Bug reports

Arch based Porteus community project
aus9

Re: Bug reports

Post#121 by aus9 » 07 Nov 2015, 23:36

@ncmprhnsbl
Ok will see if mc starts and will report how long it took. IMHO its still a bug, it should open straight off.

EDIT
40 seconds to open mc

timezone bug
#########
Not able to resolve using first run wizard as it still thinks Perth is same tz as Melbourne

http://oi68.tinypic.com/293y4w3.jpg

I have got around it by manually edit of config/timezone so it reads
Australia/Perth

We don't have DST so on reboot it looks good but I suspect a number of people will struggle with first time wizard and getting correct UTC correction?
could be wrong but that is my observations so far on this issue

In case its not obvious why there is a bug.....
the first time wizard should show timezones ONE LINE AT A TIME --no pun intended
instead it is showing 2 timezones at a time
:evil:

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5460
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Bug reports

Post#122 by brokenman » 08 Nov 2015, 01:22

@motog2k14
I have added this driver into the kernel for next release.

I updated the locales script so it correctly downloads and places into the modules folder but there is still something funky going on there. After I push the next update I will ask one of you to take a look at it.
The mc delay is probably my bad, I added a color scheme which apparently doesn't work out under some condtions. I will drop back to the default blue for next release.
I will take a look at the timezone issue now. You can also set your timezone in the config folder in the root of the install.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

aus9

Re: Bug reports

Post#123 by aus9 » 08 Nov 2015, 01:49

@brokenman
As I said I have already got tz working thru edit of config/timezone. I have deliberately not saved any first-run modules so I could take a screen shot. So I can volunteer for such testing if interested.
Others could use /usr/local/bin/firstrun? but do they need to recreate the config/.firstrun file by something like

Code: Select all

# touch pathway2/config/.firstrun
2) I know you are trying to keep distro small but any chance of a gui text editor like leafpad since I know you are going to do a rebuild?

3) its only a minor bug but palemoon takes a while to open as well.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5460
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Bug reports

Post#124 by brokenman » 08 Nov 2015, 02:22

2) I know you are trying to keep distro small but any chance of a gui text editor like leafpad since I know you are going to do a rebuild?
Sure. This is just stage 002. I will add a module with a few essential apps.

3) its only a minor bug but palemoon takes a while to open as well.
I found it a little slow. Not sure why. Will dig deeper. I use lynx.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

aus9

Re: Bug reports

Post#125 by aus9 » 08 Nov 2015, 02:33

its only a minor bug but palemoon takes a while to open as well.
I think i found one the reasons....i could be wrong.

As you know I will be setting up locale to en_AU but at the moment I have not saved the glibc AU module to nemesis/modules so that I can test your rebuild later etc

anyhow here is my idea why it slow

Code: Select all

guest ~ $ /lib/palemoon/palemoon

(pale moon:2604): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
	Using the fallback 'C' locale.
guest ~ $ locale
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
LANG=en_US.UTF-8
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=
I notice in your config/modules we have this line
LocalesPreserve=en_US:pt_BR
I am not commenting on why we have en_US just trying to understand my current locale

motog2k14
Ronin
Ronin
Posts: 3
Joined: 06 Nov 2015, 19:25
Distribution: Porteus xfce x64
Location: Brazil

Re: Bug reports

Post#126 by motog2k14 » 08 Nov 2015, 03:17

brokenman wrote:@motog2k14
I have added this driver into the kernel for next release.
I can see it already in:

nemesis-v1.2-151101-x86_64.iso\nemesis\base\000-kernel.xzm\usr\lib\modules\4.2.5-nemesis\kernel\drivers\usb\storage\uas.ko

but if Nemesis act like Porteus, this driver needs be early in boot process, before the search for *.sgn file begins, sorry if my guess are wrong.

I'm based in:

viewtopic.php?f=117&t=5001#p36720

(Porteus 3.1 does not boot from USB devices with UASP support since the needed driver "uas.ko" is missing at boot time. It is contained in "000-kernel.xzm", that is 'too late for booting'.)

and:

viewtopic.php?f=117&t=4696#p33995

([Solved] Porteus on HDD via SATA and USB3 can not be booted)

([cause]
The 'uas' driver is dynamic linkage to kernel.

000-kernel.xzm@/lib/modules/3.17.4-porteus/kernel/drivers/usb/storage/uas.ko

[fix]
1. do linkage of the 'uas' driver into kernel at initrd.xz by 'insmod' command.
for 32bit only
md5sum: 90cf447e9e53d09f3f2496d58395e799 initrd.xz
http://www.mediafire.com/download/mwuiy ... /initrd.xz

for both 32bit and 64bit
md5sum: 022ea20fa0c57b85793564212b4a99f1 initrd.xz
http://www.mediafire.com/download/4caag ... /initrd.xz <<< modded initrd.xz with uas.ko driver present solves the problem tested by myself and granted works.

or
2. rebuild kernel by the configuration that defines a static linkage 'uas' driver.
diff old.config new.config
=============================
< CONFIG_USB_UAS=m
---
> CONFIG_USB_UAS=y
=============================)

thank you @brokenman for reply and for your time.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Bug reports

Post#127 by fanthom » 08 Nov 2015, 11:19

@brokenman
Better compile uas directly into kernel so initrd.xz is kept independent from kernel version used. There should be no kernel modules in the initrd at all. If you need them (for example for changes encryption) then link /union/lib to /lib in linuxrc. Booting device must be found and aufs initialized.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

motog2k14
Ronin
Ronin
Posts: 3
Joined: 06 Nov 2015, 19:25
Distribution: Porteus xfce x64
Location: Brazil

Re: Bug reports

Post#128 by motog2k14 » 08 Nov 2015, 13:33

since the USB HDD boot works, is great.

Porteus worked in everything that uses USB, even on my Android phone with the APP DriveDroid http://softwarebakery.com/projects/drivedroid and must work in the media which has more space for data.

(by the way, a combination of DriveDroid and Easy2Boot http://www.easy2boot.com does wonders in terms of versatility)

best regards @brokenman @fanthom, all Porteus team and the whole community.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5460
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Bug reports

Post#129 by brokenman » 08 Nov 2015, 16:33

Thanks. I've compiled this directly into the kernel.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

aus9

Re: Bug reports

Post#130 by aus9 » 09 Nov 2015, 07:01

Minor bug first run wizard for package manager config

the first box is normal ...do you want to continue etc

Next box says
The modules config file will now open in an editor. After you finish editing the config file press F10 to save and exit
apart from one spelling error that shows you don't drink enough aussie beer, I normally make 6....editting..... F2 is the save button so suggest it reads
The modules config file will now open in an editor. If you edit, save the changes by pressing F2. To exit press F10

User avatar
ncmprhnsbl
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 851
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Re: Bug reports

Post#131 by ncmprhnsbl » 09 Nov 2015, 13:09

at the risk of being pedantic.. editing seems to be an internationally accepted spelling..
and in the context of an edited file, F10, while exiting, will ask if you want to save..
or is that exitting?? ;)

re: after setup-time:

Code: Select all

/usr/local/bin/setup-time: line 109: return: can only `return' from a function or sourced script
re: pulseaudio.. where it previously didnt work, it now works.. icon was muted...
will need more boots to see if its consistant... didnt have any luck messing with pactl..

tried to reproduce the mc startup lag... started within seconds.. :Search:
i think it can be related to network conditions.?. ie turn off networking > instant start
network with server or other pcs connected > lag ..
something to do with samba?
https://midnight-commander.org/wiki/doc/faq point 9.2
http://forums.fedoraforum.org/showpost. ... ostcount=5
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5460
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Bug reports

Post#132 by brokenman » 09 Nov 2015, 14:04

@aus9
I'm a Tooheys new man but it's hard to come by in Brasil. :(
Editing is the correct spelling, and F10 will ask to save before exiting.

@ ncmprhnsbl
/usr/local/bin/setup-time: line 109 <--- thanks.
Strange bug with mc. I'll look into it. I sometimes see lag but a maximum of around 5 seconds. I hate non consistent bugs.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

aus9

Re: Bug reports

Post#133 by aus9 » 09 Nov 2015, 23:15

@brokenman

sorry for editting...you are correct tho not on your choice of beverage heh heh :)

2) I have attempted to revisit slowness of palemoon and my locale issue.
From a different post I saw there is a command called setup-<something> and found them in /usr/local/bin

so as root I ran

Code: Select all

setup-locale
(let it do it stuff)
there are 2 possible bugs

1) at end of that process it says it can't move /tmp/ to my /mnt/sda3/nemesis/modules
b) further info.....I have config/modules set to use
ModuleDirectory=/mnt/sda3/nemesis/modules
c) so I manually moved them

possible bug (2) is this terminal output

Code: Select all

cd /mnt/sda3/nemesis/modules/
root /mnt/sda3/nemesis/modules # ls
en_AU.xzm  glibc-en_AU.xzm  glibc-locales-uni.xzm  pacman-settings.xzm
root /mnt/sda3/nemesis/modules # activate en_AU.xzm

(process:1532): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
	Using the fallback 'C' locale.

(process:1542): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
	Using the fallback 'C' locale.
EXIT="OK"
root /mnt/sda3/nemesis/modules # activate glibc-en_AU.xzm

(process:1572): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
	Using the fallback 'C' locale.

(process:1581): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
	Using the fallback 'C' locale.
EXIT="OK"
root /mnt/sda3/nemesis/modules # activate glibc-locales-uni.xzm

(process:1611): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
	Using the fallback 'C' locale.

(process:1620): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
	Using the fallback 'C' locale.
EXIT="OK"
Each time I attempt to activate....I get a popup box, which is expected, saying module is already activated and do I want to deactivate etc

Any thoughts on this?

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4945
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Bug reports

Post#134 by francois » 09 Nov 2015, 23:58

1.0 Forget about my difficulties trying to boot on toshiba satellite, I was using the kernel for the previous installation. Nemesis works fine into lxde on hdd and from usb.

2.0 yaourt does not work whether used root or guest:

Code: Select all

ailed to set environment: Invalid environment assignments
root ~ # yaourt pacaur
failed to initialize alpm library (database is incorrect version)
root ~ # pacman-db-upgrade
==> Pre-4.2 database format detected - upgrading...
root ~ # yaourt pacaur
curl error: Problem with the SSL CA cert (path? access rights?)
root ~ # su guest
Failed to connect to bus: Permission denied
guest /root $ yaourt pacaur
curl error: Problem with the SSL CA cert (path? access rights?)
guest /root $ sudo yaourt pacaur

We trust you have received the usual lecture from the local System
Administrator. It usually boils down to these three things:

    #1) Respect the privacy of others.
    #2) Think before you type.
    #3) With great power comes great responsibility.

[sudo] password for guest: 
curl error: Problem with the SSL CA cert (path? access rights?)
guest /root $ exit
I have tried to find some answer on the net, but no cue yet.

Thanks
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

User avatar
ncmprhnsbl
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 851
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Re: Bug reports

Post#135 by ncmprhnsbl » 10 Nov 2015, 00:40

francois wrote:2.0 yaourt does not work whether used root or guest:
i found: from yaourt man:

Code: Select all

       --insecure
           Allow curl & package-query to perform "insecure" SSL connections
this seems to work(as a work around)
so

Code: Select all

yaourt -S --insecure foo
re:pman : when using custom bundle name, .xzm suffix must be included..
maybe a reminder in the echo, unless you want automate..
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

Locked