Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Please reproduce your error on a second machine before posting, and check the error by running without saved changes or extra modules (See FAQ No. 13, "How to report a bug"). For unstable Porteus versions (alpha, beta, rc) please use the relevant thread in our "Development" section.
kocherpm9044
Ronin
Ronin
Posts: 1
Joined: 07 Dec 2014, 16:45
Distribution: v3.0.1
Location: USA

Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#1 by kocherpm9044 » 07 Dec 2014, 17:04

Hi,

New Porteus admirer. I'm running it on various PC's in my home with very good success.

Latest testing is the 32-bit edition on 2 different Athlon CPU based PC's. They work fine with Firefox - but Firefox is slow and/or fails on some sites, perhaps due to Flash Player issues. Grrr.

I built a new 32-bit Porteus ISO using Chrome, it works fine on my Intel Core i3 laptop which is where I do the download and create the USB drive image. But Chrome won't launch on either of my Athlon PC's from the GUI desktop (LXDE or FXCE). The GUI desktop seems fine on both of them. I did some reading on similar posts, so I tried launching Chrome from a terminal session on the Athlon systems and I get an "Illegal instruction" error on both of them.

Does anyone have any advice for this issue?

Cheers,

Paul

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4587
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#2 by fanthom » 07 Dec 2014, 20:44

hi kocherpm9044,

seems that chrome requires SSE2 instructions which your Athlon CPU is lacking.
there is not fix for that other than using another browser.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Payoon
Black ninja
Black ninja
Posts: 62
Joined: 01 Mar 2013, 19:16
Distribution: Porteus 3.2 32 bit XFCE
Location: Duisburg, Germany

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#3 by Payoon » 12 Dec 2014, 06:32

Thanks fanthom for that hint, because I have the same problem, but the weird thing is, that I run chrome 39 ( manually self updated) on my athlon 64 machine with porteus 2.1 without any problems, but the same browser module won't start on porteus 3.1 ( as well as the original chrome 39 coming with porteus 3.1). By the way the new 3.1 is great (i have choosen xfce). What a wonderful eyecandy. Thanks for all of that. :)

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4587
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#4 by fanthom » 12 Dec 2014, 08:11

@Payoon,

please run from terminal and check if you are getting 'illegal instruction' or any other error.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Payoon
Black ninja
Black ninja
Posts: 62
Joined: 01 Mar 2013, 19:16
Distribution: Porteus 3.2 32 bit XFCE
Location: Duisburg, Germany

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#5 by Payoon » 12 Dec 2014, 19:20

@ fanthom

Ok. Here's what I did:

In the moment I'm writing from my amd athlon machine with porteus 2.1 and the chrome 37.0.2062.120 browser, so it means chrome works on this machine.
I have used this chrome browser and booted on the same machine into porteus 3.1 and during boot I got a message like " couldn't find libnssutils3.so Version 3.17.1 required by x?xxxx? ". It was too fast to read it and I couldn't find a boot log. But when I extracted my chrome 37.0.2062.120 module I found the missing library under /usr/lib/. When I extract the chrome module coming with porteus 3.1 (chrome-39.0.2171.71) this library is not present. To verify I booted into porteus 3.1 without the chrome module. The error message didn't appear. Those were my observations. Googling provided the information that there are problems with the 3.17.1 version of that library. That's all what I could find out.
BTW the chrome module from porteus 3.1 also didn't work under porteus 2.1. Whe started from the concole it simply hangs without error message.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5503
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#6 by brokenman » 12 Dec 2014, 19:40

Payoon, do you have the firefox module activated at the same time as the chrome module?

If you only have chrome activated perhaps you could try downgrading mozilla-nss to: mozilla-nss-3.15.2-x86_64-2.txz

Just a thought.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

Payoon
Black ninja
Black ninja
Posts: 62
Joined: 01 Mar 2013, 19:16
Distribution: Porteus 3.2 32 bit XFCE
Location: Duisburg, Germany

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#7 by Payoon » 12 Dec 2014, 19:45

Thanks.
I have only chrome activated. I will try that and report the result . But I have to mention that I run with 32bit because I don't want to maintain two archives (one for older notebook and one for athlon 64).
Payoon

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5503
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#8 by brokenman » 12 Dec 2014, 20:49

Yes, sorry I just copied and pasted from my terminal output (hence the 64bit reference). This may also be a case of a missing link. I will check when I get home that the .so file is in place.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

Payoon
Black ninja
Black ninja
Posts: 62
Joined: 01 Mar 2013, 19:16
Distribution: Porteus 3.2 32 bit XFCE
Location: Duisburg, Germany

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#9 by Payoon » 13 Dec 2014, 07:21

Sorry friends,
the mistake was on my side. Chrome didn't start because I always go in as root. So when I typed in the console

Code: Select all

google-chrome
it said
command not found
. Switching to /opt/google/chrome and doing the same , the same answer
command not found
, because the starter is a shell script. So after typing

Code: Select all

./google-chrome
I finally got an error message
You cannot run chrome as root
. That opened my eyes. Ok. In the last line of the google-chrome script I appended

Code: Select all

--user-data-directory
and now it starts. Sorry for causing the confusion. But that's for starting from the console. What I didn't find in /usr/bin/ is the google-chrome-stable file. Maybe that's why it didn't start when clicking on the icon.
Thanks again for that great piece of work called porteus 3.1.
Payoon

Payoon
Black ninja
Black ninja
Posts: 62
Joined: 01 Mar 2013, 19:16
Distribution: Porteus 3.2 32 bit XFCE
Location: Duisburg, Germany

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#10 by Payoon » 13 Dec 2014, 17:54

Update on that what's said above:
After I found that chrome starts I have now found that it hangs immediately after starting. No way to enter something to the commandline or any response of a button click.

Here's what the console says:
./google-chrome
[2273:2273:1213/203715:ERROR:nacl_fork_delegate_linux.cc(292)] Bad NaCl helper startup ack (0 bytes)
ATTENTION: default value of option force_s3tc_enable overridden by environment.
[2263:2263:1213/203716:ERROR:native_backend_gnome_x.cc(70)] Unable to load symbol gnome_keyring_attribute_list_new: /usr/lib/libgnome-keyring.so.0: undefined symbol: gnome_keyring_attribute_list_new
[2296:2307:1213/203728:ERROR:gpu_watchdog_thread.cc(253)] The GPU process hung. Terminating after 10000 ms.
[2314:2343:1213/203728:ERROR:webgraphicscontext3d_command_buffer_impl.cc(258)] Failed to initialize GLES2Implementation.
ATTENTION: default value of option force_s3tc_enable overridden by environment.
[2370:2375:1213/203750:ERROR:gpu_watchdog_thread.cc(253)] The GPU process hung. Terminating after 10000 ms.
ATTENTION: default value of option force_s3tc_enable overridden by environment.
[2393:2393:1213/203750:ERROR:gles2_cmd_decoder.cc(10632)] [.Compositor-0xb95fc700]GL ERROR :GL_INVALID_OPERATION : glConsumeTextureCHROMIUM: invalid mailbox name
[2393:2393:1213/203750:ERROR:gles2_cmd_decoder.cc(6249)] [.Compositor-0xb95fc700]RENDER WARNING: texture bound to texture unit 0 is not renderable. It maybe non-power-of-2 and have incompatible texture filtering or is not 'texture complete'
[2393:2393:1213/203750:ERROR:gles2_cmd_decoder.cc(10632)] [.Compositor-0xb95fc700]GL ERROR :GL_INVALID_OPERATION : glConsumeTextureCHROMIUM: invalid mailbox name
[2393:2393:1213/203750:ERROR:gles2_cmd_decoder.cc(6249)] [.Compositor-0xb95fc700]RENDER WARNING: texture bound to texture unit 0 is not renderable. It maybe non-power-of-2 and have incompatible texture filtering or is not 'texture complete'
[2393:2393:1213/203750:ERROR:gles2_cmd_decoder.cc(10632)] [.Compositor-0xb95fc700]GL ERROR :GL_INVALID_OPERATION : glConsumeTextureCHROMIUM: invalid mailbox name
[2393:2393:1213/203750:ERROR:gles2_cmd_decoder.cc(6249)] [.Compositor-0xb95fc700]RENDER WARNING: texture bound to texture unit 0 is not renderable. It maybe non-power-of-2 and have incompatible texture filtering or is not 'texture complete'
[2393:2393:1213/203750:ERROR:gles2_cmd_decoder.cc(10632)] [.Compositor-0xb95fc700]GL ERROR :GL_INVALID_OPERATION : glConsumeTextureCHROMIUM: invalid mailbox name
[2393:2393:1213/203750:ERROR:gles2_cmd_decoder.cc(6249)] [.Compositor-0xb95fc700]RENDER WARNING: texture bound to texture unit 0 is not renderable. It maybe non-power-of-2 and have incompatible texture filtering or is not 'texture complete'
[2393:2398:1213/203802:ERROR:gpu_watchdog_thread.cc(253)] The GPU process hung. Terminating after 10000 ms.
getrlimit(RLIMIT_NOFILE) failed
getrlimit(RLIMIT_NOFILE) failed
[2263:2263:1213/203803:ERROR:gpu_process_transport_factory.cc(461)] Lost UI shared context.
^Croot@porteus:/opt/google/chrome#
I tested the same module in porteus 2.1 and it works so there might still be some incompatibilities.

Payoon

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4587
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#11 by fanthom » 13 Dec 2014, 19:28

Code: Select all

Unable to load symbol gnome_keyring_attribute_list_new: /usr/lib/libgnome-keyring.so.0: undefined symbol: gnome_keyring_attribute_list_new
chrome wants older version of libgnome-keyring perhaps?

not sure if downgrading it in 3.1 would not break some other things ... - please try.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Payoon
Black ninja
Black ninja
Posts: 62
Joined: 01 Mar 2013, 19:16
Distribution: Porteus 3.2 32 bit XFCE
Location: Duisburg, Germany

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#12 by Payoon » 14 Dec 2014, 03:57

@fanthom
Hi, I don't think it's the keyring, because the message about keyring I also get when I start chrome from console in porteus 2.1 as you can see below:
064222:ERROR:nacl_fork_delegate_linux.cc(292)] Bad NaCl helper startup ack (0 bytes)
[3188:3188:1214/064223:ERROR:native_backend_gnome_x.cc(71)] Unable to load symbol gnome_keyring_attribute_list_new: /usr/lib/libgnome-keyring.so.0: undefined symbol: gnome_keyring_attribute_list_new
[3188:3188:1214/064223:ERROR:desktop_window_tree_host_x11.cc(1478)] Not implemented reached in void views::DesktopWindowTreeHostX11::MapWindow(ui::WindowShowState)
[3222:3222:1214/064223:ERROR:sync_control_vsync_provider.cc(60)] glXGetSyncValuesOML should not return TRUE with a media stream counter of 0.
. So in imho it's not the message about gnome-keyring and not the message about the mysterious NaCl Helper. I think the problem is that
ATTENTION: default value of option force_s3tc_enable overridden by environment.
[2370:2375:1213/203750:ERROR:gpu_watchdog_thread.cc(253)] The GPU process hung. Terminating after 10000 ms.
ATTENTION: default value of option force_s3tc_enable overridden by environment.
message.

I also have tested all that with the 64 bit xfce version of porteus 3.1 with exactly the same messages.

I am out of options now, because I can do only try and error, due to lack of knowledge, so I think I'll go with firefox, but I would

like to know wether others face the same difficulty.

Payoon

jimwg
Shogun
Shogun
Posts: 322
Joined: 09 Oct 2013, 18:15
Distribution: porteus
Location: NYC

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#13 by jimwg » 28 Jan 2015, 11:25

A clean and simple non-techie method of running Chrome in 3.1 root to hawk Porteus's virtues to newbies and surfers, please.

Jim in NYC

neko
DEV Team
DEV Team
Posts: 928
Joined: 09 Feb 2013, 09:55
Distribution: APorteus-FVWM-ja-x86_64.iso
Location: japan

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#14 by neko » 28 Jan 2015, 15:19


neko
DEV Team
DEV Team
Posts: 928
Joined: 09 Feb 2013, 09:55
Distribution: APorteus-FVWM-ja-x86_64.iso
Location: japan

Re: Chrome won't launch from Porteus 32-bit on some PC's

Post#15 by neko » 08 Feb 2015, 14:55

If my case might be useful for somebody, I am happy.

===================================================================
04-chrome.xzm (32bit md5sum: 05b0cd901f34e614b592c07177578f9a) and
04-chrome.xzm (64bit md5sum: 926b8add5b91b47ac945d2f77f57331f)
won't launch from Porteus 3.1 on ECS LIVA PC.

But if
libudev1-217-alt3.i586.xzm (for 32bit) or
libudev1-217-alt3.x86_64.xzm (for 64bit)
would be activated,
04-chrome.xzm would launch.

libudev1-217-alt3 are gotten from the site
http://pkgs.org/search/libudev1
libudev1-217-alt3.i586.rpm
libudev1-217-alt3.x86_64.rpm

and then converted by rpm2xzm command.

# rpm2xzm libudev1-217-alt3.i586.rpm
# rpm2xzm libudev1-217-alt3.x86_64.rpm
===================================================================

Thanks

Post Reply