amdgpu-pro driver package (CLOSED)

If you are looking for a specific 64-bit package and you can't find it in any of the 64-bit repos, please post a request for it here
Post Reply
ztealmax
Black ninja
Black ninja
Posts: 50
Joined: 16 Dec 2012, 00:11
Distribution: Porteus [LXDE] x86_64 v3.2.2 A
Location: Sweden
Contact:

amdgpu-pro driver package (CLOSED)

Post#1 by ztealmax » 17 Feb 2017, 15:57

Request for: amdgpu-pro Linux Graphics Driver
amdgpu-pro.xzm driver for Porteus 3.2.x
Maybe a starting point?
https://github.com/mdcdr/slackbuilds
Sincerelly
Martin


* gonna try and make a module my self but knowing my track record im most sertenly will fail ;-)


Ok tried making a porteus module for amdgpu-pro driver but not going that well, can someone help me look at it?

amdgpu-pro module:
https://www.dropbox.com/s/13pfq1clqd75c ... 4.xzm?dl=0

and here is the log file for Xorg:
https://www.dropbox.com/s/72k29rme3vtua ... 0.log?dl=0
Last edited by ztealmax on 11 Mar 2017, 09:52, edited 3 times in total.
Porteus XFCE x86_64
- Amd A10-7850k
- Amd Radeon R7
- 16Gb RAM
- 120Gb Samsung Evo SSD

fulalas
DEV Team
DEV Team
Posts: 831
Joined: 26 Oct 2016, 15:34
Distribution: Porteus
Location: Brazil

Re: amdgpu-pro driver package (Need help)

Post#2 by fulalas » 23 Feb 2017, 13:31

Unfortunately I don't have an AMD card so it's really hard to help you. Why you want to install this driver?

BTW, maybe you can give a try on Mesa 17 + Xorg 1.19 and see if it helps you somehow: viewtopic.php?f=75&t=6691

ztealmax
Black ninja
Black ninja
Posts: 50
Joined: 16 Dec 2012, 00:11
Distribution: Porteus [LXDE] x86_64 v3.2.2 A
Location: Sweden
Contact:

Re: amdgpu-pro driver package (Need help)

Post#3 by ztealmax » 23 Feb 2017, 15:47

Thanx fulalas can try it as the build in amdgpu driver in Porteus couldnt start games as it lacks some key features.

Looking forward to test it when i get home :)

Sinerally
M
Porteus XFCE x86_64
- Amd A10-7850k
- Amd Radeon R7
- 16Gb RAM
- 120Gb Samsung Evo SSD

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1549
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: amdgpu-pro driver package (Need help)

Post#4 by Blaze » 24 Feb 2017, 10:24

The same story with amdgpu-pro-16.40-348864.xzm and Xorg 1.19 + Mesa 17 + xf86plugins by fulalas

Code: Select all

[    64.895] 
X.Org X Server 1.19.1
Release Date: 2017-01-11
[    64.895] X Protocol Version 11, Revision 0
[    64.895] Build Operating System: Slackware 14.2 Slackware Linux Project
[    64.895] Current Operating System: Linux porteus 4.9.0-porteus #1 SMP PREEMPT Sat Dec 17 19:22:10 BRST 2016 x86_64
[    64.895] Kernel command line: quiet initrd=initrd.xz 3 BOOT_IMAGE=vmlinuz 
[    64.895] Build Date: 17 January 2017  06:29:15PM
[    64.895]  
[    64.895] Current version of pixman: 0.34.0
[    64.895] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    64.895] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    64.895] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Feb 24 12:57:12 2017
[    64.897] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    64.908] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    64.908] (==) No screen section available. Using defaults.
[    64.908] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    64.908] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    64.908] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[    64.908] (==) Automatically adding devices
[    64.908] (==) Automatically enabling devices
[    64.908] (==) Automatically adding GPU devices
[    64.917] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    64.917] (WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
[    64.917] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[    64.918] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[    64.918] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc" does not exist.
[    64.918] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
[    64.918] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi/" does not exist.
[    64.918] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi/" does not exist.
[    64.918] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
[    64.918] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi" does not exist.
[    64.918] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (WW) The directory "/usr/share/fonts/cyrillic" does not exist.
[    64.918] 	Entry deleted from font path.
[    64.918] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/TTF
[    64.918] (**) ModulePath set to "/opt/amdgpu-pro/lib/xorg/modules,/usr/lib/xorg/modules"
[    64.918] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    64.918] (II) Loader magic: 0x808c40
[    64.918] (II) Module ABI versions:
[    64.918] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    64.918] 	X.Org Video Driver: 23.0
[    64.918] 	X.Org XInput driver : 24.1
[    64.918] 	X.Org Server Extension : 10.0
[    64.918] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    64.919] (--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:665f:174b:e322 rev 129, Mem @ 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/8388608, 0xdfe00000/262144, I/O @ 0x0000e000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[    64.919] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[    64.919] (II) LoadModule: "glx"
[    64.919] (II) Loading /opt/amdgpu-pro/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    64.926] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    64.926] 	compiled for 1.18.0, module version = 1.0.0
[    64.926] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 9.0
[    64.926] (EE) glx: module ABI major version (9) doesn't match the server's version (10)
[    64.926] (II) UnloadModule: "glx"
[    64.926] (II) Unloading glx
[    64.926] (EE) Failed to load module "glx" (module requirement mismatch, 0)
[    64.926] (==) Matched ati as autoconfigured driver 0
[    64.926] (==) Matched ati as autoconfigured driver 1
[    64.926] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[    64.926] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[    64.926] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[    64.926] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    64.926] (II) LoadModule: "ati"
[    64.926] (WW) Warning, couldn't open module ati
[    64.926] (II) UnloadModule: "ati"
[    64.926] (II) Unloading ati
[    64.926] (EE) Failed to load module "ati" (module does not exist, 0)
[    64.926] (II) LoadModule: "modesetting"
[    64.926] (II) Loading /opt/amdgpu-pro/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    64.932] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    64.932] 	compiled for 1.18.4, module version = 1.18.4
[    64.932] 	Module class: X.Org Video Driver
[    64.932] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    64.932] (EE) modesetting: module ABI major version (20) doesn't match the server's version (23)
[    64.932] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    64.932] (II) Unloading modesetting
[    64.932] (EE) Failed to load module "modesetting" (module requirement mismatch, 0)
[    64.932] (II) LoadModule: "fbdev"
[    64.932] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[    64.932] (II) UnloadModule: "fbdev"
[    64.932] (II) Unloading fbdev
[    64.932] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    64.932] (II) LoadModule: "vesa"
[    64.932] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[    64.932] (II) UnloadModule: "vesa"
[    64.932] (II) Unloading vesa
[    64.932] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[    64.932] (EE) No drivers available.
[    64.932] (EE) 
Fatal server error:
[    64.932] (EE) no screens found(EE) 
[    64.932] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[    64.932] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    64.932] (EE) 
[    64.932] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
Linux porteus 4.13.3-porteus #1 SMP PREEMPT Sat Sep 23 18:22:13 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

fulalas
DEV Team
DEV Team
Posts: 831
Joined: 26 Oct 2016, 15:34
Distribution: Porteus
Location: Brazil

Re: amdgpu-pro driver package (Need help)

Post#5 by fulalas » 25 Feb 2017, 00:33

Blaze, AFAIK this message tells that the driver module you're using has a glx version older than it supposed to be in order to work with current Xorg server:

Code: Select all

glx: module ABI major version (9) doesn't match the server's version (10)
So maybe you should try to use just Mesa driver or search for a newer AMD driver.

ztealmax
Black ninja
Black ninja
Posts: 50
Joined: 16 Dec 2012, 00:11
Distribution: Porteus [LXDE] x86_64 v3.2.2 A
Location: Sweden
Contact:

Re: amdgpu-pro driver package (Need help)

Post#6 by ztealmax » 25 Feb 2017, 10:24

amdgpu-pro driver used above is latest from amd.com (However think i packed it wrong as it doesnt work at all) ;-)

Gonna try and repack it amdgpu-pro-16.60-379184

Ok just built it dont work with linked xorg version (It's to new) however used xorg version from 3.2.2 and now it tells me that no screens found but doesnt say its wrong version.
Porteus XFCE x86_64
- Amd A10-7850k
- Amd Radeon R7
- 16Gb RAM
- 120Gb Samsung Evo SSD

beny
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 733
Joined: 02 Jan 2011, 11:33
Location: italy

Re: amdgpu-pro driver package (Need help)

Post#7 by beny » 25 Feb 2017, 21:06


User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1549
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: amdgpu-pro driver package (Need help)

Post#8 by Blaze » 26 Feb 2017, 13:43

I tried to build AMDGPU-Pro Driver Version 16.60 via https://github.com/mdcdr/slackbuilds
But my Radeon R7 360 not in the AMD Product Family Compatibility for this driver.

Code: Select all

AMD Radeon™ R7 240/250/250X/260/260X/350
Anyway I tried it and I saw Cinnamon Desktop with the Window
Cinnamon just carshed. You are running in Fallback mode.
This is a good sign for you.

My Xorg.0.log

You can download my module from here >>> amdgpu-pro-16.60-x86_64-1_bst.xzm (mirror | mirror)

I builded AMDGPU-Pro Driver Version 16.60 in Text mode

Code: Select all

su
toor
cd /tmp && git clone https://github.com/mdcdr/slackbuilds && cd /tmp/slackbuilds/amdgpu-pro && wget https://fichiers.touslesdrivers.com/52159/amdgpu-pro-16.60-379184.tar.xz
BUILDMOD=0 ./amdgpu-pro.SlackBuild
tgz2xzm /tmp/amdgpu-pro-16.60-x86_64-1_bst.tgz /tmp/amdgpu-pro-16.60-x86_64-1_bst.xzm
cp /tmp/amdgpu-pro-16.60-x86_64-1_bst.xzm $PORTDIR/modules
reboot
Probably there is a SlackBuild script for my Radeon R7 360?
Linux porteus 4.13.3-porteus #1 SMP PREEMPT Sat Sep 23 18:22:13 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

ztealmax
Black ninja
Black ninja
Posts: 50
Joined: 16 Dec 2012, 00:11
Distribution: Porteus [LXDE] x86_64 v3.2.2 A
Location: Sweden
Contact:

Re: amdgpu-pro driver package (Need help)

Post#9 by ztealmax » 26 Feb 2017, 16:55

i must agree with fulalas at this moment that we should look for Mesa 17.1. Look how it evolved, most of the time being faster than AMD official drivers!
in this thread: viewtopic.php?f=75&t=6691
Porteus XFCE x86_64
- Amd A10-7850k
- Amd Radeon R7
- 16Gb RAM
- 120Gb Samsung Evo SSD

Post Reply