Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Arch based Porteus community project
User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5575
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#16 by brokenman » 07 Jan 2016, 21:00

Looking at the changes-exit cheatcode and there seems there is a problem with the changes-exit file not being written (or being nuked) in the /tmp directory. I removed it for now until I can stify it further.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

aus9

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#17 by aus9 » 07 Jan 2016, 23:27

a BUG for me solved by the following post
Using a modified brokenman script to change to .asoundrc....logout and login proves alsamixer is now able to see the swapped card for those who need it swapped from index=1 to 0
#!/bin/bash
# Concept codeblock for rc.M to select non HDMI sound
# card when two controllers/cards are found.
# Author: brokenman

asnd="$HOME/.asoundrc"
pa=/proc/asound
cards=`ls /proc/asound/card[0-9]/id`
if [ `wc -w <<<$cards` -gt 1 ]; then
for a in $cards; do
[ `grep HDMI $a` ] && continue
crd=`cut -d'/' -f4 <<<$a|tr -d [:alpha:]`
cnam=`grep "Codec:" $pa/card${crd}/codec* | awk '{print$NF}'`
cdev=`awk "/$cnam/&&/Device:/" $pa/card${crd}/codec*|tail -n1|awk -F= '{print$NF}'`
done
[ $crd ] && echo "defaults.pcm.card $crd" > $asnd && \
echo "defaults.pcm.device $cdev" >> $asnd && \
echo "defaults.ctl.card $crd" >> $asnd
fi
so my .asoundrc has correct contents of
defaults.pcm.card 1
defaults.pcm.device 1
defaults.ctl.card 1
but speaker-test fails as index has not truly swapped

Code: Select all

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: PCH [HDA Intel PCH], device 1: ALC887-VD Digital [ALC887-VD Digital]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
full reboot no change to aplay results so will now need to look for alternatives
Last edited by aus9 on 08 Jan 2016, 00:16, edited 1 time in total.

aus9

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#18 by aus9 » 08 Jan 2016, 00:11

Swap sound index is solved for those who need it

remove all .asoundrc or /etc/asound.conf
use root powers create a file with contents of
options snd_hda_intel index=1
change snd_hda_intel to your sound module that needs swapping
save file as (suggestion)
/etc/modprobe.d/index.conf

full reboot to enjoy sound

Please note this is not needed by everyone, but only a suggestion for those who find their index=0 card is hdmi and they want sound to come from the other card (device)

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5575
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#19 by brokenman » 08 Jan 2016, 00:24

kde has pulseaudio. As guest, launch pulseaudio from console, then kill it, then start it again. The first run give errors about some missing directories but creates them.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

aus9

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#20 by aus9 » 08 Jan 2016, 03:07

HI
You appear to have some cups files installed but not cups-openrc?
https://wiki.manjaro.org/index.php?titl ... to_systemd
To enable printing support, the cups-openrc package can be installed.

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5081
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#21 by francois » 08 Jan 2016, 05:03

@ brokenman:
Thanks finally you are making a Christmas for me.

Octopi might be a better choice than pamac as gui for package manager. On octopi you can set pacaur instead of yaourt as AUR package manager.
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3327
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#22 by Ed_P » 08 Jan 2016, 05:09

aus9 wrote:try cheatcode 1 then 2 if no good
1 load=synaptics_i2c
2 load=synaptics_usb
Thanks aus9. :) I tried both, neither worked.
brokenman wrote:
No. Nothing works except reisub.
Perhaps you can leave sshd started when the system starts.

Code: Select all

cliexec=/etc/init.d/sshd~start
Then from another machine ssh into the one that doesn't work so you can poke around the logs.

Code: Select all

sshd guest@XXX.XXX.X.XXX
hmmmm An interesting approach.
I am away tomorrow for a few days drinking caipirinha on the beach.
Enjoy your vacation. :)
Ed

aus9

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#23 by aus9 » 08 Jan 2016, 07:58

sorry Ed will look at testing a laptop shortly

@brokenman new bugs for insertion of USB data stick or cd data in PCManFM

on insertion media can be read!
click the eject icon on left hand pane causes PCManFM to immediately close.

Now for the data cd it actually is a bit worse, the eject button works somewhat in that on my tower the tray opens and filemanager closes
but I don't get a chance to remove disc as tray then wants to close again.
Pressing the hardware eject cd button takes two goes before tray stays open.

Not nice for data cd media IMHO

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1507
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#24 by Blaze » 08 Jan 2016, 08:45

aus9, thanks for info. I think it can be done in configs LXDE or xorg (about disable hibernation) without modules and dependencies.
How to disable hibernation in LXDE when i watch online video via adobe flash player? :wall:
It's nice to have them all in the side bar, but some poeple (like me) have 19 partitions.
I have a suggestion - to show 6 partitions in this sidebar and to give priority for a flash drive (it will be good for mount and umount USB flash drives).
By default, others partitions will be in /mnt directory.
I am away tomorrow for a few days drinking caipirinha on the beach.
How to taste (sweet or bitter)? I go skiing - a lot of snow in Russia :D
Last edited by Blaze on 08 Jan 2016, 09:29, edited 1 time in total.
Linux porteus 4.13.3-porteus #1 SMP PREEMPT Sat Sep 23 18:22:13 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

aus9

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#25 by aus9 » 08 Jan 2016, 08:59

Ed

I have booted up an old Dell laptop D830 via usb stick and surprise without inserting an usb mouse......touchpad works
Howver I am not sure I have a synaptics as the pad in the specs is called
Touch Pad - PS/2 compatible, Track Stick - PS/2 compatible

shows you how little I know about crappy laptops.

anyhow in case people need it here is lsmod beforee I inserted usb mouse

Code: Select all

guest ~ $ lsmod
Module                  Size  Used by
sha256_ssse3           14728  1
sha256_generic          9024  1 sha256_ssse3
hmac                    2176  1
drbg                   11904  1
ansi_cprng              2948  0
ctr                     2880  2
ccm                     5760  2
binfmt_misc             5336  1
wl                   6224988  0
arc4                    1728  2
iwl3945                37120  0
ppdev                   4808  0
dell_wmi                1944  0
iwlegacy               31240  1 iwl3945
snd_hda_codec_idt      35456  1
snd_hda_codec_generic    36032  1 snd_hda_codec_idt
mac80211              235648  2 iwl3945,iwlegacy
dell_laptop            10728  0
snd_hda_intel          16384  0
snd_hda_codec          56896  3 snd_hda_codec_idt,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel
dcdbas                  3832  1 dell_laptop
dell_smm_hwmon          4260  0
coretemp                4740  0
cfg80211              149992  4 wl,iwl3945,iwlegacy,mac80211
tg3                   116032  0
input_leds              2432  0
snd_hda_core           21576  4 snd_hda_codec_idt,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel
kvm                   210841  0
snd_hwdep               3912  1 snd_hda_codec
ptp                     7420  1 tg3
led_class               3016  3 iwlegacy,dell_laptop,input_leds
snd_pcm                50192  3 snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_core
rfkill                 10704  3 cfg80211,dell_laptop
pps_core                4852  1 ptp
i915                  745824  2
snd_timer              13796  1 snd_pcm
libphy                 15808  1 tg3
i2c_i801                9164  0
firmware_class          5256  4 tg3,i915,iwl3945,snd_hda_intel
shpchp                 18502  0
intel_agp               8576  0
intel_gtt               9024  3 i915,intel_agp
8250                   11720  0
mac_hid                 2772  0
parport_pc             20580  0
parport                25072  2 ppdev,parport_pc
wmi                     5698  1 dell_wmi
8250_base              15424  1 8250
serial_core            14592  2 8250,8250_base
acpi_cpufreq            5216  1
(2) bearing in mind that my pointing device works as is I next try as root'

Code: Select all

root /home/guest # modprobe synaptics_i2c
root /home/guest # lsmod | grep syna*
synaptics_i2c           3331  0
Not that I know which one will work for you as you already said none of the cheatcodes work so you may need to wait for brokenman or some laptop guru to drop by

aus9

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#26 by aus9 » 08 Jan 2016, 09:08

laptop seems laggy.. bloddy hell sorry....I am running off an USB stick....I am losing the plot....well the weather is to blame here
http://www.weatherzone.com.au/wa/perth/perth

###########################
I chose wifi connection and it works as expected so good job there!

kostos
Ronin
Ronin
Posts: 1
Joined: 25 Nov 2014, 09:40
Distribution: Porteus XFCE
Location: Ukraine

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#27 by kostos » 08 Jan 2016, 09:18

is porteus-nemesis-v3.5-kde-x86_64.iso should be 209MB only?

kalo86
Samurai
Samurai
Posts: 133
Joined: 28 Mar 2011, 18:04
Location: Italy

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#28 by kalo86 » 08 Jan 2016, 18:14

Hi brokenman, I'm playing around with porteus-nemesis-v3.5-lxde-x86_64.iso.
I have the same issue of the previous release: I don't have any working mouse (integrated touchpad, USB mouse, touchscreen).
But if I boot in text mode (by adding "3" cheatcode at boot line), loggin into root/toor and sending "startx" command, then LXDE starts and I have a working mouse.
The problem is that starting Porteus in graphic mode in this way, I should have to start manually every service (for example Network Manager, even if I set-up the /config/network file on my USB flash drive).
If you want I can do several tests, outputs for you.

Regarding the new v3.5, I notice a super fast speed at the bootstrap, like it's impossible to read the boot lines :roll: Amazing!
Brokenman, thank you for providing these beta ISOs, your work is Always much appreciated!

Regards,

kalo86

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3327
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#29 by Ed_P » 08 Jan 2016, 18:49

aus9 wrote:sorry Ed will look at testing a laptop shortly
No apology necessary aus9. :)

A few more testing results:

The new notebook: EFI, grub2 - boots to DE but no mouse / touchpad.
Old netbook: BIOS, grub2 - results in system rebooting.
Old netbook: BIOS, grub4dos - boots to the porteus login prompt.

:fool:

I've got to review my boot scripts.
kalo86 wrote:I have the same issue of the previous release: I don't have any working mouse (integrated touchpad, USB mouse, touchscreen).
But if I boot in text mode (by adding "3" cheatcode at boot line), loggin into root/toor and sending "startx" command, then LXDE starts and I have a working mouse.
Interesting. I will have to try that.
Last edited by Ed_P on 22 Jan 2016, 18:39, edited 1 time in total.
Ed

roadie
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 205
Joined: 02 Jan 2011, 18:41
Distribution: Porteus 3.5...with a twist
Location: In a hayfield

Re: Porteus Nemesis v3.5 BUG REPORTS

Post#30 by roadie » 09 Jan 2016, 03:02

aus9 wrote:sorry Ed will look at testing a laptop shortly

@brokenman new bugs for insertion of USB data stick or cd data in PCManFM

on insertion media can be read!
click the eject icon on left hand pane causes PCManFM to immediately close.
I had this happen too, changed Preferences/Volume Management to "Change folder in the tab to Home Folder"...works here.

Post Reply