screen size

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
bour59
Samurai
Samurai
Posts: 118
Joined: 29 Dec 2010, 08:10
Distribution: porteus v3.2.2-xfce
Location: France

screen size

Post#1 by bour59 » 26 Nov 2011, 15:01

Hello! I'm running 32bits 3.1.1
When I boot porteus in text mode I've screen size set to
standard : 80x24 (640x480) short
add vga=9 : 100x34 (800x600) better for me in text mode
whatever the pc/screen I use.
Then I startX which uses a screen size very difficult to read
--> but how to reduce this size when X or set another default?
Then I close the X session, and so return to text mode but with
the screen size always setted by startx
--> but how to reduce this size to have again boot vga=9 size
many thanks to avoid rebooting though the boot time has been reduced but the reboot !.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4565
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: screen size

Post#2 by fanthom » 26 Nov 2011, 20:02

@bour59
from the description above i'm guessing that you have nVidia card and running opensource nouveau driver - is it?
how to reduce this size when X or set another default?
open terminal and run 'lxrandr' for lxde or 'krandrtray' for KDE which allows you to lower resolution
how to reduce this size to have again boot vga=9 size
when you enter startx then KMS drm driver gets loaded as nouveau requires it - no other way around. KMS is responsible for setting max resolution in both: text and GUI mode.
once you go back to text mode you need to unload KMS manually, have a look here:
http://nouveau.freedesktop.org/wiki/KernelModeSetting
you can do it with a script provided on the site linked above:

Code: Select all

#!/bin/bash

echo 0 > /sys/class/vtconsole/vtcon1/bind
rmmod nouveau
/etc/init.d/consolefont restart
rmmod ttm
rmmod drm_kms_helper
rmmod drm
please modify the script if you have ATI or Intel card.

let us know if that worked for you.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

bour59
Samurai
Samurai
Posts: 118
Joined: 29 Dec 2010, 08:10
Distribution: porteus v3.2.2-xfce
Location: France

Re: screen size

Post#3 by bour59 » 28 Nov 2011, 15:49

@fanthom
I'm runnind standard porteus 32 bits rc2
I've nvidia on this pc
I've ati on another one
Will try as soon as possible an give the feedback
thanks for your prompt answer

Posted after 1 day 18 hours 7 minutes 42 seconds:
I can change screen size by using lxrandr thanks
krandrtray is inoperative

when I

echo 0 > /sys/class/vtconsole/vtcon1/bind

the system hangs-up
only a hard ipl can restart porteus

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4565
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: screen size

Post#4 by fanthom » 28 Nov 2011, 19:09

the system hangs-up
so you have no other choice than to use Vesa driver for GUI. performance will suffer but you will preserve 800x600 resolution in text mode.
please add 'autoexec=vesa-mode' cheat to your porteus.cfg
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Post Reply