Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
redhotlizzard
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 13 Feb 2015, 14:07
Distribution: Porteus-v3.1
Location: New York, USA

Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#1 by redhotlizzard » 13 Feb 2015, 14:19

Hi,

I've looked through all the guides and across many boards but can't seem to find anyone with the same problem as me. I just installed Porteus to a USB and am trying to run it on a HP ProBook 450 G1. My wireless is Intel Corporation Dual Band Wireless-AC 3160 (which I see in 'Porteus System Info', so I think that means the OS recognizes it).

I can see the Wi-Fi networks available and choose one. However, in connection manager it always reads 'Last used-never' and never seems to actually configure it.

I have tried reinstalling Porteus and have tested it on both my home and work wi fi networks, but no luck.

donald
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 1175
Joined: 17 Jun 2013, 13:17
Distribution: Porteus 3.2.2 XFCE 32bit
Location: Germany

Re: Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#2 by donald » 14 Feb 2015, 14:41

Hi
--> I can see the Wi-Fi networks available and choose one.<--
So you can connect to, and use, a wifi-network..y/n?

--> Last used-never <--
choose this entry > edit > type in the network name and provide the credentials > save

one question:
do you have porteus configured to save your changes?

redhotlizzard
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 13 Feb 2015, 14:07
Distribution: Porteus-v3.1
Location: New York, USA

Re: Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#3 by redhotlizzard » 14 Feb 2015, 17:07

Hey donald !
So you can connect to, and use, a wifi-network..y/n?
No, I can see the list of networks. If I choose one, I get the spinning arrows and my mouseover says its "Configuring...". It never actually connects.
choose this entry > edit > type in the network name and provide the credentials > save
Yes I have entered the info, password, deleted and redone, etc. Tried multiple networks (home and work). Ethernet works fine but wireless is a no-go

I don't yet have Porteus configured to save changes because I wanted to see if I could figure it out before doing so. I am pretty beginner and still not so comfortable with terminal commands and like the security of knowing if I screw something up I can boot fresh.


Also if it helps: in my system info I see this repeated a lot:
Feb 13 14:21:43 porteus kernel: [ 737.148384] iwlwifi 0000:04:00.0: loaded firmware version 25.222.9.0 op_mode iwlmvm
Feb 13 14:21:43 porteus kernel: [ 737.148393] iwlwifi 0000:04:00.0: Detected Intel(R) Dual Band Wireless AC 3160, REV=0x164
Feb 13 14:21:43 porteus kernel: [ 737.148446] iwlwifi 0000:04:00.0: L1 Disabled - LTR Enabled
Feb 13 14:21:43 porteus kernel: [ 737.148689] iwlwifi 0000:04:00.0: L1 Disabled - LTR Enabled
Feb 13 14:21:43 porteus NetworkManager[1689]: <info> rfkill101: found WiFi radio killswitch (at /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1c.6/0000:04:00.0/ieee80211/phy100/rfkill101) (driver iwlwifi)
Feb 13 14:21:43 porteus NetworkManager[1689]: <info> (wlan0): using nl80211 for WiFi device control
Feb 13 14:21:43 porteus NetworkManager[1689]: <info> (wlan0): driver supports Access Point (AP) mode
Feb 13 14:21:43 porteus NetworkManager[1689]: <info> (wlan0): new 802.11 WiFi device (driver: 'iwlwifi' ifindex: 103)
Feb 13 14:21:43 porteus NetworkManager[1689]: <info> (wlan0): exported as /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/101
Feb 13 14:21:43 porteus NetworkManager[1689]: <info> (wlan0): device state change: unmanaged -> unavailable (reason 'managed') [10 20 2]
Feb 13 14:21:43 porteus NetworkManager[1689]: <info> (wlan0): bringing up device.
Feb 13 14:21:43 porteus kernel: [ 737.266588] iwlwifi 0000:04:00.0: L1 Disabled - LTR Enabled
Feb 13 14:21:43 porteus kernel: [ 737.266828] iwlwifi 0000:04:00.0: L1 Disabled - LTR Enabled
Feb 13 14:21:43 porteus NetworkManager[1689]: <info> (wlan0): preparing device.
Feb 13 14:21:43 porteus NetworkManager[1689]: <info> (wlan0): deactivating device (reason 'managed') [2]

donald
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 1175
Joined: 17 Jun 2013, 13:17
Distribution: Porteus 3.2.2 XFCE 32bit
Location: Germany

Re: Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#4 by donald » 15 Feb 2015, 04:51

Hi
I'm sorry, but someone more knowlegeable is needed to solve this.

please generate 'psinfo' report -> upload to pastebin.com -> link here.

and maybe a mod could flag this thread "FAA" to draw attention to it.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5503
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#5 by brokenman » 15 Feb 2015, 13:41

Just so the information is here for people from the future browsing this page.

https://downloadcenter.intel.com/Detail ... ldID=17045

The support link:
http://www.intel.com/support/wireless/w ... 034398.htm

This page shows that the firmware you need is: iwlwifi-3160
It supports: Intel® Dual Band Wireless-AC 3160
This firmware is included in kernel since 3.13+ (we are currently on 3.17+ in Porteus)
I don't yet have Porteus configured to save changes because I wanted to see if I could figure it out before doing so.
Excellent. This is how you troubleshoot. In 'always fresh mode'.

From your logs and info everything hardware related seems to be in order.
As donald said, pplease generate a report from a root console: psinfo
upload to pastebin.com -> link here.

Do this after trying to start the network so we can see this info.

Also please give the output from: ck-list-sessions

Just to be clear. You have tried connecting by clicking on the little network applet in the tray and entering your pass?
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

redhotlizzard
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 13 Feb 2015, 14:07
Distribution: Porteus-v3.1
Location: New York, USA

Re: Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#6 by redhotlizzard » 15 Feb 2015, 15:27

Ok here we go:

psinfo: http://pastebin.com/LUdKRWUd
ck-sessions-info: http://pastebin.com/9N8uN2P3

Yes, I tried to connect and was prompted for password. It would intermittently show I was 'Connected' or 'Connecting for a second or two each' but I was never able to access the internet (or at least not in that short of a time period).

I do have to say - booting back and forth between my Windows 7 (to access the internet) and porteus for these logs is making me crazy for the day I don't have to wait through all of Windows sh!t to load..

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5503
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#7 by brokenman » 16 Feb 2015, 13:01

Everything looks good in your logs. I can't see why the connection is dropping. Perhaps a bad driver. You could try downloading the firmware and driver from the links I provided with the hope that they are newer.

http://www.intel.com/support/wireless/w ... 034398.htm
https://wireless.wiki.kernel.org/en/use ... rs/iwlwifi
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

redhotlizzard
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 13 Feb 2015, 14:07
Distribution: Porteus-v3.1
Location: New York, USA

Re: Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#8 by redhotlizzard » 17 Feb 2015, 15:26

Thanks. Will try this today and hopefully it works!

redhotlizzard
White ninja
White ninja
Posts: 5
Joined: 13 Feb 2015, 14:07
Distribution: Porteus-v3.1
Location: New York, USA

Re: Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#9 by redhotlizzard » 18 Feb 2015, 03:53

:(

No dice.

Is it possible that HP Client Security or some other Pro tools that came pre-installed are blocking access to the hardware?

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5503
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Wi Fi internet connection problem on HP Probook

Post#10 by brokenman » 18 Feb 2015, 14:55

I doubt it. Here is what I would try.

First try blacklisting iwlwifi, and see what gets loaded.

Code: Select all

echo "blacklist iwlwifi" >> /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf
cp -a --parents /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf /mnt/sdxY/porteus/rootcopy
where xY is the path to your install media. This will put the file in the rootcopy folder to get loaded on the last layer of the live file system.
The iwlwifi kernel module should not get loaded after this.

Check what got loaded after boot with: lspci -k
If nothing takes it place then: modprobe iwlwifi and test connection.

There are some other options you can pass to the kernel driver to help. Many people have the same problem as you. Search this link for: iwlwifi

https://wiki.archlinux.org/index.php/Wi ... on#iwlwifi
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

Post Reply