Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

New features which should be implemented in Porteus; suggestions are welcome. All questions or problems with testing releases (alpha, beta, or rc) should go in their relevant thread here, rather than the Bug Reports section.
User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 1319
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 3.1.0 x86-64 XFCe
Location: Germany

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#61 by Rava » 22 May 2011, 19:06

Hamza wrote:What is the default lang if your system (looks in control panel) ?
Good question... where do I find the control panel in LXDE?

It could be German, since some part of the menu is in German, while other parts is still in English, like "Run" and "Logout"...
I presume that is a bug still to be fixed?
______________________________________________________

@Ahau
Then I set the boot flag to sdx2 and use extlinux. I prefer it separated from the vfat thingy, then he can use the stick to copy data to and from using W-OS and also for booting Porteus...
Cheers!
Yours Rava

User avatar
Ahau
King of Docs
King of Docs
Posts: 1331
Joined: 28 Dec 2010, 15:18
Distribution: LXDE & Xfce 32/64-bit
Location: USA

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#62 by Ahau » 25 May 2011, 19:40

beny brought up an issue in the mchat today, and I looked into it, and wanted to stick a post in here.

/etc/slackyd.conf appears to be set up to use 32-bit slackware repositories instead of 64-bit.

This is an excerpt from slackyd.conf:

Code: Select all

#
# Using Slackware64 official mirror
#
slackware64 = no

##I don’t think this is necessarily the issue, as later in the file, it says the official repo is too slow

…<snip>

# Official mirror is too slow...
!repository ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-13.37/

repository = ftp://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/slackware/slackware-13.37/
repository = http://sunsite.cnlab-switch.ch/ftp/mirror/slackware/slackware-13.37/
repository = ftp://ftp.slackware.no/pub/linux/slackware/slackware-13.37/
repository = ftp://ftp.slackware.at/slackware-13.37/
repository = http://www.slackware.at/data/slackware-13.37/
When I go to these some of these repos in my browser, then go up to the parent directory, I see there is another folder for 64-bit, e.g.

http://sunsite.cnlab-switch.ch/ftp/mirr ... re64-13.37
http://www.slackware.at/data/slackware64-13.37/
http://darkstar.ist.utl.pt/slackware/ad ... e64-13.37/

Note that in each case the repo is slackware64-13.37 instead of slackware-13.37.

A problem with the slackware64-13.37 repos, however, is that they are short on packages. It appears many of the add-on packages have not yet been uploaded for 64-bit 13.37.

Thanks to beny for pointing this out!
Please take a look at our online documentation, here. Suggestions are welcome!

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1846
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#63 by Hamza » 25 May 2011, 19:50

I already sent the new config to beny.

That's the slackyd's config file for Slackware64 Repos.

Code: Select all

    #
    # Slacky Downloader Config File.
    #
    # Case insensitive.
    # Comment: '#' or '!'
    #

    #
    # Slackyd cache
    #
    cache = /var/slackyd

    #
    # Connection timeout, in seconds.
    # Set to 0 for use Linux default value (very long).
    #
    timeout = 15

    #
    # Upgrade slackware packages with unofficial packages.
    #
    upgrade_replacing_official = yes

    #
    # Using Slackware64 official mirror
    #
    slackware64 = yes

    #
    # Download with wget (proxy workaround)
    #
    wget = no

    #
    # Repository syntax:
    #
    # KEYWORD NAME ADDRESS
    #
    # - "KEYWORD" Must always be "REPOSITORY" and must always be at start of line !
    #
    # - "NAME"    Is a string (only characters, numbers, underscores or '-') to identify repository.
    #             If not specified slackyd consider repository as official slackware mirror.
    #             In this case only first of the list will be used, if don't work slackyd try with second etc...
    #
    # - "ADDRESS" Is repository.
    #
    # - Only FILE/HTTP/FTP protocols are implemented yet.
    #

    # Slackware repositories:

    # To use a directory as slackware mirror:
    !repository = file://your/mirror/
    # To use a directory as extra mirror:
    !repository mirrorname = file://your/mirror/

    # Official mirror is too slow...
    !repository ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware64-13.37/

    repository = ftp://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/slackware/slackware64-13.37/
    repository = http://sunsite.cnlab-switch.ch/ftp/mirror/slackware/slackware64-13.37/
    repository = ftp://ftp.slackware.no/pub/linux/slackware/slackware64-13.37/
    repository = ftp://ftp.slackware.at/slackware64-13.37/
    repository = http://www.slackware.at/data/slackware64-13.37/


    #Extra repositories:
    # Slacky.eu
    repository slacky = http://darkstar.ist.utl.pt/slackware/addon/slacky/slackware64-13.37/
    # GSlacky
    !repository gslacky http://darkstar.ist.utl.pt/slackware/addon/slacky/gnome-slacky-13.37/

    # Blacklist syntax:
    #
    # blacklist package1 package2 package3 ...
    #
    # `blacklist' keyword must be at start of line.
    #  Packages can be tab, white space or comma separated.
    #
    # Examples:
    # 1) Blacklist all packages 'xine-lib':
    # blacklist ^xine-lib-.*
    # 2) Blacklist _exactly_ package xine-lib
    # blacklist ^xine-lib-[^-]+-[^-]+-[^-]
    # 3) Blacklist xine-lib-1, xine-lib-2 and xine-lib3:
    # blacklist ^xine-lib-[123]
    # 4) Blacklist firefox 3 and all kernel smp:
    # blacklist ^mozilla-firefox-en-us-3 ^kernel-.*_smp
    #
    # Use -x option to disable blacklist on run-time, and -X option to see
    # all packages blacklisted.
    #
NjVFQzY2Rg==

User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 1319
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 3.1.0 x86-64 XFCe
Location: Germany

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#64 by Rava » 26 May 2011, 18:14

I forgot to mention one thing...

When you boot from a slower media, lika an USB pendrive, or a CDROM, then it seems at the beginning when you press "ENTER" on your selection from the menu, that nothing is happening.
In the background the kernel and initrd are loaded, but the new user does not know that and it seems that nothing is happening...

Is there a way to implement some kind of info instead, like a "loading kernel and initrd" info line?
Cheers!
Yours Rava

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4549
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#65 by fanthom » 27 May 2011, 00:15

@Rava
"Where do I tweak the script?"
will upload new activate/deactivate for testing. give me one day as i need to sort out 32bit rc2 first.

"we should use version numbers to all scripts that got made for Porteus, like mloop, activate, xactivate and so on..."
good idea but i'm too lazy for this....

"Found a typo in liblinuxlive:"
fixed thanks

"Where do I get the right fonts for the xterm?"
i have given up with xterm and polish charset. try to use lxterminal instead :)

"When you boot from a slower media, lika an USB pendrive, or a CDROM, then it seems at the beginning when you press "ENTER" on your selection from the menu, that nothing is happening."
i have removed "splash=silent quiet" from porteus.cfg (as we dont have splash anymore) so 1.0 should be verbose during boot.

@Ahau
"I think xpns-tool should have a dialogue box open at the end"
will pass this to brokenman

"I also think lin_start_here.sh menu should include the bootloader that we are trying to install"
done

"/etc/slackyd.conf appears to be set up to use 32-bit slackware repositories instead of 64-bit."
yep - i'm aware of it and posted 'sed' solution in another thread (sorry that not here)
fixed in the snapshot

Thanks guys.

EDIT:\\

@all
latest version of activate/deactivate scripts:
http://download58.mediafire.com/vy6g36q ... cripts.xzm
they still have /usr/bin paths to work ok with rc2 (in FINAL all will be moved to /opt/porteus-scripts).
should cover all "Stale NFS handle' bugs for LXDE/KDE.
please test them and let me know if you still experiences hangs during module insertions.

Cheers
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
agreimann
Samurai
Samurai
Posts: 137
Joined: 19 Apr 2011, 21:09
Location: U.S.

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#66 by agreimann » 31 May 2011, 18:58

Yep. Almost there. We need to fix the boot scripts for sure first, though, and maybe polish the installer a little more, or just build a new one, which I'm desperately thinking of again....

att
Contributor
Contributor
Posts: 131
Joined: 28 Dec 2010, 17:09

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#67 by att » 01 Jun 2011, 10:44

I have a problem with the boot cheatcode "lang=de" ; I get a boot message saying "unknown locale, reverting to UTF-8 encoding" and thus I cannot create, for example, directories with special characters on any NTFS-partition...
Any suggestions?

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1846
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#68 by Hamza » 01 Jun 2011, 11:35

Try with : lang=de_DE
NjVFQzY2Rg==

att
Contributor
Contributor
Posts: 131
Joined: 28 Dec 2010, 17:09

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#69 by att » 01 Jun 2011, 15:29

hamza: "lang=de_DE" worked, thanks! Sorry, I was only used to "lang=de" ....

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1846
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#70 by Hamza » 01 Jun 2011, 16:00

No worry :)
NjVFQzY2Rg==

User avatar
Syntux
White ninja
White ninja
Posts: 24
Joined: 24 May 2011, 06:01
Location: Germany

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#71 by Syntux » 02 Jun 2011, 05:44

The language-selection-tool in Porteus 1.0 RC2 tries to download files like http://ponce.cc/porteus/x86_64/current/ ... 4-1ftm.xzm, but the source directory still carries files with lzm-extension, why the language-selection-tool fails to work properly, since it looks for files with xzm-extension.

User avatar
Ahau
King of Docs
King of Docs
Posts: 1331
Joined: 28 Dec 2010, 15:18
Distribution: LXDE & Xfce 32/64-bit
Location: USA

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#72 by Ahau » 03 Jun 2011, 16:14

Language Selection Tool has not been fully implemented for the testing versions -- it will be there for the final. My guess is that the script was updated for pulling xzm modules off of the server as a part of the development upgrade, but we are waiting for the stable release to update the packages on the server -- otherwise, they would fail in the current stable, V09.
Please take a look at our online documentation, here. Suggestions are welcome!

User avatar
Syntux
White ninja
White ninja
Posts: 24
Joined: 24 May 2011, 06:01
Location: Germany

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#73 by Syntux » 04 Jun 2011, 14:47

@fanthom

I think there is one library of liblzma.so too much in /lib64 of porteus 64 1.0 rc2. Only liblzma.so.5.0.2 is needed I guess?

Code: Select all

-wxrwxrwx 1 root root     16 Jun  4 13:19 liblzma.so.0 -> liblzma.so.0.0.0
-rwxr-xr-x 1 root root 134088 May  7 16:53 liblzma.so.0.0.0
lrwxrwxrwx 1 root root     16 Jun  4 13:19 liblzma.so.5 -> liblzma.so.5.0.2
-rwxr-xr-x 1 root root 138984 May  7 16:53 liblzma.so.5.0.2

User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 1319
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 3.1.0 x86-64 XFCe
Location: Germany

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#74 by Rava » 07 Jun 2011, 19:13

I checked the new activate script with my new build vlc player (build from vlc-1.1.10-x86_64-1alien.txz):

Code: Select all

Updating shared library links:  /sbin/ldconfig
Updating MIME database:  /usr/bin/update-mime-database /usr/share/mime
But the menu entry for the VLC (that would be in my case the menu entry of "Unterhaltungsmedien") not gets updated...

Here you have the /usr/share/applications/vlc.desktop file:

Code: Select all

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=VLC media player
Comment=Read, capture, broadcast your multimedia streams
Name[bn]=VLC মিডিয়া প্লেয়ার
Comment[bn]=আপনার মাল্টিমিডিয়া স্ট্রীম পড়ুন, ধরে রাখুন এবং ছড়িয়ে দিন
Name[ca]=Reproductor multimèdia VLC
Comment[ca]=Reproduïu, captureu i difoneu fluxos multimèdia
Name[de]=VLC Media Player
Comment[de]=Wiedergabe, Aufnahme und Verbreitung Ihrer Multimedia-Streams
Name[es]=Reproductor multimedia VLC
Comment[es]=Lea, capture y emita sus contenidos multimedia
Name[et]=VLC meediaesitaja
Comment[et]=Multimeediafailide taasesitamine, lindistamine ja edastamine
Name[fi]=VLC-mediasoitin
Comment[fi]=Toista, tallenna ja lähetä multimediaa
Name[fr]=Lecteur multimédia VLC
Comment[fr]=Lire, capturer, diffuser vos flux multimedia
Name[gl]=Reprodutor multimedia VLC
Comment[gl]=Lea, capture e emita os seus fluxos multimedia
Name[hu]=VLC médialejátszó
Comment[hu]=Multimédiás adatfolyamok olvasása, mentése, szórása
Name[it]=Lettore multimediale VLC
Comment[it]=Legge, acquisisce e trasmette i tuoi flussi multimediali
Name[km]=កម្មវិធី​ចាក់​មេឌៀ VLC
Comment[km]=អាន ចាប់យក ប្រកាស​ស្ទ្រីម​ពហុមេឌៀ​របស់​អ្នក
Name[nl]=VLC Mediaspeler
Comment[nl]=Uw multimediastreams afspelen, opnemen en uitzenden
Name[nn]=VLC mediespelar
Comment[nn]=Spel av, ta opp og send ut multimedia
Name[pa]=VLC ਮੀਡਿਆ ਪਲੇਅਰ
Comment[pa]=ਆਪਣੀ ਮਲਟੀਮੀਡਿਆ ਸਟਰੀਮ ਪੜ੍ਹੋ, ਕੈਪਚਰ ਤੇ ਬਰਾਡਕਾਸਟ ਕਰੋ 
Name[pt_BR]=Reprodutor de Mídias VLC
Comment[pt_BR]=Reproduza, capture e transmita os seus fluxos multimídia
Name[sv]=Mediaspelaren VLC
Comment[sv]=Allmän uppspelare av film och musik
Name[sk]=VLC media player
Comment[sk]=Naèítavajte, zaznamenávajte, vysielajte svoje multimediálne streamy
Name[ru]=Медиаплеер VLC
Comment[ru]=Универсальный проигрыватель видео и аудио
Name[pl]=VLC media player - odtwarzacz multimedialny
Comment[pl]=Odczytywanie, przechwytywanie i nadawanie strumieni multimedialnych
Name[lt]=VLC leistuvė
Comment[lt]=Groti, įrašyti, siųsti įvairialypės terpės kūrinius
Name[ja]=VLCメディアプレイヤー
Comment[ja]=マルチメディアストリームの読み込み、キャプチャー、ブロードキャスト
Name[wa]=Djouweu d' media VLC
Comment[wa]=Lét, egaloye, evoye vos floûs multimedia
Name[zh_CN]=VLC media player
Comment[zh_CN]=为您读取、捕获或发送多媒体流
Exec=vlc %U
Icon=vlc
Terminal=false
Type=Application
Categories=AudioVideo;Player;
MimeType=video/dv;video/mpeg;video/x-mpeg;video/msvideo;video/quicktime;video/x-anim;video/x-avi;video/x-ms-asf;video/x-ms-wmv;video/x-msvideo;video/x-nsv;video/x-flc;video/x-fli;application/ogg;application/x-ogg;application/x-matroska;video/webm;audio/webm;audio/x-mp3;audio/x-mpeg;audio/mpeg;audio/x-wav;audio/x-mpegurl;audio/x-scpls;audio/x-m4a;audio/x-ms-asf;audio/x-ms-asx;audio/x-ms-wax;application/vnd.rn-realmedia;audio/x-real-audio;audio/x-pn-realaudio;application/x-flac;audio/x-flac;application/x-shockwave-flash;misc/ultravox;audio/vnd.rn-realaudio;audio/x-pn-aiff;audio/x-pn-au;audio/x-pn-wav;audio/x-pn-windows-acm;image/vnd.rn-realpix;video/vnd.rn-realvideo;audio/x-pn-realaudio-plugin;application/x-extension-mp4;audio/mp4;video/mp4;video/mp4v-es;x-content/video-vcd;x-content/video-svcd;x-content/video-dvd;x-content/audio-cdda;x-content/audio-player;video/x-flv;
X-KDE-Protocols=ftp,http,https,mms,rtmp,rtsp,sftp,smb
Cheers!
Yours Rava

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4549
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus-v1.0-rc2-x86_64 "We are there" (almost)

Post#75 by fanthom » 11 Jun 2011, 08:11

@Syntux
answered in other thread

@Rava
dont know what to say but.... it works for me. try clean system.
i have used this package:
http://connie.slackware.com/~alien/slac ... 1alien.txz
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Post Reply