[porteus-kiosk 4.9.0] System does not boot after 'Burn kiosk ISO on selected device'

Post bug reports related to either the kiosk ISO or the kiosk wizard here.
Post Reply
tagon
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 07 Nov 2019, 14:13
Distribution: porteus-kiosk

[porteus-kiosk 4.9.0] System does not boot after 'Burn kiosk ISO on selected device'

Post#1 by tagon » 07 Nov 2019, 14:51

With Porteus-Kiosk 4.9.0, the built-in "Burn kiosk ISO on selected device" succeeds, but then the kiosk device does not boot.

Affected kiosk systems (x86_64 with touchscreen):
  • ASLAN-W719 device (configured for legacy boot)
  • DFI-AL051 (EFI configuration).
This works:
  1. "Save kiosk ISO on removable device" on a USB stick with another Linux distribution (e.g., Porteus-Desktop)
  2. boot the kiosk system(s) into a live system from this USB stick
  3. use "dd if=/path/to/porteus-kiosk.iso of=/dev/the_flash_device bs=16M" to write the ISO to the flash disk of the kiosk system
As far as I understand, the "Burn kiosk ISO on selected device" mechanism is also required for remote configuration updates (at least with the standard mechanism).
Last edited by tagon on 11 Nov 2019, 09:59, edited 2 times in total.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 5174
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland
Contact:

[porteus-kiosk 4.9.0] System does not boot after 'Burn kiosk ISO on selected device'

Post#2 by fanthom » 07 Nov 2019, 19:11

Hello tagon,

Seems the GRUB bootloader is to blame as isolinux works (its used for initial booting and when you save the ISO on removable media, burning with wizard switches the bootloader to GRUB).

Unfortunately its not possible to fix this issue remotely so you would need to ship the hardware to me.
If this is not an option then please try booting Ubuntu on these PCs and check if it works.

Thanks
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

tagon
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 07 Nov 2019, 14:13
Distribution: porteus-kiosk

[porteus-kiosk 4.9.0] System does not boot after 'Burn kiosk ISO on selected device'

Post#3 by tagon » 08 Nov 2019, 11:32

Hello fanthom,

Interesting detail, thanks for letting me know! (So it's not a 'sync' issue, e.g. when using 'cat' instead of 'dd'.)

Sorry, shipping a device is not an option. From our tests I know for sure that Ubuntu 18.x works fine on the DFI-AL051.
As I am not at work at the moment, earliest Monday I could check if it also boots from the ASLAN-W719 built-in flash disk.

Hm... I need to check if the platform boots, when writing a new ISO image via SSH from within a running PK instance. :-)

Thanks & regards,
Hagen

tagon
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 07 Nov 2019, 14:13
Distribution: porteus-kiosk

[porteus-kiosk 4.9.0] System does not boot after 'Burn kiosk ISO on selected device'

Post#4 by tagon » 11 Nov 2019, 11:41

tagon wrote:
08 Nov 2019, 11:32
Hm... I need to check if the platform boots, when writing a new ISO image via SSH from within a running PK instance. :-)
Verified: this works:
  • copy a new ISO image with scp into /root (= in RAM)
  • use 'dd' to write it into the boot device (e.g., /dev/sda)
Nice! Saves a few steps during development. :-)

Our Aslan platform unfortunately does not properly 'reboot' (it halts, then you need a power cycle to reboot).
But this is not a porteus-kiosk issue, Ubuntu and other distributions behave the same.

Post Reply