No boot menu

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
aras014
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 19 Apr 2017, 23:18
Distribution: Poretus
Location: Poland

No boot menu

Post#1 by aras014 » 19 Apr 2017, 23:26

Hello
I started using Porteus from USB. When I start the system, the boot menu doesn't appear, i mean something like this:
Image. The system starts but i have no oppurtunity to choose starting option. How to solve this?

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2563
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

Re: No boot menu

Post#2 by Bogomips » 19 Apr 2017, 23:44

Welcome to Porteus. Up/Down arrow keys should normally work AFAIK. To edit Tab key. Otherwise please refer to viewtopic.php?f=81&t=6552 :)
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

aras014
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 19 Apr 2017, 23:18
Distribution: Poretus
Location: Poland

Re: No boot menu

Post#3 by aras014 » 19 Apr 2017, 23:55

I use Up/Down arrow keys and nothing happen. Boot menu doesn't appear ;/

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2563
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

Re: No boot menu

Post#4 by Bogomips » 19 Apr 2017, 23:58

Picture shows the boot menu. :) What happens if you press Tab key?
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

aras014
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 19 Apr 2017, 23:18
Distribution: Poretus
Location: Poland

Re: No boot menu

Post#5 by aras014 » 20 Apr 2017, 00:02

Its an example of boot menu that I saw on my friend PC. In my case that menu doesn't appear. When I start the system firstly black screen with text appears, then loading screen and finally desktop. When i press TAB key nothing happen.

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2563
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

Re: No boot menu

Post#6 by Bogomips » 20 Apr 2017, 00:11

That gave the wrong impression. Now you are giving a correct description of the problem. So you are able to work on a desktop? Which desktop is it?
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

aras014
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 19 Apr 2017, 23:18
Distribution: Poretus
Location: Poland

Re: No boot menu

Post#7 by aras014 » 20 Apr 2017, 00:17

Yes, I am able to use the system. I use KDE4

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5072
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: No boot menu

Post#8 by francois » 20 Apr 2017, 02:41

You are working with porteus version 3.1, the actual supported version is 3.2.2:
viewtopic.php?f=35&t=6520
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3316
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: No boot menu

Post#9 by Ed_P » 20 Apr 2017, 04:31

aras014 wrote:Its an example of boot menu that I saw on my friend PC.
That is a standard Porteus menu on a BIOS based boot, via porteus.cfg file.
In my case that menu doesn't appear. When I start the system firstly black screen with text appears, then loading screen and finally desktop. When i press TAB key nothing happen.
What are you using to boot with on your system? Is your system a UEFI system?
Ed

aras014
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 19 Apr 2017, 23:18
Distribution: Poretus
Location: Poland

Re: No boot menu

Post#10 by aras014 » 20 Apr 2017, 12:10

I downloaded last version (3.2.2 KDE). I don't use uefi (I have old laptop). Boot menu still doesn't appear. At the begining this screen:
Image appears. I press enter, and then system boot normally (black screen with text, loading screen and dekstop).

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2563
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

Re: No boot menu

Post#11 by Bogomips » 20 Apr 2017, 12:18

How did you get Porteus?
What did you do to get it started?
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

aras014
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 19 Apr 2017, 23:18
Distribution: Poretus
Location: Poland

Re: No boot menu

Post#12 by aras014 » 20 Apr 2017, 12:23

I download it from http://ftp.vim.org/ftp/os/Linux/distr/porteus/ (link was at the forum). I turn on the laptop, pres F12 and then choose to boot from USB.

Evan
Warlord
Warlord
Posts: 519
Joined: 11 Apr 2016, 09:00
Distribution: Anything Cinnamon
Location: London

Re: No boot menu

Post#13 by Evan » 20 Apr 2017, 12:34

Ubuntu has good hardware detection , i would try their live disk just to see if you get the same result........

aras014
White ninja
White ninja
Posts: 7
Joined: 19 Apr 2017, 23:18
Distribution: Poretus
Location: Poland

Re: No boot menu

Post#14 by aras014 » 20 Apr 2017, 13:03

I changed boot order in bios and now it works :)

Post Reply