[SOLVED]Screen rotate doesn't work

Post bug reports related to either the kiosk ISO or the kiosk wizard here.
Post Reply
fickx
Ronin
Ronin
Posts: 3
Joined: 26 Mar 2015, 12:38
Distribution: porteus-kiosk
Location: Portugal

[SOLVED]Screen rotate doesn't work

Post#1 by fickx » 26 Mar 2015, 12:48

I've made a normal configuration for full screen web page show. Everything works except screen rotation. Whatever i chose, the screen is always in the normal position.
There are any special requirements for screen rotation?

I've tested in VirtualBox and psychical machine (old HP e-vectra)
porteus-kiosk version 3.3.0

Is the first time i test this distro, thanks for any help
Last edited by fickx on 27 Mar 2015, 11:50, edited 2 times in total.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4586
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Screen rotate doesn't work

Post#2 by fanthom » 26 Mar 2015, 13:25

hello fickx,

please enable debug mode in the wizard and send generated system report on support@porteus-kiosk.org.

thank you
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

fickx
Ronin
Ronin
Posts: 3
Joined: 26 Mar 2015, 12:38
Distribution: porteus-kiosk
Location: Portugal

Re: Screen rotate doesn't work

Post#3 by fickx » 26 Mar 2015, 20:51

fanthom wrote:hello fickx,

please enable debug mode in the wizard and send generated system report on support@porteus-kiosk.org.

thank you
Mail sent. Thak you

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4586
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Screen rotate doesn't work

Post#4 by fanthom » 26 Mar 2015, 21:20

bad news - this is a very old GPU (first intel generation?) which uses XAA acceleration not supported by Xorg since 1.13 release:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTA0NDg

we have xorg-server 1.16.x in kiosk resulting in following error:

Code: Select all

[    12.264] (II) Loading sub module "xaa"
[    12.264] (II) LoadModule: "xaa"
[    12.268] (WW) Warning, couldn't open module xaa
[    12.269] (II) UnloadModule: "xaa"
[    12.269] (II) Unloading xaa
[    12.269] (EE) intel: Failed to load module "xaa" (module does not exist, 0)


as a result Intel driver fallbacks to VESA:

Code: Select all

[    12.275] (II) intel(0): initializing int10
[    12.284] (II) intel(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
[    12.285] (II) intel(0): VESA BIOS detected
[    12.285] (II) intel(0): VESA VBE Version 2.0
[    12.285] (II) intel(0): VESA VBE Total Mem: 512 kB
[    12.285] (II) intel(0): VESA VBE OEM: Intel810(TM) Graphics Chip
Accelerated VGA BIOS
[    12.285] (II) intel(0): VESA VBE OEM Software Rev: 3.1
[    12.285] (II) intel(0): VESA VBE OEM Vendor: Intel Corporation
[    12.285] (II) intel(0): VESA VBE OEM Product: i810 Graphics Controller
[    12.285] (II) intel(0): VESA VBE OEM Product Rev: Hardware Version 0.0
[    14.010] (II) intel(0): VESA VBE DDC supported
[    14.010] (II) intel(0): VESA VBE DDC Level none
[    14.010] (II) intel(0): VESA VBE DDC transfer in appr. 0 sec.
[    15.265] (II) intel(0): VESA VBE DDC read failed
[    15.265] (--) intel(0): Integrated Graphics Chipset: Intel(R) i810e
which does not support screen rotation.

there is no solution to this problem i'm afraid other than using some old Linux distribution or using additional nVidia/AMD GPU card (both PCI/AGP should be good).

sorry about that
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

fickx
Ronin
Ronin
Posts: 3
Joined: 26 Mar 2015, 12:38
Distribution: porteus-kiosk
Location: Portugal

Re: Screen rotate doesn't work

Post#5 by fickx » 27 Mar 2015, 11:59

fanthom wrote:
sorry about that
So... you read my post, reply to my post, read my mail with a long debug log, find the answer, post the answer here, all that in less than 1 day and yet you're sorry :shock:

No dear sir, you don´t need to sorry, you need my GIGANTIC THANKS :beer:

Post Reply