Discussion for nemesis update 26-September-2017

Arch based Porteus community project
Post Reply
User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5124
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: xfce plank porteus artix
Location: C'est l'hiver: la neige soudainement est là à Montréal.

Discussion for nemesis update 26-September-2017

Post#1 by francois » 27 Sep 2017, 00:38

When trying to setup-pman, I get the error message:
there is no internet connection
in addition, the keyboard plugged to the laptop is not identified, I have to work from the laptop keyboard.

Thanks.
Carpe diem.

User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 1022
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Discussion for nemesis update 26-September-2017

Post#2 by ncmprhnsbl » 27 Sep 2017, 03:52

francois wrote:
27 Sep 2017, 00:38
When trying to setup-pman, I get the error message:
there is no internet connection
presumably, you do have a connection?
setup-pman calls this function from /usr/share/porteus/porteus-functions:

Code: Select all

###############################
# is_online
#
# Checks if internet is available
###############################
is_online(){ ping -q -w 1 -c 1 `ip r | awk '/default/{print$3}'|head -n1` >/dev/null 2>&1; }
havn't had this problem myself, i'll check it out..

re: keyboard.. anything show up in Xorg.0.log? is it a usb keyboard?
xf86-input-keyboard or xf86-input-libinput should handle it i would think, with some help from udev..
possibly try unplugging and replugging and see if anything shows in Xorg.0.log..
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5124
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: xfce plank porteus artix
Location: C'est l'hiver: la neige soudainement est là à Montréal.

Discussion for nemesis update 26-September-2017

Post#3 by francois » 27 Sep 2017, 23:12

I have a connection.

I boot with porteus xfce and then with nemesis and then porteus xfce. Under porteus ok, nemesis no link.
Carpe diem.

User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 1022
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Discussion for nemesis update 26-September-2017

Post#4 by ncmprhnsbl » 28 Sep 2017, 03:15

francois wrote:
27 Sep 2017, 23:12
Under porteus ok, nemesis no link.
ok, what sort of connection is it? wired or wireless?
what is the output of:

Code: Select all

$ ip link
or

Code: Select all

$ ping google.com
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5124
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: xfce plank porteus artix
Location: C'est l'hiver: la neige soudainement est là à Montréal.

Discussion for nemesis update 26-September-2017

Post#5 by francois » 29 Sep 2017, 01:30

This is a wired connection:

Code: Select all

root@porteus:~# ip link
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
No other info, unable to get an interface name, no wifi.
Carpe diem.

User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 1022
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Discussion for nemesis update 26-September-2017

Post#6 by ncmprhnsbl » 30 Sep 2017, 07:16

looks like some sort of kernel driver issue..
i suppose the question is : was this hardware working with prevous nemesis updates?
also maybe try this new(4.13.3) kernel [How to] upgrade 3.5 nemesis 000-kernel.xzm with porteus 3.2
it's bigger, so maybe it has more firmware/hardware support..
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5124
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: xfce plank porteus artix
Location: C'est l'hiver: la neige soudainement est là à Montréal.

Discussion for nemesis update 26-September-2017

Post#7 by francois » 30 Sep 2017, 22:02

You must be right. I have the same nemesis install on two laptops, the one more recent a toshiba satellite z930 does not seem to have these issues. Unless, I have ill copied the the os on the older system.

I will check that and follow your suggestion.
Carpe diem.

Post Reply