Konqueror doesn't show storage media

Please reproduce your error on a second machine before posting, and check the error by running without saved changes or extra modules (See FAQ No. 13, "How to report a bug"). For unstable Porteus versions (alpha, beta, rc) please use the relevant thread in our "Development" section.
Cyril
White ninja
White ninja
Posts: 21
Joined: 04 Nov 2011, 10:11
Location: Ukraine
Contact:

Konqueror doesn't show storage media

Post#1 by Cyril » 04 Nov 2011, 10:21

Hi guys,

When I'm in either KDE or LXDE, I open Konqueror and go to Storage Media. It's empty. I don't see any storage media until I press F5 (Refresh).

The same applies whenever I mount a new USB stick. It displays a prompt to mount it or do nothing, and it IS mounted, but still it doesn't appear in the SM window.
And to unmount a USB stick I have to press F5 again to make the icon visible.

It's to say nothing of PCManFM, which is totally blind and sees none of my disks except the flash drive I'm booting from.

I like Porteus pretty much, but this is a rather annoying bug (esp. when you change USB sticks rather often).

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4902
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#2 by francois » 04 Nov 2011, 23:22

This is really peculiar. I have no such problem on my computers. Do you have the same behavior when you boot always fresh? Are you working on usb or on hdd frugal install?
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5439
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#3 by brokenman » 05 Nov 2011, 00:44

Can you reproduce this on another machine? I can't seem to reproduce this no matter how hard i try.

Are you using Porteus v1.0 or the v1.1 release candidate?
Please post the output from: uname -r

Other people have reported that even pcmanfm auto detects and mounts their media upon boot (Porteus v1.1). If you can't locate the problem, please run the psinfo tool and upload to pastebin. Thank you.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

Cyril
White ninja
White ninja
Posts: 21
Joined: 04 Nov 2011, 10:11
Location: Ukraine
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#4 by Cyril » 06 Nov 2011, 17:45

Sorry for not having provided enough information...

I'm using Porteus 1.1rc1 with USB frugal install. And yes, I've tried this on another computer and found the same problem.

The kernel version is 3.1.0-porteus.

Here's what psinfo says (don't know what pastebin is, sorry): :(
----------------------
Output from psinfo
----------------------
script by jayflood
.

====== USER INFO =====
User is: guest
.
===== MACHINE INFO =====
Platform: i686
Kernel: 3.1.0-porteus
Processor: Intel(R) Celeron(R) M processor 900MHz
Base Board Information
Manufacturer: ASUSTeK Computer INC.
Product Name: 701
MemTotal: 504704 kB
MemFree: 101368 kB
Bootparam: root=/dev/ram0 rootfstype=ext4 rw lxde quiet nocd changes=/mnt/sdb1/porteus/save.dat lang=ru_RU.cp1251 iocharset=cp1251 (hd32)
.
===== LIVE DEBUG INFO =====
# Recognized devices:
/dev/sda1: UUID="38ca6584-7410-4ce8-94a1-49309df11587" TYPE="ext4"
/dev/sda5: UUID="f1a18178-50e0-4c88-be1d-0c0c3ea630cd" TYPE="swap"
/dev/sdb1: UUID="DC3D-CA91" TYPE="vfat"

# Porteus boot device:
sdb1

# Porteus data found in:
/mnt/sdb1/porteus

# Changes are stored in:
/mnt/sdb1/porteus/save.dat

# Non standard /rootcopy dir:
none

# Loaded modules:
base/000-kernel.xzm
base/001-core.xzm
base/002-xorg.xzm
base/003-lxde.xzm
base/004-kde.xzm
base/005-kdeapps.xzm
base/1-glibc-i18n-2.12.2-i486-1.xzm
base/2-kde-i18n-ru-trinity_3.5.12.xzm
base/3-app-of-kde-v1.0-x86-ru.xzm
base/4-app-of-lxde-v1.0-x86-ru.xzm
base/5-config-ru_RU_CP1251-x86.xzm
.
===== SOUND INFO =====
Sound card: 0 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel
HDA Intel at 0xf9eb8000 irq 42
Sound driver: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.
.
===== PARTITION INFO =====
Mounted:
/dev/sda1 ext4 3,2G 2,1G 1,1G 67% /mnt/sda1
/dev/sdb1 vfat 1,9G 1,1G 857M 56% /mnt/sdb1
.
===== OPTICAl DRIVE =====

.
===== USB INFO =====
Removables: Mass
UB6225
Removable status: sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd4:0:0:0:[sdd]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd4:0:0:0:[sdd]Protect
sd5:0:0:0:[sdd]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:1:0:[sda]Protect
sd6:0:0:0:[sdb]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
sd1:0:0:0:[sda]Protect
sd2:0:0:0:[sdb]Protect
sd3:0:0:0:[sdc]Protect
.
lsusb: Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 058f:6387 Alcor Micro Corp. Transcend JetFlash Flash Drive
Bus 001 Device 003: ID 0951:1606 Kingston Technology
Bus 001 Device 004: ID eb1a:2761 eMPIA Technology, Inc. EeePC 701 integrated Webcam
.
===== SCREEN INFO =====
Screen 0: minimum 320 x 200, current 800 x 480, maximum 4096 x 4096
.
===== ACTIVATED MODULES =====
000-kernel.xzm
001-core.xzm
002-xorg.xzm
003-lxde.xzm
004-kde.xzm
005-kdeapps.xzm
1-glibc-i18n-2.12.2-i486-1.xzm
2-kde-i18n-ru-trinity_3.5.12.xzm
3-app-of-kde-v1.0-x86-ru.xzm
4-app-of-lxde-v1.0-x86-ru.xzm
5-config-ru_RU_CP1251-x86.xzm
.
===== NETWORK INFO =====
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
.
# Generated by dhcpcd
# /etc/resolv.conf.head can replace this line
# /etc/resolv.conf.tail can replace this line
.
===== PCI INFO =====
lspci: 00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller [8086:2590] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d9]
Kernel driver in use: agpgart-intel
Kernel modules: intel-agp
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller [8086:2592] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d9]
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: intelfb, i915
00:02.1 Display controller [0380]: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller [8086:2792] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d9]
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller [8086:2668] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82a1]
Kernel driver in use: snd_hda_intel
Kernel modules: snd-hda-intel
00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 [8086:2660] (rev 04)
Kernel driver in use: pcieport
Kernel modules: shpchp
00:1c.2 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 3 [8086:2664] (rev 04)
Kernel driver in use: pcieport
Kernel modules: shpchp
00:1d.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 [8086:2658] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d8]
Kernel driver in use: uhci_hcd
00:1d.1 USB controller [0c03]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 [8086:2659] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d8]
Kernel driver in use: uhci_hcd
00:1d.2 USB controller [0c03]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 [8086:265a] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d8]
Kernel driver in use: uhci_hcd
00:1d.3 USB controller [0c03]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 [8086:265b] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d8]
Kernel driver in use: uhci_hcd
00:1d.7 USB controller [0c03]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller [8086:265c] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d8]
Kernel driver in use: ehci_hcd
00:1e.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge [8086:2448] (rev d4)
00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge [8086:2641] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d8]
Kernel modules: intel-rng
00:1f.2 IDE interface [0101]: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) SATA Controller [8086:2653] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d8]
Kernel driver in use: ata_piix
00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller [8086:266a] (rev 04)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:82d8]
Kernel driver in use: i801_smbus
Kernel modules: i2c-i801
.
.
===== LOGS INFO =====
dmesg | tail
.
[ 15.907257] [drm] initialized overlay support
[ 16.169433] fbcon: inteldrmfb (fb0) is primary device
[ 16.176544] [drm] Changing LVDS panel from (+hsync, +vsync) to (-hsync, -vsync)
[ 16.606527] Console: switching to colour frame buffer device 100x30
[ 16.611996] fb0: inteldrmfb frame buffer device
[ 16.612015] drm: registered panic notifier
[ 16.612106] [drm] Initialized i915 1.6.0 20080730 for 0000:00:02.0 on minor 0
[ 17.356193] EXT4-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 17.699890] Adding 513020k swap on /dev/sda5. Priority:1 extents:1 across:513020k
[ 47.171685] NET: Registered protocol family 10
.
.
cat /var/log/messages | tail
.
Nov 6 16:03:33 (none) acpid: 1 rule loaded
Nov 6 16:03:33 (none) acpid: waiting for events: event logging is off
Nov 6 16:03:42 (none) polkitd[2161]: started daemon version 0.101 using authority implementation `local' version `0.101'
Nov 6 16:03:49 (none) acpid: client connected from 2214[82:82]
Nov 6 16:03:49 (none) acpid: 1 client rule loaded
Nov 6 16:03:51 (none) /usr/sbin/gpm[2265]: *** info [startup.c(95)]:
Nov 6 16:03:51 (none) /usr/sbin/gpm[2265]: Started gpm successfully. Entered daemon mode.
Nov 6 16:03:55 (none) acpid: client connected from 2312[0:0]
Nov 6 16:03:55 (none) acpid: 1 client rule loaded
Nov 6 16:03:55 (none) kernel: [ 47.171685] NET: Registered protocol family 10
..

==============================================================================

Thank you for quick response.

User avatar
Blaze
Moderator
Moderator
Posts: 1349
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#5 by Blaze » 07 Nov 2011, 08:40

When I'm in either KDE or LXDE, I open Konqueror and go to Storage Media. It's empty. I don't see any storage media until I press F5 (Refresh).
I have the same problem for LXDE desktop in all version of Porteus.
Linux porteus 4.12.7-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Aug 13 17:38:30 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5439
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#6 by brokenman » 07 Nov 2011, 13:43

Can you please confirm that this still occurs when booting in 'always fresh' mode with no extra modules and no changes= cheatcode?
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4547
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#7 by fanthom » 07 Nov 2011, 14:24

i can't recreate the error, please do as follows:

a) boot 32bit porteus-1.1 rc1 into LXDE (no changes)
b) open konqueror and type 'media:/' in URL bar
c) you should see this result:
http://oi43.tinypic.com/10n5bop.jpg

Cheers
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Blaze
Moderator
Moderator
Posts: 1349
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#8 by Blaze » 07 Nov 2011, 17:17

hi fanthom,

http://img28.imageshack.us/img28/8701/1ffffffff.jpg
I think the way system:/media by default in LXDE is broken

http://img847.imageshack.us/img847/4044/2ffffffff.jpg
With this way media:/ - all ok
Linux porteus 4.12.7-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Aug 13 17:38:30 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1846
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#9 by Hamza » 07 Nov 2011, 19:23

@Blaze,
I had this issue in another Operating System.
That is related to symlink with filemanager.

I don't know how to fix this issue, this was on Konqueror under KDE3.5.12.

PS : That is like when a sub domain doesn't works because the dns record was not saved or has been broken. ;)
NjVFQzY2Rg==

Cyril
White ninja
White ninja
Posts: 21
Joined: 04 Nov 2011, 10:11
Location: Ukraine
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#10 by Cyril » 09 Nov 2011, 09:14

For me media:/ works fine, thanks for the advice.

Is it possible to change the symlink now for the Storage Media icon?

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4547
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#11 by fanthom » 09 Nov 2011, 10:40

@Cyril
It's to say nothing of PCManFM, which is totally blind and sees none of my disks except the flash drive I'm booting from.
i think pcmanfm lists only removable media on the left column. to list all drives pls type 'computer:///' in the URL bar.
i have no idea how to enable it by default on the left.
tried to compile pcmanfm-9.10 but it failed with glib related errors. we can't update glib as it may break other apps....
maybe will have more luck in porteus-2.0 with this issue.

@all
does it work in any other distro which is using lxde?
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

beny
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 720
Joined: 02 Jan 2011, 11:33
Location: italy

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#12 by beny » 09 Nov 2011, 17:01

for me work, i have the list of device, i have using a sd card with rc1.1 32 bit

Posted after 1 minute 56 seconds:
pacman write /mnt it is enough to show all device

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1846
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#13 by Hamza » 09 Nov 2011, 17:11

@beny,
/mnt directory shows only the mounted devices and not all devices (mounted/unmounted).
NjVFQzY2Rg==

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5439
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#14 by brokenman » 09 Nov 2011, 22:52

I remember this issue from a previous porteus release. I don't remember the details exactly, but i had to remove a button from the panel that was pointing to a bad link. It was a long time ago, from from memory the KDE I/O Slaves handle the custom addresses such as system:/ and media:/ and in Trinity (at the time i compiled) there was a problem with this. Hopefully this has been addressed in the latest trinity which will make an appearance in the next Porteus version.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

Cyril
White ninja
White ninja
Posts: 21
Joined: 04 Nov 2011, 10:11
Location: Ukraine
Contact:

Re: Konqueror doesn't show storage media

Post#15 by Cyril » 10 Nov 2011, 11:17

@all
does it work in any other distro which is using lxde?
Well, in PuppyRus SnowDog 2.03 (http://mirror.yandex.ru/puppyrus/distro ... -203-m.iso) it does. It's not LXDE though (JWM, as far as I remember) and you need to manually mount the drives by clicking their icons on the desktop, but - if you open PCManFM after that it will show all your drives. And speaking of the characters in 1251 encoding, they are displayed in PCManFM in PuppyRus correctly.

And yes, this issue does appear in the "always fresh" mode as well.

Post Reply