epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Please reproduce your error on a second machine before posting, and check the error by running without saved changes or extra modules (See FAQ No. 13, "How to report a bug"). For unstable Porteus versions (alpha, beta, rc) please use the relevant thread in our "Development" section.
User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 1319
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 3.1.0 x86-64 XFCe
Location: Germany

epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#1 by Rava » 05 Jan 2015, 00:56

epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64 seems not working. Missing library?

Code: Select all

# epdfview 
epdfview: error while loading shared libraries: libcups.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
My modules:

Code: Select all

000-kernel.xzm
001-core.xzm
002-xorg.xzm
003-xfce.xzm
004-palemoon-25.1.0+flashplayer_2014-09-21_en_x86_64.xzm
010-nVidia-304.123-porteus-v3.1-x86_64-1ftm.xzm
011-alpine-2.11-x86_64-1.xzm
020-viewnior-1.4-2.xzm
The needed lib was not in the firefox module, now, was it?
Cheers!
Yours Rava

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4942
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#2 by francois » 05 Jan 2015, 03:49

Hello Rava. :)

Here is what I get when I boot in Port 3.1 XFCe x86-64 (I have no printing.xzm intalled):

Code: Select all

root@porteus:~# updatedb
root@porteus:~# locate libcups.so.2
/usr/lib64/libcups.so.2
root@porteus:~# 
and

Code: Select all

root@porteus:~# locate libcups.so
/usr/lib64/libcups.so
/usr/lib64/libcups.so.2
root@porteus:~#
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 1319
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 3.1.0 x86-64 XFCe
Location: Germany

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#3 by Rava » 05 Jan 2015, 04:16

^
Weird. I realized there are at least 4 libs missing in my system, and the only module I left out is the firefox one. But I downloaded it and looked into it, it has nothing in /usr/lib64 at all...

This is how it looks in my system when I boot it up:

Code: Select all

root@porteus:/mnt/live/memory/images# ldd /usr/bin/epdfview |grep not\ found
	libcups.so.2 => not found
root@porteus:/mnt/live/memory/images# updatedb
root@porteus:/mnt/live/memory/images# locate libcups.so.2
root@porteus:/mnt/live/memory/images#
I made my libcups-1.7.5-alt1.x86_64.xzm, after activating I get this:

Code: Select all

root@porteus:/mnt/live/memory/images# activate /mnt/DL/libcups-1.7.5-alt1.x86_64.xzm
Updating shared library links:  /sbin/ldconfig
root@porteus:/mnt/live/memory/images# find .|grep libcups.so.2
./libcups-1.7.5-alt1.x86_64.xzm/usr/lib64/libcups.so.2
root@porteus:/mnt/live/memory/images# ldd /usr/bin/epdfview |grep not\ found	libgssapi_krb5.so.2 => not found
	libssl.so.10 => not found
	libcrypto.so.10 => not found
root@porteus:/mnt/live/memory/images# updatedb
root@porteus:/mnt/live/memory/images# locate libgssapi_krb5.so.2
root@porteus:/mnt/live/memory/images# locate libssl.so.10
root@porteus:/mnt/live/memory/images# locate libcrypto.so.10
Not a single one of the 4 needed libs is to be found in /mnt/live/memory/images.

Like I said, in the firefox module there is not a single file in /usr/lib64, and the FFx is the only standard module I left out in my 3.1, since I use palemoon instead...

Could it be you have 05-devel installed?

Could you please run a search for the modules in your /mnt/live/memory/images so that we see where in which module they are?


And speaking of such an issue, are there lists available that contain the files and folders of the standard modules, like a "000-kernel.find.gz" that would look like so:

Code: Select all

root@porteus:/mnt/live/memory/images# find 000-kernel.xzm/|head
000-kernel.xzm/
000-kernel.xzm/etc
000-kernel.xzm/etc/modprobe.d
000-kernel.xzm/etc/modprobe.d/broadcom_blacklist.conf
000-kernel.xzm/lib
000-kernel.xzm/lib/firmware
000-kernel.xzm/lib/firmware/3com
000-kernel.xzm/lib/firmware/3com/typhoon.bin
000-kernel.xzm/lib/firmware/acenic
000-kernel.xzm/lib/firmware/acenic/tg1.bin
Cheers!
Yours Rava

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#4 by fanthom » 05 Jan 2015, 13:37

@Rava
please add 'ldconfig' command to rc.local and check if that resolves this bug.
i have found that i created caches incorrectly for LXQt as i did it only for 5 modules instead for all (office, printing, etc..).
will push an update to fix this soon.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 1319
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 3.1.0 x86-64 XFCe
Location: Germany

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#5 by Rava » 05 Jan 2015, 22:35

^

But I run XFCe, not LXQt... Should I still add 'ldconfig' command to rc.local ?
Cheers!
Yours Rava

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#6 by fanthom » 06 Jan 2015, 11:59

yes - 'ldconfig' rebuilds library symlinks ans is DE independent.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 1319
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 3.1.0 x86-64 XFCe
Location: Germany

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#7 by Rava » 06 Jan 2015, 19:03

fanthom wrote:yes - 'ldconfig' rebuilds library symlinks ans is DE independent.
Okay, so when that fixes the issue, can I copy the files created to my local settings.xzm so that I don't need to run ldconfig at every boot?

And which files would that be?
______________________________________

Running ldconfig did not solve anything, looking for the non existent above named 4 libs via locate still shows me they are not there...
But I presume they should / need to be somewhere in the system. Or did they get lost for the XFCe module and I would find them in e.g. KDE or LXQT?

Can someone please show me via a search (e.g. via find like I did above) in /mnt/live/memory/images to tell me where these 4 libs are?
Cheers!
Yours Rava

tome
Contributor
Contributor
Posts: 562
Joined: 26 Jun 2013, 14:03
Distribution: x64 Openbox
Location: Poland
Contact:

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#8 by tome » 06 Jan 2015, 21:01

try pfilesearch

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3156
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#9 by Ed_P » 07 Jan 2015, 06:46

!! Wow!! What a great app tome. Thanks for mentioning it. :good:

Any idea what this means?

Code: Select all

guest@porteus:~$ pfilesearch
/usr/local/pfilesearch/pfilesearch: line 18: type: gtkdialog4: not found
Ed

tome
Contributor
Contributor
Posts: 562
Joined: 26 Jun 2013, 14:03
Distribution: x64 Openbox
Location: Poland
Contact:

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#10 by tome » 07 Jan 2015, 17:56

Can someone please show me via a search (e.g. via find like I did above) in /mnt/live/memory/images to tell me where these 4 libs are?
These 4 libs doesn't exist in /mnt/live/memory/images (your modules). Locate doesn't search files - "it has wrong cache file that contains these libraries", as fanthom said, because he made "locate cache" for all his modules, I think, and you don't use the same ones. Libcups is for example in google-chrome or printing module.

User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 1319
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 3.1.0 x86-64 XFCe
Location: Germany

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#11 by Rava » 07 Jan 2015, 18:30

tome wrote:These 4 libs doesn't exist in /mnt/live/memory/images (your modules). Locate doesn't search files - "it has wrong cache file that contains these libraries", as fanthom said, because he made "locate cache" for all his modules, I think, and you don't use the same ones. Libcups is for example in google-chrome or printing module.
The programs I mentioned that are not working are not part of chrome or printing, and should run without the need to have these modules loaded...

In my book, the libs should exist in my setup / choice of modules , or else we have a broken system. Or do I get something wrong here?
Cheers!
Yours Rava

tome
Contributor
Contributor
Posts: 562
Joined: 26 Jun 2013, 14:03
Distribution: x64 Openbox
Location: Poland
Contact:

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#12 by tome » 07 Jan 2015, 18:53

In my book, the libs should exist in my setup / choice of modules , or else we have a broken system.
Why they should exist in your setup (because locate says so?). We have "broken" locate cache.

User avatar
Rava
Contributor
Contributor
Posts: 1319
Joined: 11 Jan 2011, 02:46
Distribution: Porteus 3.1.0 x86-64 XFCe
Location: Germany

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#13 by Rava » 08 Jan 2015, 14:04

tome wrote:Why they should exist in your setup (because locate says so?). We have "broken" locate cache.
Because I use Porteus XFCe, just with a different browser. Why should programs be broken? This is the way Porteus used to work all these years, why should it no longer have running programs? That makes no sense.

And it is no locate cache issue, since the 4 needed and missing libs are just that: they are missing, this is not just a cache issue.

And I xzm2dir 05-devel and at least the first needed lib is not in there:

Code: Select all

rava@porteus:/tmp/05-devel$ find .|grep libcups.so.2
rava@porteus:/tmp/05-devel$ 
Cheers!
Yours Rava

Payoon
Black ninja
Black ninja
Posts: 61
Joined: 01 Mar 2013, 19:16
Distribution: Porteus 3.2 32 bit XFCE
Location: Duisburg, Germany

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#14 by Payoon » 20 Jan 2015, 18:50

Hi Rava,
You can put ldconfig in /etc/rc.local for automatically starting. I did this in an old 64bit Porteus 2.0 XFCE for some symlink problems and it worked for me.

Payoon

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5456
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: epdfview / Port 3.1 XFCe x86-64

Post#15 by brokenman » 20 Jan 2015, 23:28

epdfviewer in 64bit was compiled with cups support. I will push an update to fix this on the weekend. Thanks.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

Post Reply