Google Cloud Print

New features which should be implemented in Porteus Kiosk Edition and the kiosk wizard.
Post Reply
URGeSM
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 10 Nov 2015, 16:31
Distribution: Porteus Kiosk
Location: USA

Google Cloud Print

Post#1 by URGeSM » 10 Mar 2016, 20:59

Does anyone know if it is possible to use Google Cloud Print with Porteus Kiosk and Chrome browser? I have tried a few settings but I haven't had any luck.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Google Cloud Print

Post#2 by fanthom » 10 Mar 2016, 21:15

Cloud printing is disabled by default. You can enable it through 'browser_preferences=' parameter:
http://porteus-kiosk.org/parameters.htm ... references

Here is the parameter you should add to your preferences file:

Code: Select all

"CloudPrintSubmitEnabled": true,
Please let us know if that helped ( have no experience with cloud printing).

Thank you.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

URGeSM
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 10 Nov 2015, 16:31
Distribution: Porteus Kiosk
Location: USA

Re: Google Cloud Print

Post#3 by URGeSM » 10 Mar 2016, 21:38

Thanks, that did the trick, I now get the Cloud Print locations in the print dialogue. Looks like it isn't enabled by default after all?

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Google Cloud Print

Post#4 by fanthom » 11 Mar 2016, 19:36

"Looks like it isn't enabled by default after all?"
Yes - this is what i wrote in my previous post.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

URGeSM
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 10 Nov 2015, 16:31
Distribution: Porteus Kiosk
Location: USA

Re: Google Cloud Print

Post#5 by URGeSM » 11 Mar 2016, 19:43

Sorry about that, it's been a crazy week, for some reason I read enabled. :%)

Thanks again, the computer lab where we have Porteus installed has been trouble free since we got rid of Windows!

ch4lk
White ninja
White ninja
Posts: 10
Joined: 28 Apr 2017, 06:03
Distribution: kiosk-cloud
Location: Australia

Re: Google Cloud Print

Post#6 by ch4lk » 12 May 2017, 03:22

URGeSM wrote:Thanks, that did the trick, I now get the Cloud Print locations in the print dialogue. Looks like it isn't enabled by default after all?
It's the last hurdle, cloud printing, for a fully functioning kiosk, across a school.

URGeSM, would you please explain to me how you got cloud printing to work. pm me if you could. I'm obviously ignorant, even after reading up browser prefs, where the online file should live, what it's name is, and, can this file live in the same location as the kiosk config file? I would really appreciate your help on this.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Google Cloud Print

Post#7 by fanthom » 12 May 2017, 07:16

This is quite simple:
a) you need to create a text file (could be placed next to your kiosk config) with this line in it:

Code: Select all

"CloudPrintSubmitEnabled": true,
b) add this parameter to your kiosk config:
browser_preferences=http://domain.com/files/your-policies.txt

If you want to override only one policy than may be easier to use this parameter instead:
run_command=sed -i 's/"CloudPrintSubmitEnabled": false,/"CloudPrintSubmitEnabled": true,/g' $json

Thanks
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

ch4lk
White ninja
White ninja
Posts: 10
Joined: 28 Apr 2017, 06:03
Distribution: kiosk-cloud
Location: Australia

Re: Google Cloud Print

Post#8 by ch4lk » 15 May 2017, 00:30

fanthom wrote:This is quite simple:
a) you need to create a text file (could be placed next to your kiosk config) with this line in it:

Code: Select all

"CloudPrintSubmitEnabled": true,
b) add this parameter to your kiosk config:
browser_preferences=http://domain.com/files/your-policies.txt

If you want to override only one policy than may be easier to use this parameter instead:
run_command=sed -i 's/"CloudPrintSubmitEnabled": false,/"CloudPrintSubmitEnabled": true,/g' $json

Thanks
Thank you fanthom, yet another step in the right direction. However, I still do not see the cloud printing dialog as URGeSM reported. I shall PM the OP.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Google Cloud Print

Post#9 by fanthom » 15 May 2017, 09:07

Hello ch4lk,

Please do as follows:
a) configure standard printing support in the wizard (this step wont be needed in next release for Cloud and ThinClient variants)
b) add this parameter to your kiosk config to enable CloudPrint:
run_command=sed -i 's/"CloudPrintSubmitEnabled": false,/"CloudPrintSubmitEnabled": true,/g' $json
c) after installation login to your Google account
d) press Ctrl+P to get print dialog, click on 'Change' button in Destinations and select your cloud printer

Thanks
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

ch4lk
White ninja
White ninja
Posts: 10
Joined: 28 Apr 2017, 06:03
Distribution: kiosk-cloud
Location: Australia

Re: Google Cloud Print

Post#10 by ch4lk » 16 May 2017, 05:32

fanthom wrote:Hello ch4lk,

Please do as follows:
a) configure standard printing support in the wizard (this step wont be needed in next release for Cloud and ThinClient variants)
b) add this parameter to your kiosk config to enable CloudPrint:
run_command=sed -i 's/"CloudPrintSubmitEnabled": false,/"CloudPrintSubmitEnabled": true,/g' $json
c) after installation login to your Google account
d) press Ctrl+P to get print dialog, click on 'Change' button in Destinations and select your cloud printer

Thanks
Thank you very much for your continued help and feedback, it is really appreciated.
For now, I had indeed configured as for standard printing; I added a network printer and, ofcourse, that works immediately.
I shall now add those parameters to the config file thank you. I am using the generic pcl 5e driver.

Post Reply