[Solved] Package mounting

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
Fistandantilus
White ninja
White ninja
Posts: 14
Joined: 20 Jul 2011, 18:31
Location: Germany

[Solved] Package mounting

Post#1 by Fistandantilus » 26 Jul 2011, 11:15

Hi,

I have two packages x11vnc and teamviewer. I have moved both of them into the modules folder. But during start up they do not get mounted. All others are.
Mounting them manually is working perfect.
What could be the reason?

Thanks,
F.
Last edited by Fistandantilus on 04 Aug 2011, 08:41, edited 1 time in total.

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1847
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Package mounting

Post#2 by Hamza » 26 Jul 2011, 12:01

Please post more informations like the logs in /var/log/ and the output of ps-info.
NjVFQzY2Rg==

Fistandantilus
White ninja
White ninja
Posts: 14
Joined: 20 Jul 2011, 18:31
Location: Germany

Re: Package mounting

Post#3 by Fistandantilus » 29 Jul 2011, 07:31

OK, I will do that once I´m back at home.

regards,
F.

Verfasst after 2 days 18 hours 50 minutes 29 seconds:
Which logs shall I look at? I did check the ones I found and did not find any error in it.

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1847
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Package mounting

Post#4 by Hamza » 29 Jul 2011, 11:15

Hi,

One question,
What is the extension of these packages ?

For TeamViewer,

1) Download this
2) Activate it
3) Run it via terminal with teamviewer6 command.
NjVFQzY2Rg==

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4623
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Package mounting

Post#5 by fanthom » 31 Jul 2011, 09:19

@Fistandantilus
the only reason of not lading these modules would be 'noload=' cheatcode. are you using it? do you have multiple version of porteus installed?
pls show us dumped output of 'psinfo' command and also /var/log/porteus-livedbg.

btw: i'll integrate all useful info from porteus-livedbg (like booting partition) in next version of 'psinfo'

cheers
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Fistandantilus
White ninja
White ninja
Posts: 14
Joined: 20 Jul 2011, 18:31
Location: Germany

Re: Package mounting

Post#6 by Fistandantilus » 01 Aug 2011, 07:35

Hi all,

- all packages have xzm extension
- "noload" cheatcode is not used
- only one Porteus version installed

- activating the modules once Porteus is running is no problem

Here is psinfo from my virtual machine which behaves exactly like the real server:

Code: Select all

----------------------
Output from psinfo
----------------------
script by jayflood
.
.

====== USER INFO =====
User is: root
.
===== MACHINE INFO =====
Platform: i686
Kernel: 2.6.38.8-porteus
Processor: AMD Turion(tm) II Ultra Dual-Core Mobile M620

MemTotal:         253556 kB
MemFree:            5432 kB
Bootparam: root=/dev/ram0 ramdisk_size=6666 rw initrd=/boot/initrd.xz nomagic autoexec=xconf;telinit~4 BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz 
.
===== SOUND INFO =====
Sound card:  0 [I82801AAICH    ]: ICH - Intel 82801AA-ICH
                      Intel 82801AA-ICH with STAC9700,83,84 at irq 5
Sound driver: Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.23.
.
===== PARTITION INFO =====
Porteus is on: /mnt/sda2
.
Partitions: 
sda
sda1
sda2
.
Mounted: 
/dev/sda2      ext4  858M  522M  292M  65% /mnt/sda2
.
===== OPTICAl DRIVE =====
sr0
.
===== USB INFO =====
Removables: 
Removable status: sd0:0:0:0:[sda]Protect
.
lsusb: Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 80ee:0021 VirtualBox USB Tablet
.
===== SCREEN INFO =====
Screen 0: minimum 64 x 64, current 1024 x 673, maximum 32000 x 32000
.
===== MODULES LOADED =====
000-kernel.xzm
001-core.xzm
002-xorg.xzm
003-lxde.xzm
004-kde.xzm
005-kdeapps.xzm
006-koffice.xzm
007-devel.xzm
008-firefox.xzm
jre1.6.0_25_32bit.xzm
samba-3.4.4.xzm
vbox-guest-408-porteus-v1.0-i486-1ftm.xzm
x11vnc-0.9.12-i486-1_SBo.xzm
.
===== NETWORK INFO =====
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 08:00:27:7B:1A:C0  
          inet addr:10.0.2.15  Bcast:10.0.2.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::a00:27ff:fe7b:1ac0/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:17 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:1830 (1.7 Kb)  TX bytes:1905 (1.8 Kb)

lo        Link encap:Local Loopback  
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
.
# Generated by dhcpcd from eth0
# /etc/resolv.conf.head can replace this line
domain gfoundries.com
nameserver 172.20.3.236
nameserver 172.20.13.236
# /etc/resolv.conf.tail can replace this line
.
===== PCI INFO =====
lspci: 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440FX - 82441FX PMC [Natoma] (rev 02)
00:01.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371SB PIIX3 ISA [Natoma/Triton II]
00:01.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
	Kernel driver in use: ata_piix
00:02.0 VGA compatible controller: InnoTek Systemberatung GmbH VirtualBox Graphics Adapter
00:03.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82540EM Gigabit Ethernet Controller (rev 02)
	Subsystem: Intel Corporation PRO/1000 MT Desktop Adapter
	Kernel driver in use: e1000
	Kernel modules: e1000
00:04.0 System peripheral: InnoTek Systemberatung GmbH VirtualBox Guest Service
	Kernel modules: vboxguest
00:05.0 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801AA AC'97 Audio Controller (rev 01)
	Subsystem: Intel Corporation Device 0000
	Kernel driver in use: Intel ICH
	Kernel modules: snd-intel8x0
00:06.0 USB Controller: Apple Computer Inc. KeyLargo/Intrepid USB
	Kernel driver in use: ohci_hcd
00:07.0 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 08)
	Kernel modules: i2c-piix4
00:0d.0 SATA controller: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA AHCI Controller (rev 02)
	Kernel driver in use: ahci
.
.
===== LOGS INFO =====
dmesg | tail 
.
[   23.108861] vboxsf: Successfully loaded version 4.0.8 (interface 0x00010004)
[   27.315437] Linux agpgart interface v0.103
[   27.356221] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
[   27.357236] pci 0000:00:02.0: PCI INT A -> Link[LNKB] -> GSI 11 (level, low) -> IRQ 11
[   27.357236] pci 0000:00:02.0: setting latency timer to 64
[   27.358795] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 1 (10.10.2010).
[   27.358811] [drm] No driver support for vblank timestamp query.
[   27.358825] [drm] Initialized vboxvideo 1.0.0 20090303 for 0000:00:02.0 on minor 0
[   32.854307] start_kdeinit (2418): /proc/2420/oom_adj is deprecated, please use /proc/2420/oom_score_adj instead.
[   33.394930] eth0: no IPv6 routers present
.
.
cat /var/log/messages | tail
.
Jul 29 13:47:45 (none) -- MARK --
Jul 29 14:07:45 (none) -- MARK --
Jul 29 14:27:45 (none) -- MARK --
Aug  1 05:15:41 (none) -- MARK --
Aug  1 05:35:41 (none) -- MARK --
Aug  1 05:55:41 (none) -- MARK --
Aug  1 06:15:41 (none) -- MARK --
Aug  1 06:35:41 (none) -- MARK --
Aug  1 06:55:41 (none) -- MARK --
Aug  1 07:15:41 (none) -- MARK --
..
Teamviewer is not included as x11vnc is working much better for me.

porteus-livedbg:

Code: Select all

# Recognized devices:
/dev/sda1: LABEL="swap" UUID="e1abae57-7099-4552-a358-c8deb1f3bd6b" TYPE="swap" 
/dev/sda2: LABEL="data" UUID="62cc877c-8811-474e-8fbb-340dea18b2c5" TYPE="ext4" 

# Porteus boot device:
sda2

# Porteus data found in:
/mnt/sda2/porteus

# Changes are stored in:
none

# Non standard /rootcopy dir:
none

# Loaded modules:
base/000-kernel.xzm
base/001-core.xzm
base/002-xorg.xzm
base/003-lxde.xzm
base/004-kde.xzm
base/005-kdeapps.xzm
base/006-koffice.xzm
base/007-devel.xzm
base/008-firefox.xzm
modules/jre1.6.0_25_32bit.xzm
modules/samba-3.4.4.xzm
modules/vbox-guest-408-porteus-v1.0-i486-1ftm.xzm
modules/x11vnc-0.9.12-i486-1_SBo.xzm
F.

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1847
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Package mounting

Post#7 by Hamza » 01 Aug 2011, 10:18

Hello,

Do you using a BootCD (as .iso in VBox) ??

I asking you about this info for some reasons,

1) I see in one report that you are running the Porteus Default ISO (/mnt/sr0)
2) You are many partitions on the VBox's Disk (/mnt/sda2)
3) You have two installations of Porteus, one on ISO, another on Vbox's Disk. (/mnt/sda2)

If you want to load some modules from another source than the boot device. You will need to use extramod cheatcode

To understand this cheatcode and know how it works.
You can read the great documentation of Ahau at Here

I hope this can help you!

Regards,
Hamza
NjVFQzY2Rg==

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4623
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Package mounting

Post#8 by fanthom » 01 Aug 2011, 11:21

@Hamza
good point (CD always takes priority over usb/hd when cheatcode from_dev= is not used) but this is not the case:
as per porteus-livedbg:

Code: Select all

# Recognized devices:
/dev/sda1: LABEL="swap" UUID="e1abae57-7099-4552-a358-c8deb1f3bd6b" TYPE="swap"
/dev/sda2: LABEL="data" UUID="62cc877c-8811-474e-8fbb-340dea18b2c5" TYPE="ext4" 
these was the only media present during boot.

@Fistandantilus
in the first post you have said that x11vnc and teamviewer are not loading during boot but i see that x11vnc gets loaded correctly:

Code: Select all

    # Loaded modules:
    base/000-kernel.xzm
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    modules/vbox-guest-408-porteus-v1.0-i486-1ftm.xzm
    modules/x11vnc-0.9.12-i486-1_SBo.xzm
how do you recon that it's not loaded?
pls open terminal type 'x11vnc', press enter and check if you can execute it.
cheers
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Fistandantilus
White ninja
White ninja
Posts: 14
Joined: 20 Jul 2011, 18:31
Location: Germany

Re: Package mounting

Post#9 by Fistandantilus » 01 Aug 2011, 12:37

Hi,

I´m booting from sda2. I have installed it like an USB installation. The packages are in the packages folder.
Both of the packages have one thing in common. Once they get mounted manually I have a loop device in the mnt folder.

Besides that I found something else. If I use the toroot cheatcode I can execute x11vnc in the console. If I boot just with guest I have to mount the package again and only then I´m able to run it - weird :crazy:

I think I will forget about all the security and always use root to boot the server. I mean there is nobody else than me and my wife who are using it. Slax was running for years that way - so what.

F.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4623
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Package mounting

Post#10 by fanthom » 01 Aug 2011, 17:06

works for me even from guest (i have used x11vnc from 64bit repo but it should not matter). did you try 'Always fresh' mode?
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Fistandantilus
White ninja
White ninja
Posts: 14
Joined: 20 Jul 2011, 18:31
Location: Germany

Re: Package mounting

Post#11 by Fistandantilus » 01 Aug 2011, 22:22

Next time I reboot I´ll try it again.I mean once it is started everything is working fine now. So it is not a big issue. Besides that I first have to request the next down time :wink:

Post Reply