Installation: can't save ISO after configuration

Post bug reports related to either the kiosk ISO or the kiosk wizard here.
Post Reply
User avatar
Valio
Ronin
Ronin
Posts: 1
Joined: 29 Mar 2016, 22:10
Distribution: Porteus Kiosk 3.7.0
Location: Liestal

Installation: can't save ISO after configuration

Post#1 by Valio » 29 Mar 2016, 22:43

Hi there,

Today I gathered my first experiences with Porteus Kiosk 3.7.0. I invested several hours and it wasn't the best experience to be blunt (I may add some feedback on that later on), but let's get to the bug that bothered me above all else:

Procedure
After I am done configuring the installation either by using the wizard or by loading a config file from a medium, I was never able to save that ISO, but only to directly install it on the machine.
When I tried to save the ISO, I was given the message
"Porteus Kiosk 3.7.0 ISO was not saved as /media/Porteus-Kiosk.iso. Suspecting unsupported file filesystem, not enough space or read only media. System will shutdown in 10 seconds ...".
And then the system just reboots and resets everything.
This happened to me several times on a physical machine, as well as in a virtual machine.

Problems
There are 2 things to remark here
1) from a UX point of view this is pretty terrible behaviour, especially for users which have used the wizard and may have given a lot of though into setting the configuration according to their needs, but missed to save it. All of their work is suddenly gone, along with an error message that is only partially helpful to alleviate the problem in the future.

2) From a technical POV, I highly doubt the provided reasons. In the recording from a VM given below, I used a fat32 formatted USB drive with 4.1GB of free space, where config files could have been previously written by the installation system. When I install the system on the virtual machine disk directly, the disk file takes up 2.7GB in total; so that should be enough free space AFAIK.

Expected behaviour
1) on an "ISO save" failure, the installation system should go back to the previous dialog without automatically rebooting

2) The error message should be more descriptive; there might be some overall technical bug with the ISO saving function.

Recording
Here's a recording of that failure from a VM installation attempt, where the config was loaded from the same stick (with 4.1 GB of free space)
http://i.imgur.com/qavicbM.gif


Some sidenotes about the recording:
a) yes, the homepage url is not publicly available
b) it's not a perfect recording (sorry for that); e.g. at some I eject the USB drive from the VM and the host system mounts it, overlapping the window over the Virtualbox window/recording view
c) I had to mount/eject the stick in Virtualbox after I read the kiosk-config from it, as the installation system seems to automatically unmount the medium after reading the file (and does not seem to auto mount an added USB drive, if not in the "correct dialog").

If required I can provide the kiosk-config.txt file contents via private message or the like; but I don't think that there's anything relevant in there.
You can see the contents already in the recordings.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4565
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Installation: can't save ISO after configuration

Post#2 by fanthom » 01 Apr 2016, 10:02

Problem is fixed now. Please download 3.7.0 ISO once again.

Thank you.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

dsonn8
Ronin
Ronin
Posts: 1
Joined: 27 Jun 2016, 14:16
Distribution: 4.0.0
Location: Austria

Re: Installation: can't save ISO after configuration

Post#3 by dsonn8 » 27 Jun 2016, 14:18

Sorry, but I use v4.0.0 and all the Problems have just appeared at my attempt to save the iso-file. Just the same as before.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4565
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Installation: can't save ISO after configuration

Post#4 by fanthom » 27 Jun 2016, 20:19

Hello dsonn8,

Just checked and saving the ISO on usb works for me in 4.0.0 release. Did you follow the instructions given? Was your stick automounted in /media location? Please watch this tutorial:
https://www.youtube.com/watch?v=gtCQ3iVmDWw

and show me video how you save the ISO on usb stick so hopefully i'll be able to find the root cause.

Thank you.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Copro
Ronin
Ronin
Posts: 2
Joined: 21 May 2017, 13:17
Distribution: OpenSuSE
Location: DE

Re: Installation: can't save ISO after configuration

Post#5 by Copro » 21 May 2017, 13:20

Trying to use Porteus-Kiosk-4.3.0-x86_64 on a VirtualBox to write my ISO.
Having the same problem ... writing to the Porteus.iso starts but another message also reports that the system will be shutdown in 10 seconds. The ISO file is never fully written because the system always shuts down before. =@
A USB stick was mounted before in /media and has successfully received the configuration kiosk-config.txt

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4565
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Installation: can't save ISO after configuration

Post#6 by fanthom » 21 May 2017, 14:04

Hello Copro,

USB support in VirtualBox must be less reliable or its faulty usb stick. Please try this on a real hardware and let me know if you were able to reproduce this problem.

Thank you.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Copro
Ronin
Ronin
Posts: 2
Joined: 21 May 2017, 13:17
Distribution: OpenSuSE
Location: DE

Re: Installation: can't save ISO after configuration

Post#7 by Copro » 01 Jun 2017, 21:07

It seems this was related to a flaky USB driver or stick. Together with the newest 4.4.0 I repeated the steps and the image was successfully written.
Everything OK on my end - thank you ! :Yahoo!:

Post Reply