited by roby on 12 May 2019, 21:33, edited 1 time in total.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 5115
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland
Contact:

Missing CD/DVD device

Post#2 by fanthom » 08 May 2019, 18:51

Hello roby,

Please enable support for removable devices:
https://porteus-kiosk.org/parameters.ht ... le_devices

Thanks
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

roby
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 27 Jan 2019, 20:27
Distribution: Kiosk

Missing CD/DVD device

Post#3 by roby » 09 May 2019, 22:04

Hi,

I've enabled removable devices support. If I connect a USB device then it gets automounted in /mnt/sda1. I'm still not seeing my CD device though.

Any suggestions? TIA

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 5115
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland
Contact:

Missing CD/DVD device

Post#4 by fanthom » 10 May 2019, 04:44

Hi roby,

There was indeed a regression introduced just recently. Its fixed now.
Please download 4.8.0 ISO again.

Thank you for reporting.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

roby
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 27 Jan 2019, 20:27
Distribution: Kiosk

[SOLVED] Missing CD/DVD device

Post#5 by roby » 12 May 2019, 21:35

Thanks for looking into this. It appears that there is some sort of conflict between Porteus Kiosk and my custom-built Node.js package. No idea why as yet. The stock version of 4.8.0 (both new and original download) appears to work properly as expected.

Post Reply