[SOLVED]scanning bus for storage devices... Device NOT ready

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
frederick
White ninja
White ninja
Posts: 16
Joined: 13 Jan 2017, 16:31
Distribution: Porteus 3.2.2 Mate 32bit
Location: toronto

[SOLVED]scanning bus for storage devices... Device NOT ready

Post#1 by frederick » 22 Jan 2017, 00:45

Booting porteus 3.01, 3.1 and 3.2.2 from 3 identical, brand new Kingston DataTraveler G4, 8gb usb keys. All versions are Bios and Mate desktop on vfat file systems. Am also mounting a rootcopy directory from and ext4 hard disk, to keep it consistent among the 3 porteus versions.

Code: Select all

APPEND initrd=initrd.xz atkbd.softraw=0 rootcopy=/dev/sda1/home/rcopy
On boot up, was getting an intermitent (read 1 every 5 boots and independant of porteus version): "scanning bus for storage devices... Device NOT ready" error, and laptop freezes up. Needs to be unplugged and battery removed to reboot.
Thinking this could be caused by a slow hard disk (thinkpad X41T laptop - old hardware), checked the forums and found the cheatcode "delay=xx", and added it to porteus.cfg

Code: Select all

APPEND initrd=initrd.xz delay=11 atkbd.softraw=0 rootcopy=/dev/sda1/home/rcopy
It works great in 3.01 and 3.2.2, no more problems. But in 3.1, i get

"^Starting Init Script <http://www.porteus.org/>)
delaying 11 sec (waiting for slow devices to settle up)"


and stays there forever. What's strange is that if I use delay <= 10 it boots ok, but with intermitent freeze. Delay >=11 it freezes.

Code: Select all

mount
aufs on / type aufs (rw)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,mode=0620,gid=5)
/dev/sda1 on /mnt/sda1 type ext4 (noatime,nodiratime,suid,dev,exec,async)
/dev/sda3 on /mnt/sda3 type vfat (noatime,nodiratime,suid,dev,exec,async,umask=0,check=s,utf8)
/dev/sdb1 on /mnt/sdb1 type vfat (noatime,nodiratime,suid,dev,exec,async,umask=0,check=s,utf8)
/mnt/live/run on /run type none (rw,bind)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
gvfsd-fuse on /home/guest/.gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=guest)
3 porteus versions uname -a

Code: Select all

Linux porteus 3.14.15-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Aug 3 12:59:14 Local time zone must be set-- i686 Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz GenuineIntel GNU/Linux

Linux porteus 3.17.4-porteus #1 SMP PREEMPT Fri Dec 12 18:22:31 Local time zone must be set-- i686 Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz GenuineIntel GNU/Linux

Linux porteus 4.9.0-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Dec 18 16:04:56 Local time zone must be set-- i686 Intel(R) Pentium(R) M processor 1.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
Any help in what to look for, is appreciated.

Regards
frederick
Last edited by frederick on 22 Jan 2017, 08:19, edited 1 time in total.

frederick
White ninja
White ninja
Posts: 16
Joined: 13 Jan 2017, 16:31
Distribution: Porteus 3.2.2 Mate 32bit
Location: toronto

[SOLVED] scanning bus for storage devices... Device NOT read

Post#2 by frederick » 22 Jan 2017, 08:15

Epiphany at 3 am!!
Common ground, 3 usb keys same brand and model!!
Gparted, erase partition, create a new one. Format with hp_usb tool. Install 3.1 again...

Voila! Everything works! Don't even need delay cheatcode. System was waiting on usb to be ready, not hard disk.

Thanks to all, and sorry for the moronic question. :oops:

Regards.
frederick

Post Reply