kpat not working - 3.1 LXQT final [solved]

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3419
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

kpat not working - 3.1 LXQT final [solved]

Post#1 by Ed_P » 16 Dec 2014, 02:14

LXQT 3.1 64-bit ISO

Built a new kpat bundle with USM on LXQT 3.1 but it's not working. No Games menu, no work in terminal.

Code: Select all

guest@porteus:~$ kpat
kpat: error while loading shared libraries: libdbusmenu-qt.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
guest@porteus:~$ ls /tmp/usm
aspell-0.60.6-x86_64-1.txz       mhash-0.9.9.9-x86_64-3.txz
attica-0.4.1-x86_64-1.txz        openexr-1.7.1-x86_64-1.txz
clucene-2.3.3.4-x86_64-2.txz     phonon-4.6.0-x86_64-1.txz
enchant-1.6.0-x86_64-1.txz       qca-2.0.2-x86_64-1.txz
hunspell-1.3.2-x86_64-1.txz      raptor2-2.0.9-x86_64-1.txz
ilmbase-1.0.3-x86_64-1.txz       rasqal-0.9.30-x86_64-1.txz
kdelibs-4.10.5-x86_64-2.txz      redland-1.0.16-x86_64-1.txz
kpat-4.10.5-x86_64-1.txz         soprano-2.9.0-x86_64-1.txz
kpat-4.10.5-x86_64-bundle.xzm    strigi-0.7.7-x86_64-2.txz
libkdegames-4.10.5-x86_64-1.txz
guest@porteus:~$ ls /mnt/live/memory/images
000-kernel.xzm/  07-printing.xzm/
001-core.xzm/    MyWines.xzm/
002-xorg.xzm/    Wine-1.7.26-x64-GeckoMono-1.xzm/
003-lxqt.xzm/    changes/
04-firefox.xzm/  kpat-4.10.5-x86_64-bundle.xzm/
guest@porteus:~$ 
Kpat works fine in 3.0.1 RazorQT. I tried adding libdbusmenu-qt-0.9.2-x86_64-2.xzm and qca-2.0.2-x86_64-1.xzm to the 3.0.1 bundle but it didn't work on 3.1 either.
Last edited by Ed_P on 20 Dec 2014, 02:35, edited 1 time in total.
Ed

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5124
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: xfce plank porteus artix
Location: C'est l'hiver: la neige soudainement est là à Montréal.

Re: kpat not working - 3.1 LXQT final

Post#2 by francois » 16 Dec 2014, 03:21

With libdbusmenu-qt-0.9.2-x86_64-2.xzm activated, what is the output of:

Code: Select all

root@porteus:~# updatedb
root@porteus:~# locate libdbusmenu-qt
Carpe diem.

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3419
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: kpat not working - 3.1 LXQT final

Post#3 by Ed_P » 16 Dec 2014, 04:03

francois wrote:With libdbusmenu-qt-0.9.2-x86_64-2.xzm activated, what is the output of:

Code: Select all

root@porteus:~# updatedb
root@porteus:~# locate libdbusmenu-qt

Code: Select all

guest@porteus:~$ su
Password: 
root@porteus:/home/guest# updatedb
root@porteus:/home/guest# locate libdbusmenu-qt
/usr/lib/libdbusmenu-qt.so
/usr/lib/libdbusmenu-qt.so.2
/usr/lib/libdbusmenu-qt.so.2.6.0
/usr/doc/compat32-libraries-3.0/content/libdbusmenu-qt-0.9.2-i486-2
root@porteus:/home/guest# 
Ed

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4625
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: kpat not working - 3.1 LXQT final

Post#4 by fanthom » 16 Dec 2014, 09:59

this is 32bit version of libdbusmenu-qt while you need 64bit one.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3419
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: kpat not working - 3.1 LXQT final

Post#5 by Ed_P » 16 Dec 2014, 16:00

Thanks fanthom. :beer:

Any idea where this 32bit version came from? It's not in the kpat bundle USM created and I'm testing on a bare minimum 64bit LXQt system.


-edit-

Ok, I deactivate my Wine mods and try to rebuild the kpat module using USM GUI. It does find additional dependencies including the 64bit libdbusmenu file. But it doesn't create the bundle with the files and doesn't open the file's folder when finished. And yes I'm sure the Merge Modules option was checked.

I manually created the bundle and activated it but kpat is now not found.

Code: Select all

guest@porteus:~$ ls /tmp/usm
aspell-0.60.6-x86_64-1.txz              libkdegames-4.10.5-x86_64-1.txz
attica-0.4.1-x86_64-1.txz               libvisual-0.4.0-x86_64-3.txz
clucene-2.3.3.4-x86_64-2.txz            mariadb-5.5.40-x86_64-2_slack14.1.txz
db44-4.4.20-x86_64-3.txz                mhash-0.9.9.9-x86_64-3.txz
enchant-1.6.0-x86_64-1.txz              openexr-1.7.1-x86_64-1.txz
gst-plugins-base-0.10.36-x86_64-2.txz   pcre-8.33-x86_64-1.txz
gstreamer-0.10.36-x86_64-2.txz          phonon-4.6.0-x86_64-1.txz
hunspell-1.3.2-x86_64-1.txz             qca-2.0.2-x86_64-1.txz
ilmbase-1.0.3-x86_64-1.txz              qt-4.8.5-x86_64-2.txz
jasper-1.900.1-x86_64-3.txz             raptor2-2.0.9-x86_64-1.txz
kdelibs-4.10.5-x86_64-2.txz             rasqal-0.9.30-x86_64-1.txz
kpat-4.10.5-x86_64-1.txz                redland-1.0.16-x86_64-1.txz
libaio-0.3.109-x86_64-1.txz             soprano-2.9.0-x86_64-1.txz
libdbusmenu-qt-0.9.2-x86_64-2.txz       strigi-0.7.7-x86_64-2.txz
libiodbc-3.52.8-x86_64-1_slack14.1.txz

guest@porteus:~$ dir2xzm /tmp/usm /tmp/kpat-4.10.5-x86_64-1-bundle.xzm 
Parallel mksquashfs: Using 2 processors
Creating 4.0 filesystem on /tmp/kpat-4.10.5-x86_64-1-bundle.xzm, block size 262144.


Exportable Squashfs 4.0 filesystem, xz compressed, data block size 262144
	compressed data, compressed metadata, compressed fragments, compressed xattrs
	duplicates are removed
Filesystem size 83064.54 Kbytes (81.12 Mbytes)
	100.00% of uncompressed filesystem size (83066.91 Kbytes)
Inode table size 606 bytes (0.59 Kbytes)
	26.46% of uncompressed inode table size (2290 bytes)
Directory table size 570 bytes (0.56 Kbytes)
	54.86% of uncompressed directory table size (1039 bytes)
Number of duplicate files found 0
Number of inodes 30
Number of files 29
Number of fragments 7
Number of symbolic links  0
Number of device nodes 0
Number of fifo nodes 0
Number of socket nodes 0
Number of directories 1
Number of ids (unique uids + gids) 1
Number of uids 1
	root (0)
Number of gids 1
	root (0)

guest@porteus:~$ kpat
bash: kpat: command not found

guest@porteus:~$ ls /mnt/live/memory/images
000-kernel.xzm/  003-lxqt.xzm/     changes/
001-core.xzm/    04-firefox.xzm/   kpat-4.10.5-x86_64-1-bundle.xzm/
002-xorg.xzm/    07-printing.xzm/

guest@porteus:~$ kpat
bash: kpat: command not found
- edit II -

Ok. REBOOTED. Reran USM to build the kpat module again. This time I unchecked the Merge Modules option then rechecked it and this time USM merged the modules and the new kpat bundle works. :-) But it's size has gone from 27 MB to 104 MB!! That 64bit libdbusmenu mod is huge. :shock:

- edit III -

Code: Select all

guest@porteus:~$ ls -lghtS /tmp/usm
total 185M
-rw-r--r-- 1 root 104M Dec 16 12:45 kpat-4.10.5-x86_64-bundle.xzm
-rw-r--r-- 1 root  28M Oct 20  2013 qt-4.8.5-x86_64-2.txz
-rw-r--r-- 1 root  21M Nov 13 15:12 mariadb-5.5.40-x86_64-2_slack14.1.txz
-rw-r--r-- 1 root  13M Oct 20  2013 kdelibs-4.10.5-x86_64-2.txz
-rw-r--r-- 1 root 5.6M Jul  5  2013 libkdegames-4.10.5-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 2.9M Mar 22  2013 openexr-1.7.1-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 2.9M Jul  5  2013 kpat-4.10.5-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 1.4M Jul 24  2013 gstreamer-0.10.36-x86_64-2.txz
-rw-r--r-- 1 root 1.3M Aug 14  2012 gst-plugins-base-0.10.36-x86_64-2.txz
-rw-r--r-- 1 root 717K May  7  2013 clucene-2.3.3.4-x86_64-2.txz
-rw-r--r-- 1 root 710K Aug 14  2012 db44-4.4.20-x86_64-3.txz
-rw-r--r-- 1 root 668K Jun 22  2013 pcre-8.33-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 642K Jul 26  2012 strigi-0.7.7-x86_64-2.txz
-rw-r--r-- 1 root 580K Aug  5  2010 aspell-0.60.6-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 550K Feb 10  2013 soprano-2.9.0-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 531K Nov  3  2009 qca-2.0.2-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 323K Mar 22  2013 raptor2-2.0.9-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 285K Mar 22  2013 redland-1.0.16-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 269K Mar 22  2013 rasqal-0.9.30-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 260K Dec 12  2013 libiodbc-3.52.8-x86_64-1_slack14.1.txz
-rw-r--r-- 1 root 246K Apr  8  2012 hunspell-1.3.2-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 204K Apr  8  2012 phonon-4.6.0-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 190K Feb 10  2013 attica-0.4.1-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 155K Feb 11  2010 jasper-1.900.1-x86_64-3.txz
-rw-r--r-- 1 root 137K Jul 30  2012 libdbusmenu-qt-0.9.2-x86_64-2.txz
-rw-r--r-- 1 root 131K Mar 23  2013 ilmbase-1.0.3-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root 128K Jul 18  2012 libvisual-0.4.0-x86_64-3.txz
-rw-r--r-- 1 root 119K Feb 16  2011 mhash-0.9.9.9-x86_64-3.txz
-rw-r--r-- 1 root  62K Feb 10  2013 enchant-1.6.0-x86_64-1.txz
-rw-r--r-- 1 root  14K May 10  2010 libaio-0.3.109-x86_64-1.txz
guest@porteus:~$ 
Ed

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3419
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: kpat not working - 3.1 LXQT final

Post#6 by Ed_P » 19 Dec 2014, 23:52

Disabled the huge (106 MB) kpat module.

Used USM GUI to create a standalone libdbusmenu-qt-0.9.2-x86_64-2.xzm module.

Activated the kpat module from 3.0.1 RazorQt and got a different module missing.

Code: Select all

guest@porteus:~$ kpat
kpat: error while loading shared libraries: libqca.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
guest@porteus:~$ updatedb
updatedb: fatal error: You are not authorized to create a default slocate database!
guest@porteus:~$ su
Password: 
root@porteus:/home/guest# updatedb
root@porteus:/home/guest# locate libqca
root@porteus:/home/guest# 
Deactivated the 3.0.1 RazorQt kpat module.

Activated the Wine-1.7.26-x64-GeckoMono-1.xzm module.

Used USM GUI to build a new kpat module with dependencies.

Activated the new kpat module but it didn't work. In terminal mode kpat not found.

Used USM GUI to build kpat again.

Activated the new kpat module and it WORKS!!

The kpat bundle did not have kpat in it!! Just it's dependencies.

So I have a kpat .xzm, a kpat bundle .xzm and the libdbusmenu-qt-0.9.2-x86_64-2 .xzm module which total about 30 MB rather than 106 MB.
Ed

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 5124
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: xfce plank porteus artix
Location: C'est l'hiver: la neige soudainement est là à Montréal.

Re: kpat not working - 3.1 LXQT final [solved]

Post#7 by francois » 20 Dec 2014, 15:35

Hum!! This looks so complicated. Do you have a synthesis of the problem ?
Carpe diem.

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3419
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: kpat not working - 3.1 LXQT final [solved]

Post#8 by Ed_P » 20 Dec 2014, 21:19

It gets better. I put the 3 kpat mods into a separate subfolder in my modules folder, /porteus3.1/Modules/kpat/ and when booting I now get 3 messages indicating files are missing. But kpat still works once booted so...
Ed

Post Reply