Sound Issue

Here you can post about your various experiences with PC hardware. You can also post about hardware that is not compatible with the linux kernel or not recommended for use with Porteus.
ricfer
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 03 Apr 2015, 21:56
Distribution: porteus 3.1
Location: caldas das taipas

Re: Sound Issue

Post#16 by ricfer » 06 Apr 2015, 17:18

Blaze wrote:Yes, boot in normal (clear) mode (without your changeas) and create asound.conf file with these lines

Code: Select all

defaults.pcm.card 0
defaults.pcm.device 4
defaults.ctl.card 0
in /etc/ directory. After, reboot Porteus and test the sound.
Popup this warning

Image

"Translation
KDE detected that some parts as been removed
Do you want KDE forget permanently forget those parts?
This is the lists of parts that KDE thing that you want to be removed
-capture: intel 82.....
-out:intel 82....."

And still no sound
Last edited by ricfer on 06 Apr 2015, 17:21, edited 2 times in total.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4548
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Sound Issue

Post#17 by fanthom » 06 Apr 2015, 17:20

@Blaze
always fresh does not save changes :)

reboot is not needed - please test the sound straight after adding the file.

@ricfer
this is definitely not an Always Fresh mode.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

ricfer
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 03 Apr 2015, 21:56
Distribution: porteus 3.1
Location: caldas das taipas

Re: Sound Issue

Post#18 by ricfer » 06 Apr 2015, 17:23

fanthom wrote:@Blaze
always fresh does not save changes :)

reboot is not needed - please test the sound straight after adding the file.

@ricfer
this is definitely not an Always Fresh mode.

ok I will now reboot in always fresh mode and copy that file

ricfer
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 03 Apr 2015, 21:56
Distribution: porteus 3.1
Location: caldas das taipas

Re: Sound Issue

Post#19 by ricfer » 06 Apr 2015, 17:32

fanthom wrote:@Blaze
always fresh does not save changes :)

reboot is not needed - please test the sound straight after adding the file.

@ricfer
this is definitely not an Always Fresh mode.

I created the file in always fresh mode and nothing happens :unknown:

User avatar
Blaze
Moderator
Moderator
Posts: 1353
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: Sound Issue

Post#20 by Blaze » 06 Apr 2015, 18:02

fanthom wrote:@Blaze
always fresh does not save changes :)

reboot is not needed - please test the sound straight after adding the file.
about normal (clear) mode (without changeas) i mean for example clean KDE mode without changeas (not always fresh)

I think this trouble in the new boost of sound Porteus 3.1
ricfer, can you check sound in Porteus 3.0 ?
Linux porteus 4.12.7-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Aug 13 17:38:30 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

ricfer
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 03 Apr 2015, 21:56
Distribution: porteus 3.1
Location: caldas das taipas

Re: Sound Issue

Post#21 by ricfer » 06 Apr 2015, 19:15

Blaze wrote:
fanthom wrote:@Blaze
always fresh does not save changes :)

reboot is not needed - please test the sound straight after adding the file.
about normal (clear) mode (without changeas) i mean for example clean KDE mode without changeas (not always fresh)

I think this trouble in the new boost of sound Porteus 3.1
ricfer, can you check sound in Porteus 3.0 ?
I will download live and test

ricfer
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 03 Apr 2015, 21:56
Distribution: porteus 3.1
Location: caldas das taipas

Re: Sound Issue

Post#22 by ricfer » 06 Apr 2015, 21:41

I've already tested the 3.0 with KDE from live CD and 3.1 XFCE but I don't have sound. I've copy asound.conf file to /etc/ and nothing happend again. I run the slackware live CD and don't have sound too. It's very strange

User avatar
Blaze
Moderator
Moderator
Posts: 1353
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: Sound Issue

Post#23 by Blaze » 07 Apr 2015, 18:41

I found this info
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=45550
http://www.linuxquestions.org/questions ... nd-579540/
Type in console these commands

Code: Select all

depmod snd-intel8x0
modprobe snd-intel8x0
and try to add these lines to /etc/asound.conf

Code: Select all

alias char-major-116 snd
alias char-major-14 soundcore
alias snd-card-0 snd-intel8x0
alias sound-slot-0 snd-card-0
options snd major=116 cards_limit=1 device_mode=0660 device_gid=29 device_uid=0

alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
Linux porteus 4.12.7-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Aug 13 17:38:30 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

ricfer
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 03 Apr 2015, 21:56
Distribution: porteus 3.1
Location: caldas das taipas

Re: Sound Issue

Post#24 by ricfer » 07 Apr 2015, 21:21

Code: Select all

root@porteus:/# find snd-intel8x0
find: `snd-intel8x0': No such file or directory
root@porteus:/# depmod snd-intel8x0
depmod: FATAL: snd-intel8x0: not absolute path.
dont have that file

after create the asound files with your last sugestion code in always fresh mode

Code: Select all

root@porteus:/etc# speaker-test -c2 -Ddefault -t wav -l1

speaker-test 1.0.28

Playback device is default
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels
WAV file(s)
ALSA lib conf.c:1697:(snd_config_load1) _toplevel_:13:36:Unexpected end of file
ALSA lib conf.c:3417:(config_file_open) /etc/asound.conf may be old or corrupted: consider to remove or fix it
ALSA lib conf.c:3339:(snd_config_hooks_call) function snd_config_hook_load returned error: Invalid argument
ALSA lib conf.c:3788:(snd_config_update_r) hooks failed, removing configuration
Playback open error: -22,Invalid argument

User avatar
Blaze
Moderator
Moderator
Posts: 1353
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: Sound Issue

Post#25 by Blaze » 08 Apr 2015, 16:51

Linux porteus 4.12.7-porteus #1 SMP PREEMPT Sun Aug 13 17:38:30 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

ricfer
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 03 Apr 2015, 21:56
Distribution: porteus 3.1
Location: caldas das taipas

Re: Sound Issue

Post#26 by ricfer » 08 Apr 2015, 23:18

the files I compiled

Code: Select all

root@porteus:/usr/src/alsa# ls -la                                                                                                                       
total 68128                                                                                                                                              
drwxr-xr-x  9 root root     4096 Abr  8 23:34 ./                                                                                                         
drwxr-xr-x  6 root root     4096 Abr  8 23:11 ../                                                                                                        
drwxr-xr-x 28 root root     4096 Abr  8 23:57 alsa-driver-1.0.25/                                                                                        
-rw-r-----  1 root root 27105280 Abr  8 23:32 alsa-driver-1.0.25.tar                                                                                     
drwxr-xr-x 19 root root     4096 Abr  8 23:58 alsa-firmware-1.0.29/                                                                                      
-rw-r-----  1 root root 18012160 Abr  8 23:10 alsa-firmware-1.0.29.tar                                                                                   
drwxr-xr-x 11 root root     4096 Abr  8 23:57 alsa-lib-1.0.29/                                                                                           
-rw-r-----  1 root root  6072320 Abr  8 23:10 alsa-lib-1.0.29.tar                                                                                        
drwxr-xr-x  5 root root     4096 Abr  8 23:25 alsa-oss-1.0.17/
-rw-r-----  1 root root  1515520 Abr  8 23:10 alsa-oss-1.0.17.tar
drwxr-xr-x 16 root root     4096 Abr  8 23:26 alsa-plugins-1.0.29/
-rw-r-----  1 root root  2058240 Abr  8 23:10 alsa-plugins-1.0.29.tar
drwxr-xr-x 23 root root     4096 Fev 26 12:47 alsa-tools-1.0.29/
-rw-r-----  1 root root 11171840 Abr  8 23:10 alsa-tools-1.0.29.tar
drwxr-xr-x 18 root root     4096 Abr  8 23:59 alsa-utils-1.0.29/
-rw-r-----  1 root root  3778560 Abr  8 23:10 alsa-utils-1.0.29.tar
error

Code: Select all

root@porteus:/usr/src/alsa/alsa-utils-1.0.29# modprobe snd-intel8x0 ; modprobe snd-pcm-oss ; modprobe snd-mixer-oss ; modprobe snd-seq-oss
modprobe: FATAL: Module snd-pcm-oss not found.                                                                                                           
modprobe: FATAL: Module snd-mixer-oss not found.                                                                                                         
modprobe: FATAL: Module snd-seq-oss not found.

ricfer
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 03 Apr 2015, 21:56
Distribution: porteus 3.1
Location: caldas das taipas

Re: Sound Issue

Post#27 by ricfer » 09 Apr 2015, 22:32

When I compile alsa-driver it returns me an erros

Code: Select all

root@porteus:/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.25# ./configure --with-cards=intel8x0 --with-sequencer=yes ; make ; make install
checking for gcc... gcc
checking whether the C compiler works... yes
checking for C compiler default output file name... a.out
checking for suffix of executables... 
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for gcc option to accept ISO C89... none needed
checking for ranlib... ranlib
checking for a BSD-compatible install... /bin/ginstall -c
checking how to run the C preprocessor... gcc -E
checking for grep that handles long lines and -e... /bin/grep
checking for egrep... /bin/grep -E
checking for ANSI C header files... yes
checking for an ANSI C-conforming const... yes
checking for inline... inline
checking whether time.h and sys/time.h may both be included... yes
checking whether gcc needs -traditional... no
checking for current directory... /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.25
checking cross compile... 
checking for directory with ALSA kernel sources... /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.25/alsa-kernel
checking for directory with kernel source... /lib/modules/3.17.4-porteus/source
checking for directory with kernel build... /lib/modules/3.17.4-porteus/build
checking for kernel linux/version.h ... linux/version.h
checking for kernel linux/autoconf.h generated/autoconf.h... linux/autoconf.h
checking for kernel linux/utsrelease.h generated/utsrelease.h... linux/utsrelease.h
checking for kernel version... 3.17.4-porteus
checking for GCC version... Kernel compiler: gcc 4.8.2 (GCC)  Used compiler: gcc (GCC) 4.8.2
checking for built-in ALSA... yes
configure: error: You have built-in ALSA in your kernel.
make all-deps
make[1]: Entering directory `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.25'
make[1]: Nothing to be done for `all-deps'.
make[1]: Leaving directory `/usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.25'

Please, run the configure script as first...

if [ -L /include/sound ]; then \
	rm -f /include/sound; \
	ln -sf /usr/src/alsa/alsa-driver-1.0.25/include/sound /include/sound; \
else \
	rm -rf /include/sound; \
	install -d -m 755 -g root -o root /include/sound; \
	for f in include/sound/*.h; do \
		install -m 644 -g root -o root $f /include/sound; \
	done \
fi
install: cannot stat ‘include/sound/*.h’: No such file or directory
make: *** [install-headers] Error 1

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4905
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Sound Issue

Post#28 by francois » 09 Apr 2015, 23:15

With the package alsadriver there must be an install and readme files. Read them you might need some dependencies. In addition, do you have the devel.xzm package:
http://dl.porteus.org/i486/current/modu ... hitecture)

Also, are working in always fresh mode?
http://www.porteus.org/faq.html
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

ricfer
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 03 Apr 2015, 21:56
Distribution: porteus 3.1
Location: caldas das taipas

Re: Sound Issue

Post#29 by ricfer » 10 Apr 2015, 22:09

francois wrote:With the package alsadriver there must be an install and readme files. Read them you might need some dependencies. In addition, do you have the devel.xzm package:
http://dl.porteus.org/i486/current/modu ... hitecture)

Also, are working in always fresh mode?
http://www.porteus.org/faq.html
Hello,

IDevel modules was instaled when I tryied to compile the file :oops:

I don't see any readme file

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4905
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Sound Issue

Post#30 by francois » 12 Apr 2015, 08:10

@ricfer:

There is no dummie on this forum, only persons wanting to learn. Keep trying we will follow you thru resolution of your problem. 8)
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

Post Reply