Install fails with error code '2' (v3.1.0 and 3.0.1)

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
rgroner
Black ninja
Black ninja
Posts: 58
Joined: 23 Oct 2014, 14:23
Distribution: Porteus 3.0.1
Location: U.S.

Install fails with error code '2' (v3.1.0 and 3.0.1)

Post#1 by rgroner » 27 Feb 2015, 19:20

I've done this plenty of times before without problem, and now I can't install Porteus on anything, which makes me think it's something I'm doing.

I'm booting with my Porteus CD, then running the Porteus installer. When it pops open the console text box and says to continue hit enter, I hit enter, and then it says "Failed to install with error code '2'." It's hard to see the message because the text screen closes before I can really see it..I had to record it with my cell phone so I could play it back to read it. :roll:

I've tried two different CPUs. I've tried two different hard drives. I've tried two different SATA cables. I've tried two different installs of Porteus (3.1 x64 and 3.0.1 x32), and all the same error.

Again, since I've done it plenty of times successfully with these very same install CDs, it must be something I am doing, but I admit that the "error code 2" is not helping me figure it out.

debug.txt:

Code: Select all

device: /dev/sda
partition: /dev/sda1
partition number: 1
partition mount point: /mnt/sda1
installation path: /mnt/sda1/boot
subfolder: 
filesystem: vfat
bootloader: lilo
error code: 2
system: porteus 3.14.15-porteus i686
mount details: /dev/sda1 /mnt/sda1 vfat rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro 0 0
full partition scheme:

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders, total 156301488 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00000000

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1   156301487    78150743+  ee  GPT


rgroner
Black ninja
Black ninja
Posts: 58
Joined: 23 Oct 2014, 14:23
Distribution: Porteus 3.0.1
Location: U.S.

Re: Install fails with error code '2' (v3.1.0 and 3.0.1)

Post#2 by rgroner » 27 Feb 2015, 20:21

Hmmm...at this point I'm leaning towards the two hard drives I tried being bad. I tried a 3rd hard drive and had no problems, with the exact same hardware and install sequence.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4623
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Install fails with error code '2' (v3.1.0 and 3.0.1)

Post#3 by fanthom » 27 Feb 2015, 20:28

this is a known bug caused by mount helpers based on udisks2.
please mount the partition manually then run installer and you should not have a problem.

@brokenman
maybe GUI installer could remount selected partition prior to copying data and launching installer?
that would resolve this issue at least when you perform the installation from GUI.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5652
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Install fails with error code '2' (v3.1.0 and 3.0.1)

Post#4 by brokenman » 27 Feb 2015, 22:32

Thanks. Will add this to the next version.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

rgroner
Black ninja
Black ninja
Posts: 58
Joined: 23 Oct 2014, 14:23
Distribution: Porteus 3.0.1
Location: U.S.

Re: Install fails with error code '2' (v3.1.0 and 3.0.1)

Post#5 by rgroner » 09 Sep 2015, 17:34

I hate to bring this back, but I'm still having problems with this. Same error code '2'. I tried "manually mounting" as you suggested, but either I'm not doing what you suggest correctly (or at the correct time) or it's not making a difference. I thought it was the hard drive that was the problem but I'm encountering it with such a variety of drives that I don't think it is that.

Could it be something about the drive having a GPT instead of FPT? When I try to execute the boot loader install manually, I notice it complains that because it has GPT then fdisk won't work. But I also notice the installer itself uses GParted, so I wouldn't think a GPT would matter.

I've tried blowing everything on the drive away and letting the installer do it all from scratch...still nothing. Everything gets copied to the new drive, but the boot loader won't install.

Was the "fix" mentioned in this thread put into the currently available version of Porteus? If so, I can just download the ISO again.

Thanks.

rgroner
Black ninja
Black ninja
Posts: 58
Joined: 23 Oct 2014, 14:23
Distribution: Porteus 3.0.1
Location: U.S.

Re: Install fails with error code '2' (v3.1.0 and 3.0.1)

Post#6 by rgroner » 09 Sep 2015, 17:46

FYI, I used Parted Magic on a separate bootable CD to clear away everything on the disk and make a new partition table and partition, and now the installer worked. For some reason GParted on the Porteus install wasn't doing the same thing.

Post Reply