Issue when Launching Pavucontrol

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
purplemarble
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 23 May 2016, 05:47
Distribution: Porteus
Location: Canada

Issue when Launching Pavucontrol

Post#1 by purplemarble » 23 May 2016, 05:55

Hi, When I try to launch Pavucontrol, nothing pops up. When I run it from the terminal, I get a message back that says: "pavucontrol: error while loading shared libraries: libgtk-3.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory"

I looked in USM, and SlackBuilds, I didn't find libgt3, or gtk3. Is there a package or a module that I can download somewhere?

This all started because on this computer, the audio won't work unless I select a certain option in the configuration tab of Pavucontrol, I tried other audio mixers and i had no luck. In case you are wondering, I'm using an Asus Chromebox CN series.
Last edited by purplemarble on 23 May 2016, 20:30, edited 4 times in total.

Evan
Warlord
Warlord
Posts: 519
Joined: 11 Apr 2016, 09:00
Distribution: Anything Cinnamon
Location: London

Re: Issue when Launching Pavucontrol

Post#2 by Evan » 23 May 2016, 07:05

<removed>
Last edited by Evan on 24 Jun 2016, 11:29, edited 1 time in total.

purplemarble
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 23 May 2016, 05:47
Distribution: Porteus
Location: Canada

Re: Issue when Launching Pavucontrol

Post#3 by purplemarble » 23 May 2016, 08:23

Evan wrote:https://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=5824

Don't know if it makes any difference but are you using Porteus 3.1 or the new v3.2rc2 ?
I'm using 3.1, I try to stick with the stable versions.

donald
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 1161
Joined: 17 Jun 2013, 13:17
Distribution: Porteus 3.2.2 XFCE 32bit
Location: Germany

Re: Issue when Launching Pavucontrol

Post#4 by donald » 23 May 2016, 10:32

purplemarble wrote:I looked in USM, and SlackBuilds, I didn't find libgt3, or gtk3.
Hmm.. that's what i see:
Image
Did you "update all", and closed / reopened usm?

purplemarble
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 23 May 2016, 05:47
Distribution: Porteus
Location: Canada

Re: Issue when Launching Pavucontrol

Post#5 by purplemarble » 23 May 2016, 19:06

donald wrote:
purplemarble wrote:I looked in USM, and SlackBuilds, I didn't find libgt3, or gtk3.
Hmm.. that's what i see:
Image
Did you "update all", and closed / reopened usm?
I did that, and still no results

EDIT: Never mind, I found it. Thanks

EDIT (again): Turns out I have another issue: In configuration, I select Analog stereo Input, and that always works, but for some reason it says it's unplugged.
I don't know what to do to get my audio working now. Any suggestions?

EDIT (yet again): Well, for some reason the audio works.

purplemarble
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 23 May 2016, 05:47
Distribution: Porteus
Location: Canada

Re: Issue when Launching Pavucontrol

Post#6 by purplemarble » 23 May 2016, 20:30

So, it turns out the audio only works with the Firefox HTML5 video player

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2549
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

Re: Issue when Launching Pavucontrol

Post#7 by Bogomips » 23 May 2016, 20:36

@purplemarble

If still having problems, try the rc2 version and see if any better. No problem with gtk3 , as it's already included.
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

purplemarble
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 23 May 2016, 05:47
Distribution: Porteus
Location: Canada

Re: Issue when Launching Pavucontrol

Post#8 by purplemarble » 23 May 2016, 20:41

Bogomips wrote:@purplemarble

If still having problems, try the rc2 version and see if any better. No problem with gtk3 , as it's already included.
I guess I really have no choice, haha.

purplemarble
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 23 May 2016, 05:47
Distribution: Porteus
Location: Canada

Re: Issue when Launching Pavucontrol

Post#9 by purplemarble » 24 May 2016, 01:54

Just an update here.

So Porteus 3.2rcv2 didn't even download packages from the package manager, so I installed Lubuntu on my computer instead. I figured out the problem there and found a way to get the audio to work. Now I have Porteus 3.1 installed and I'm currently updating my system. So I should have everything working soon. :Yahoo!:

Post Reply