Porteus fails to start X properly in persistence mode

Get help with XFCE specific problems
Post Reply
djole94hns
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 16 Apr 2015, 22:29
Distribution: Porteus 3.1 XFCE
Location: Novi Sad, Serbia

Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#1 by djole94hns » 16 Apr 2015, 22:35

Hi there,
I have a problem. Porteus fails to start X properly in persistence mode. It starts booting, then it pops out a message saying a proprietary driver has failed loading, and my monitor just shows there is no connection and shuts off. Then, I must reboot the PC in order to turn it on again, and the display only works in live mode, or "Fresh mode".
When I chose my options in the download section, I selected ATI/AMD drivers, and "lspci | grep VGA" command in Fresh mode shows a proper display:

Code: Select all

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV730 PRO [Radeon HD 4650]
Any way to fix this?
Reminder, it only fails to boot into X in persistence mode, or the default mode.

User avatar
wread
Module Guard
Module Guard
Posts: 1097
Joined: 09 Jan 2011, 18:48
Distribution: Porteus v3.2.5-kde5-64 bits
Location: Santo Domingo
Contact:

Re: Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#2 by wread » 16 Apr 2015, 23:51

@djole94hns:
Delete your folder /porteus/changes!
There is something wrong in your "changes" that causes Porteus to crash...

It tastes like soap, but it is cheese :%)
Last edited by wread on 18 Apr 2015, 11:34, edited 4 times in total.
Porteus is proud of the FASTEST KDE ever made.....(take akonadi, nepomuk and soprano out and you will have a decent OS).
The Porteus Community never sleeps!

djole94hns
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 16 Apr 2015, 22:29
Distribution: Porteus 3.1 XFCE
Location: Novi Sad, Serbia

Re: Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#3 by djole94hns » 17 Apr 2015, 00:07

My AMD Catalyst module is at fault... I'll look up how to compile my own module with the driver that works, but thank you ;)

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5083
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#4 by francois » 17 Apr 2015, 00:22

I imagine that you have tried this driver:
64 bit:
http://dl.porteus.org/x86_64/current/dr ... 4-1ftm.xzm
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

djole94hns
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 16 Apr 2015, 22:29
Distribution: Porteus 3.1 XFCE
Location: Novi Sad, Serbia

Re: Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#5 by djole94hns » 17 Apr 2015, 02:20

francois wrote:I imagine that you have tried this driver:
64 bit:
http://dl.porteus.org/x86_64/current/dr ... 4-1ftm.xzm
Yes, and it failed... Is it any different on 32-bit versions of Porteus? And is there a proper fix for this?
I removed that module, and I'm running Porteus off of the default open-souce driver until I find a way to fix this.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4621
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#6 by fanthom » 17 Apr 2015, 09:00

as stated in our web wizard: this driver is for HD 5000 and newer.
you wont be able to get it to work with your card.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

djole94hns
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 16 Apr 2015, 22:29
Distribution: Porteus 3.1 XFCE
Location: Novi Sad, Serbia

Re: Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#7 by djole94hns » 17 Apr 2015, 10:09

Would some driver from the archive work?

Edit:
I tried Catalyst 13.1, it didn't work either...
And it's the one listed on official AMD website as the one for HD 4000 series.

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5083
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#8 by francois » 17 Apr 2015, 10:51

It seems that you will have to build it yourself.
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

User avatar
wread
Module Guard
Module Guard
Posts: 1097
Joined: 09 Jan 2011, 18:48
Distribution: Porteus v3.2.5-kde5-64 bits
Location: Santo Domingo
Contact:

Re: Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#9 by wread » 18 Apr 2015, 11:38

Can you start your system with a iso-CD?
Porteus is proud of the FASTEST KDE ever made.....(take akonadi, nepomuk and soprano out and you will have a decent OS).
The Porteus Community never sleeps!

User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 977
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Re: Porteus fails to start X properly in persistence mode

Post#10 by ncmprhnsbl » 18 Apr 2015, 23:03

my understanding is that is that 'legacy' catalyst driver(ie for 4000 series or less) will not work with xorg-server newer than1.12 (porteus is currently 1.14)
so its little more complicated than building the video driver.
options are:
use the opensource radeon driver (easiest, already done)
use earlier porteus(2.1?) (easy , but you might want update some things(not too hard))
rebuild 3.1 porteus xorg with xorg-server-1.12 (not sure this is possible?)
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

Post Reply