Need help with setting up firewall.[solved]

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
newbody
Black ninja
Black ninja
Posts: 54
Joined: 19 May 2011, 14:40
Location: Sweden

Need help with setting up firewall.[solved]

Post#1 by newbody » 07 Oct 2011, 19:36

Edit, solved by waiting for next release instead of me desperate trying and failing for hours.
old text
I made after some searches the following note in my Todo list for today.
FireWall just add following line to /etc/rc.d/ rc.local: '/etc/rc.d/rc.FireWall start'
Was easy to find and I have done the change now but have no idea how one continue?
I guess I should reboot and it will automatically get activated.

But what is it set up to do? In puppy I have a list of what it does. Some was open and others closed.
How can I find out what is open and what is closed in Porteus?
Last edited by newbody on 07 Oct 2011, 21:17, edited 1 time in total.

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1846
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Need help with setting up firewall.

Post#2 by Hamza » 07 Oct 2011, 19:52

No Problem
Wait Porteus v1.1 and you will have it :)
NjVFQzY2Rg==

newbody
Black ninja
Black ninja
Posts: 54
Joined: 19 May 2011, 14:40
Location: Sweden

Re: Need help with setting up firewall.

Post#3 by newbody » 07 Oct 2011, 19:57

Ah so in next version it is installed by default. That is cool.
I fail to get why I don't use Porteus. I am using it now and see not much reason why not.

1. Firewall maybe was too difficult for my noobness to set up?
2. I fail to get how one look at pictures and then advance to next picture as it does in Puppy
using viewnior. Do I have to install Viewnior here maybe?

apart from these two I have no idea what makes me hesitate? Forum is friendly and active
so that could not be the reason. I am root here too and seems to be able to do same things
as in Puppy?

oops forgot to ask. When do you plan to have that next Porteus 32 ready then?
Will it also boot as easily as I do with this one using grub4dos? I mean all the "Big"
Linux are doing grub2 now.

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1846
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Need help with setting up firewall.

Post#4 by Hamza » 07 Oct 2011, 20:21

The next version of Porteus will include a tool named Porteus Settings Centre,
With this tool, you will be to set up your firewall
The firewall is already installed, but it is not activated by default.
Only root account can use it and enable/disable it because it using the famous iptables program.

For other questions, please ask fanthom or brokenman
NjVFQzY2Rg==

newbody
Black ninja
Black ninja
Posts: 54
Joined: 19 May 2011, 14:40
Location: Sweden

Re: Need help with setting up firewall.

Post#5 by newbody » 07 Oct 2011, 21:05

Then I wait for 1.1 then. Will be interesting to test.
I like this 0.0 very much. I only lack a decent picture viewer.

User avatar
Ahau
King of Docs
King of Docs
Posts: 1331
Joined: 28 Dec 2010, 15:18
Distribution: LXDE & Xfce 32/64-bit
Location: USA

Re: Need help with setting up firewall.[solved]

Post#6 by Ahau » 07 Oct 2011, 21:27

In V0.9 and V1.0, you can start the default firewall without rebooting, simply by executing the script listed in the directions above (manually, rather than adding it to rc.local), done as root:

Code: Select all

cd /etc/rc.d/
./rc.FireWall start
I believe you can read that file (rc.FireWall) to learn more about the settings that are there by default. It's meant to be generic, no muss, no fuss. Hamza's settings center will make this more flexible in V1.1. Adding the command to rc.local just automates the process so you don't have to start it manually at every bootup.

Version 1.1 should still boot as easily as previous versions (using grub4dos or otherwise), perhaps with some minor changes in cheatcodes and default settings. I think we'll still have syslinux, extlinux, and lilo as defaults included in the ISO, but compatibility with other bootloaders shouldn't be affected.
Please take a look at our online documentation, here. Suggestions are welcome!

newbody
Black ninja
Black ninja
Posts: 54
Joined: 19 May 2011, 14:40
Location: Sweden

Re: Need help with setting up firewall.[solved]

Post#7 by newbody » 07 Oct 2011, 22:01

Thanks

Post Reply