GlxGears is corrupt output (affecting other applications)

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
326bd935
White ninja
White ninja
Posts: 17
Joined: 02 Dec 2011, 14:55
Location: Australia

GlxGears is corrupt output (affecting other applications)

Post#1 by 326bd935 » 14 Jan 2012, 04:29

When i run glxgears in porteus 1.1 32bit, the output runs smoothly other than it is extreamly hard to see.
As if it had some kind of affect. It looks a bit pixelated like some square glass mosaic type of affect.

I realized this after i tried running google earth and the earth screen (the part with space/window/zoom controlls...) had the problem.

Anyone know whats wrong?

User avatar
Ahau
King of Docs
King of Docs
Posts: 1331
Joined: 28 Dec 2010, 15:18
Distribution: LXDE & Xfce 32/64-bit
Location: USA

Re: GlxGears is corrupt output (affecting other applications

Post#2 by Ahau » 17 Jan 2012, 16:33

what's your video card, and what driver is it using? I've not noticed this with nouveau or nVidia. Does the problem only occur after installing google earth? If so, where did get the google earth module?

Thanks!
Please take a look at our online documentation, here. Suggestions are welcome!

326bd935
White ninja
White ninja
Posts: 17
Joined: 02 Dec 2011, 14:55
Location: Australia

Re: GlxGears is corrupt output (affecting other applications

Post#3 by 326bd935 » 20 Jan 2012, 06:55

atiHD5730 on notebook and 5770 on desktop. they use the default radeon driver but i'm also 99.9% sure i've tried the fglrx driver although i hate it because it's always horribly misconfigured (like tty switching and resolution and such).
This happens in all opengl applications (glxgears, google-earth (slacky-repo2xzm) and i even tried dolphin-emu), and this doesn't happen in any other distribution.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4548
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: GlxGears is corrupt output (affecting other applications

Post#4 by fanthom » 20 Jan 2012, 15:12

@326bd935
i'm using open source drivers on HD 2600 and HD 4550 and all is fine here.
please post output of following command:

Code: Select all

glxinfo | grep OpenGL
did you try "always Fresh" with base modules only?

your cards are quite new so maybe Mesa update will be necessary? this is little problematic but you could try unofficial script from LQ:
http://www.linuxquestions.org/questions ... re-907245/
as a dependency you will have to compile LLVM from slackbuilds.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

326bd935
White ninja
White ninja
Posts: 17
Joined: 02 Dec 2011, 14:55
Location: Australia

Re: GlxGears is corrupt output (affecting other applications

Post#5 by 326bd935 » 22 Jan 2012, 07:46

so i started in always fresh with only base modules but the same.
glxinfo | grep OpenGL:

Code: Select all

OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa DRI R600 (REDWOOD 68C0) 20090101 x86/MMX/SSE2 TCL DRI2
OpenGL version string: 2.1 Mesa 7.10.2
OpenGL shading language version string: 1.20
OpenGL extensions:
on free3d.org i found the line
ATI Radeon HD 5770 (Juniper) Intel Pentium E2160 1.8GHz X.Org 1.7.6 ati Yes 1.2 1600×1200 24 Ubuntu 10.04 live CD, Linux 2.6.32-21-generic (AMD64), 2.1 Mesa 7.7.1
which makes me think i don't need to update to mesa 7.11 from the current 7.10 as it works with even 7.7

i'm going to try it on a few more computers but i'm currently stuck.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5439
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: GlxGears is corrupt output (affecting other applications

Post#6 by brokenman » 23 Jan 2012, 00:21

From the arch linux wiki i found that for this chip you may need the following package for texture compression support, which is not included with the free driver.
http://people.freedesktop.org/~cbrill/l ... .1.tar.bz2

Please also try this before running glxgears:
export R600_ENABLE_S3TC=1
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

326bd935
White ninja
White ninja
Posts: 17
Joined: 02 Dec 2011, 14:55
Location: Australia

Re: GlxGears is corrupt output (affecting other applications

Post#7 by 326bd935 » 25 Jan 2012, 13:59

Ok so i downloaded, extracted, built, installed, did the export... but it still wasn't working.
I think you're right because it does work with fglrx, sorry i didn't try that again but i really hate those drivers.
Thanks for all your help, now i just need to have it installed during boot time? hopefully that will make it work seeing as it wasn't working after i installed it.
I will try tommorow? and post if i got it working hopefully

326bd935
White ninja
White ninja
Posts: 17
Joined: 02 Dec 2011, 14:55
Location: Australia

Re: GlxGears is corrupt output (affecting other applications

Post#8 by 326bd935 » 12 Feb 2012, 10:34

nope, i still can't get it to work.
the fglrx driver does work, the free radeon driver does work on fedora, the free driver on porteus doesn't work

Post Reply