Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

New features which should be implemented in Porteus; suggestions are welcome. All questions or problems with testing releases (alpha, beta, or rc) should go in their relevant thread here, rather than the Bug Reports section.
User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5439
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#1 by brokenman » 22 Nov 2011, 03:19

Please read the release announcement for further details and post bugs and requests here. This is last release candidate before the official v1.1 release and things are looking quite stable.

As usual please road test and help out with any bug fixes where possible.

If you find a bug, please make sure you have booted to 'always fresh' mode and have no rogue files in your rootcopy folder. If the problem persists then post your question here and a team of highly trained monkeys will be dispatched to look at the problem.

As per usual we will need 'Beny the great' to produce some nvidia modules.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

lo-n-behold
White ninja
White ninja
Posts: 10
Joined: 14 Jan 2011, 11:13
Location: belgium

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#2 by lo-n-behold » 22 Nov 2011, 10:00

I have the impression that the cheatcode "lxde" is no longer working...

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4547
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#3 by fanthom » 22 Nov 2011, 10:32

rc2 is very strict about proper cheatcode syntax - 'autoexec=lxde' wont work anymore.
run `cat /proc/cmdline` and make sure you have "[space]lxde[space]" or "[space]lxde[end of line]".

check /boot/porteus.cfg for the rest of booting options (there are changes to "text mode" and "vesa mode" as well).
btw: i hope this is the last time when we mess up with cheats as it always causes some confusion...
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5439
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#4 by brokenman » 22 Nov 2011, 12:48

Cheaters never prosper. I agree though, we need to stabilize the cheats and i think you have just about everything covered now.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

Tonio
Contributor
Contributor
Posts: 266
Joined: 28 Dec 2010, 16:37
Distribution: Slackware,porteus,FreeBSD,Slax
Location: 127.0.0.1

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#5 by Tonio » 22 Nov 2011, 13:21

First of all, thank you for an rc2 edition of both versions. Testing 64 bit version, I startup in text mode and login as root and type startx get nice KDE. Fireup firefox and there is no connection :( I check network with

Code: Select all

# ifconfig -a
and there is no ip address. I remedy the situation with dhcpcd, is this a desired change not to pick up IP address at boot?

Code: Select all

root@porteus:~# ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr d0:27:88:01:37:9c  
          inet6 addr: fe80::d227:88ff:fe01:379c/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:357 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:31210 (30.4 KiB)  TX bytes:3526 (3.4 KiB)
          Interrupt:41 

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:184 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:184 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:13940 (13.6 KiB)  TX bytes:13940 (13.6 KiB)

root@porteus:~# dhclient eth0
bash: dhclient: command not found
root@porteus:~# dhcpcd eth0
dhcpcd[2724]: version 5.2.12 starting
dhcpcd[2724]: eth0: broadcasting for a lease
dhcpcd[2724]: eth0: offered 10.155.132.215 from 10.155.132.10
dhcpcd[2724]: eth0: acknowledged 10.155.132.215 from 10.155.132.10
dhcpcd[2724]: eth0: checking for 10.155.132.215
dhcpcd[2724]: eth0: leased 10.155.132.215 for 691200 seconds
dhcpcd[2724]: forked to background, child pid 2748
root@porteus:~# uname -r
3.1.1-porteus
root@porteus:~# cat /etc/porteus-version 
Porteus-v1.1
root@porteus:~# 
Running with copy2ram and so far no issues other than this issue. Will let you know on other machines. Thanks!

User avatar
oranus
Contributor
Contributor
Posts: 69
Joined: 25 Aug 2011, 13:46
Location: Turkey

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#6 by oranus » 22 Nov 2011, 15:31

Thanks fanthom for rc2

I get an error unmount pendrive from Dolphin,

I use copy2ram cheatcode. When I try to "Safely Remove" porteus boot pendrive, Dolphin says " The Device is currently busy: Cannot unmount because file system on device is busy." I don't use pendrive anyway. But this error does'nt occur any of the other pendrive.

Cheers,

Posted after 1 hour 31 minute 47 seconds:
Copy2ram cheat code works correctly without vga-detect. And pendrive umounted after startup.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4547
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#7 by fanthom » 22 Nov 2011, 17:39

@Tonio
probably eth0 was not available yet when rc.inet1 performed (hope that i didn't send an udev to the background by mistake). please try once again on that PC and if error reoccurs try yo add 'ifconfig' command to the booting scripts just before rc.inet1 starts.
you should see if eth0 is available during next boot.

@oranus
looks like modules from /optional folder are not copied to RAM while they should. Tomorrow will have a look on linuxrc to be 100% sure and fix it, if it's really the case.

Thanks

EDIT:\\
@oranus
fixed now - i have forgotten to detach loop device while unmounting 001-core.xzm from /opt. must do the same for 'from_iso=' cheat....
thanks.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Tonio
Contributor
Contributor
Posts: 266
Joined: 28 Dec 2010, 16:37
Distribution: Slackware,porteus,FreeBSD,Slax
Location: 127.0.0.1

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#8 by Tonio » 22 Nov 2011, 22:36

fanthom wrote:@Tonio
probably eth0 was not available yet when rc.inet1 performed (hope that i didn't send an udev to the background by mistake). please try once again on that PC and if error reoccurs try yo add 'ifconfig' command to the booting scripts just before rc.inet1 starts.
you should see if eth0 is available during next boot.
Does not work again. I am using textmode + copy2ram added on then logging in as root

Code: Select all

root@porteus:~# uname -r
3.1.1-porteus
root@porteus:~# cat /etc/porteus-version 
Porteus-v1.1
root@porteus:~# ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr d0:27:88:01:37:9c  
          inet6 addr: fe80::d227:88ff:fe01:379c/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:42 errors:0 dropped:2 overruns:0 frame:0
          TX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:4178 (4.0 KiB)  TX bytes:3526 (3.4 KiB)
          Interrupt:41 Base address:0xa000 

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:116 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:116 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:8700 (8.4 KiB)  TX bytes:8700 (8.4 KiB)
There is no connection, but upon running dhcpcd, I can get connection

Code: Select all

root@porteus:~# dhcpcd eth0
dhcpcd[2778]: version 5.2.12 starting
dhcpcd[2778]: eth0: broadcasting for a lease
dhcpcd[2778]: eth0: offered 10.155.132.215 from 10.155.132.10
dhcpcd[2778]: eth0: acknowledged 10.155.132.215 from 10.155.132.10
dhcpcd[2778]: eth0: checking for 10.155.132.215
dhcpcd[2778]: eth0: leased 10.155.132.215 for 691200 seconds
dhcpcd[2778]: forked to background, child pid 2806
root@porteus:~# 
I shall test this without copy2ram option and see if I can get connection automagically and report back.

EDIT:
Starting in text mode without copy2ram, eth0 gets ip address and connection works. However on another machine with different ip. Hope to get back with more later next week.

Code: Select all

root@porteus:~# ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:30:67:6c:93:9d  
          inet addr:192.168.1.5  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::230:67ff:fe6c:939d/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1965 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1493 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:2609243 (2.4 MiB)  TX bytes:228073 (222.7 KiB)
          Interrupt:43 Base address:0x4000 
Last edited by Tonio on 23 Nov 2011, 16:18, edited 1 time in total.

User avatar
oranus
Contributor
Contributor
Posts: 69
Joined: 25 Aug 2011, 13:46
Location: Turkey

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#9 by oranus » 23 Nov 2011, 09:27

Hi fanthom,

On every release you make Virtualbox.xzm file on basic state. But for using Virtualbox we need "VirtualBox Extension Pack" especially for usb2.0. So I regenerate Virtualbox.xzm with extension pack. Could you post Virtualbox with extension pack?

Thanks

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4547
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#10 by fanthom » 23 Nov 2011, 21:37

@Tonio
try to modify /etc/rc.d/rc.inet1 as follows:

Code: Select all

if [ "$1" = "start" -o "$1" = "" ]; then
   echo "enabling dhcpcd on all available interfaces..."
   ifconfig lo down 2>/dev/null
   ifconfig lo 127.0.0.1 2>/dev/null
   route add -net 127.0.0.0 netmask 255.0.0.0 lo 2>/dev/null
   ifconfig eth0 up && ifconfig
   sleep 1
   ifconfig eth0 up && ifconfig
   sleep 1
   ifconfig eth0 up && ifconfig
   sleep 1
   ifconfig eth0 up && ifconfig
   for x in `ls /sys/class/net | egrep -v 'sip|lo'`; do
    /sbin/dhcpcd -L -t 0 $x >/dev/null 2>&1 &
   done
fi
and check if eth0 interface is available when rc.inet1 operates. if yes then all should be ok. if no then you please try to add 'sleep 3' to original rc.inet1 before:

Code: Select all

for x in `ls /sys/class/net | egrep -v 'sip|lo'`; do
and see if that helps.

@oranus
as per our mchat conversation - we can't include ext pack i'm afraid as it's not GPL and requires to accept Oracle license.

@all
i have added latest nVidia driver (and legacy version) to both 32 and 64 bit repos.
thanks beny.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Kriss
Samurai
Samurai
Posts: 133
Joined: 06 Jul 2011, 07:07
Location: Russia

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#11 by Kriss » 25 Nov 2011, 05:16

Some minor problems:
rpm2txz doesn't work in rc2 and works in rc1
lzm2xzm - unsquashfs3 not found

Starting system message bus: /usr/bin/dbus-uuidgen --ensure ; /usr/bin/dbus-daemon --system
/etc/rc.d/rc.messagebus: line 18: 2425 Bus error /sbin/ldconfig
...
/etc/rc.d/rc.local: line 10: /usr/bin/syslog: No such file or directory

/sbin/installpkg: line 314: 7772 Bus error /sbin/ldconfig
Suggestions/corrections/additions are always welcome.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4547
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#12 by fanthom » 25 Nov 2011, 09:09

@Kriss
rpm2txz doesn't work in rc2 and works in rc1
tested on http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/ ... 6.rpm.html
and works ok for me.
lzm2xzm - unsquashfs3 not found
64bit edition does not support 32bit lzm conversion (i see no point for that). i have added a warning to lzm2xzm script - thanks.
Starting system message bus: /usr/bin/dbus-uuidgen --ensure ; /usr/bin/dbus-daemon --system
/etc/rc.d/rc.messagebus: line 18: 2425 Bus error /sbin/ldconfig
something is really messed up with your modules.
/etc/rc.d/rc.local: line 10: /usr/bin/syslog: No such file or directory
again - must be your installation fault as rc.local comes always empty in Porteus

my advice: try always fresh + base modules only.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Kriss
Samurai
Samurai
Posts: 133
Joined: 06 Jul 2011, 07:07
Location: Russia

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#13 by Kriss » 25 Nov 2011, 11:57

Sorry. It's indeed problem with my changes.
Suggestions/corrections/additions are always welcome.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5439
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#14 by brokenman » 25 Nov 2011, 12:42

32bit will lose support for squashfs3 in next version so lzm2xzm can be dropped then. Perhaps leave it for version2 as a few other scripts will need to be cleaned a little (activate scripts).
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

Kriss
Samurai
Samurai
Posts: 133
Joined: 06 Jul 2011, 07:07
Location: Russia

Re: Porteus-v1.1rc2-x86_64 ready for testing

Post#15 by Kriss » 29 Nov 2011, 15:49

I don't see power profiles on clean system. Even ones I've created. And can't assign them to events On AC/On battery.
Suggestions/corrections/additions are always welcome.

Post Reply