GUI /mnt/loop

Get help with KDE4 specific problems
Post Reply
Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2549
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

GUI /mnt/loop

Post#1 by Bogomips » 30 Nov 2014, 23:34

In neither Dolphin nor SpaceFM could /mnt/loop be found. :Search:
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

User avatar
Ed_P
Contributor
Contributor
Posts: 3163
Joined: 06 Feb 2013, 22:12
Distribution: Cinnamon 3.2.2 64-bit ISO
Location: Western NY, USA

Re: GUI /mnt/loop

Post#2 by Ed_P » 30 Nov 2014, 23:44

Did you mloop a file? No mloop no /mnt/loop/.
Ed

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2549
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

Re: GUI /mnt/loop

Post#3 by Bogomips » 01 Dec 2014, 00:05

Ed_P wrote:Did you mloop a file? No mloop no /mnt/loop/.
Of course :)

Code: Select all

root@porteus:/home/guest# mloop /mnt/sda9/slx/slax-6.1.2.tar                     
using /dev/loop9

Please wait while i gather some info ....

 #################################
 Your tarball file has been mounted at: 
/mnt/loop

You can unmount it by typing uloop

Here is a list of the files:
boot  slax
After not finding anything soon with Dolphin, activated SpaceFM

Code: Select all

loop6     7:6    0  35.9M  1 loop /mnt/live/memory/images/VLC_191014.xzm
loop7     7:7    0    60K  1 loop /mnt/live/memory/images/gtk-ch_161014.xzm
loop8     7:8    0  16.3M  1 loop /mnt/live/memory/images/Kate_211014.xzm
loop9     7:9    0   836K  1 loop /mnt/live/memory/images/spacefm-0.8.2-i486-1dj.xzm
Don't know if it's the same loop9 as before, but anyway CLI carried on fine with /mnt/loop. On SpaceFM /mnt/loop did not show under /mnt as well, nor anywhere else.
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5460
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: GUI /mnt/loop

Post#4 by brokenman » 01 Dec 2014, 21:41

This is possibly because of a udisk/udev? rule to hide loops from the file manager. It is unfortunate that the name of the folder is /mnt/loop. Maybe this should be changed. Try entering the address manually into the file manager and you should get there.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2549
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

Re: GUI /mnt/loop

Post#5 by Bogomips » 01 Dec 2014, 22:20

brokenman wrote:Try entering the address manually into the file manager and you should get there.
Dolphin wrote:Could not enter folder /mnt/loop
The only place found in Dolphin: mnt>live>memory>changes>mnt>loop (empty)
Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: GUI /mnt/loop

Post#6 by fanthom » 02 Dec 2014, 07:46

i dont think you can mount a tar archive on a loop device.
sorry - i was wrong. we have archivemount for this and mloop can use it:

Code: Select all

cat /mount 
aufs on / type aufs (rw)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,mode=0620,gid=5)
/dev/sda1 on /mnt/sda1 type iso9660 (noatime,nodiratime,suid,dev,exec,async)
/dev/sr0 on /mnt/sr0 type iso9660 (noatime,nodiratime,suid,dev,exec,async)
/mnt/live/run on /run type none (rw,bind)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
archivemount on /mnt/loop type fuse.archivemount (rw,nosuid,nodev)
no problems here under kde4.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

tome
Contributor
Contributor
Posts: 562
Joined: 26 Jun 2013, 14:03
Distribution: x64 Openbox
Location: Poland
Contact:

Re: GUI /mnt/loop

Post#7 by tome » 02 Dec 2014, 09:18

Try use file manager as root.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: GUI /mnt/loop

Post#8 by fanthom » 02 Dec 2014, 10:12

archive is mounted over fuse so only owner can see it. even root is not able to do it if he is not the user who mounted it.
unless there is some parameter which i dont know.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Bogomips
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 2549
Joined: 25 Jun 2014, 15:21
Distribution: 3.2.2 Cinnamon & KDE5
Location: London

Re: GUI /mnt/loop

Post#9 by Bogomips » 02 Dec 2014, 16:57

fanthom wrote:archive is mounted over fuse so only owner can see it. even root is not able to do it if he is not the user who mounted it.
  • Code: Select all

    root@porteus:/home/guest# mloop /mnt/sda9/slx/slax-6.1.2.tar 
    using /dev/loop9
    
    Please wait while i gather some info ....
    
     #################################
     Your tarball file has been mounted at: 
    /mnt/loop
    guest@porteus:~$ ls /mnt/loop
    /bin/ls: cannot access /mnt/loop: Permission denied
    root@porteus:/home/guest# uloop
    /mnt/loop has been unmounted
    
    • Code: Select all

      guest@porteus:~$ mloop /mnt/sda9/slx/slax-6.1.2.tar
       Please enter root's password below 
      Password: 
      using /dev/loop9
      
      Please wait while i gather some info ....
      
       #################################
       Your tarball file has been mounted at: 
      /mnt/loop
      guest@porteus:~$ ls /mnt/loop
      /bin/ls: cannot access /mnt/loop: Permission denied
      guest@porteus:~$ uloop
      Password: 
      /mnt/loop has been unmounted
      
      • Code: Select all

        guest@porteus:~$ sudo mloop /mnt/sda9/slx/slax-6.1.2.tar
        using /dev/loop9
        
        Please wait while i gather some info ....
        
         #################################
         Your tarball file has been mounted at: 
        /mnt/loop
        guest@porteus:~$ ls /mnt/loop
        /bin/ls: cannot access /mnt/loop: Permission denied
        guest@porteus:~$ sudo ls /mnt/loop
        boot  slax
        
        root@porteus:/home/guest# ls /mnt/loop
        boot/  slax/
        root@porteus:/home/guest# uloop
        /mnt/loop has been unmounted
        
      tome wrote:Try use file manager as root.
      Looks like there can be only one owner, and that is root :wall:

      As predicted, with su Dolphin /mnt/loop shows in left panel.
      Linux porteus 4.4.0-porteus #3 SMP PREEMPT Sat Jan 23 07:01:55 UTC 2016 i686 AMD Sempron(tm) 140 Processor AuthenticAMD GNU/Linux
      NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6150SE nForce 430] (rev a2) MemTotal: 901760 kB MemFree: 66752 kB

      User avatar
      fanthom
      Site Admin
      Site Admin
      Posts: 4566
      Joined: 28 Dec 2010, 02:42
      Distribution: Porteus Kiosk
      Location: Poland, currently - Cork, IE
      Contact:

      Re: GUI /mnt/loop

      Post#10 by fanthom » 02 Dec 2014, 17:16

      mloop forces root privs so do not use it when you are mounting something over fuse.
      use archivemount directly as a normal user.
      Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

      Post Reply