Qwerty to Azerty on the wizard. [SOLVED]

Here you can post about the issues related to modifications performed manually (not through the kiosk wizard). Example: swapped kernel, added 3rd party modules or files.
Please describe in detail what has been changed and hopefully other kiosk user will be able to help.
Porteus team wont resolve bugs posted in this category as we support only modifications made by the kiosk wizard.
Post Reply
User avatar
Debadr
Black ninja
Black ninja
Posts: 43
Joined: 28 Apr 2015, 13:39
Distribution: Porteus Kiosk Edition 3.3.0
Location: France

Qwerty to Azerty on the wizard. [SOLVED]

Post#1 by Debadr » 20 May 2015, 12:43

Hi,

Did someone knows if it is possible to change the keyboard from QWERTY to AZERTY in the wizard (when the CD is lunched). We have AZERTY keyboards and for the installation we need to make it more user friendly for the persons who will install it.

Is there any change to make to the iso so the keyboard switch to azerty mode from the beginning ?

Thank you.
Last edited by Debadr on 22 May 2015, 14:07, edited 1 time in total.
If you give a man a fish, he eats for a day. Teach him how to fish and he will eat forever...

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4567
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Qwerty to Azerty on the wizard.

Post#2 by fanthom » 20 May 2015, 17:53

this is harder than i thought :)

please remaster the ISO and edit 003-settings.xzm/etc/xdg/openbox/autostart then inject following code after original setxkbmap:

Code: Select all

# Set keyboard mapping:
setxkbmap -layout us,lay2 -variant ,var2 2>/dev/null

# Custom mapping just for the installation stage:
egrep -qo " first_run( |\$)" /proc/cmdline && setxkbmap fr
this trick should set french keyboard during installation and user choice (from the wizard) will be respected after installation.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Debadr
Black ninja
Black ninja
Posts: 43
Joined: 28 Apr 2015, 13:39
Distribution: Porteus Kiosk Edition 3.3.0
Location: France

Re: Qwerty to Azerty on the wizard.

Post#3 by Debadr » 22 May 2015, 14:06

Your a genius :) !

Anyway you could explain to me this ? :wall: :

Code: Select all

egrep -qo " first_run( |\$)" /proc/cmdline && setxkbmap fr
thank you Fanthom :).
PS: PKE is a project that i have to present to some huuuuge Tux-lovers :%) , and i need a minimum of knowledge about anything what i've done on the iso so i can explain to them :)
If you give a man a fish, he eats for a day. Teach him how to fish and he will eat forever...

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4567
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Qwerty to Azerty on the wizard. [SOLVED]

Post#4 by fanthom » 23 May 2015, 07:53

'first_run' is a parameter passed by the bootloader to the kernel command line. system searches for it and runs the wizard. after installation this flag is removed so wizard does not start anymore.

the code i posted sets up french keyboard mapping only when 'first_run' parameter is present (only during installation and not after it so this choice is not forced).
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Debadr
Black ninja
Black ninja
Posts: 43
Joined: 28 Apr 2015, 13:39
Distribution: Porteus Kiosk Edition 3.3.0
Location: France

Re: Qwerty to Azerty on the wizard. [SOLVED]

Post#5 by Debadr » 26 May 2015, 06:39

Roger that.
Thank you Fanthom :)
If you give a man a fish, he eats for a day. Teach him how to fish and he will eat forever...

Post Reply