[SOLVED]blank screen

Non release banter
Post Reply
feng
Black ninja
Black ninja
Posts: 62
Joined: 18 Jan 2011, 15:51
Location: internet

[SOLVED]blank screen

Post#1 by feng » 05 Apr 2011, 16:30

hi!

anyway to disable blank screen?

thanks a lot. :p
Last edited by feng on 08 Apr 2011, 05:40, edited 1 time in total.

User avatar
Ahau
King of Docs
King of Docs
Posts: 1331
Joined: 28 Dec 2010, 15:18
Distribution: LXDE & Xfce 32/64-bit
Location: USA

Re: blank screen

Post#2 by Ahau » 05 Apr 2011, 18:02

Which version are you using (32 or 64 bit, version 0.9, or V1.0, alpha or beta), and when does the blank screen occur? Does porteus continue to boot into your desktop (KDE or LXDE), or is it frozen and requires a reboot? We'll need some more info to help.

Thanks!
Please take a look at our online documentation, here. Suggestions are welcome!

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1505
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: blank screen

Post#3 by Blaze » 05 Apr 2011, 19:48

I have a blank screen in Porteus 32 bit beta when i boot up with kde (don't use cheatcodes). With LXDE all ok.
My video card is Nvidia GeForce 8600
Linux porteus 4.13.3-porteus #1 SMP PREEMPT Sat Sep 23 18:22:13 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

User avatar
Hamza
Warlord
Warlord
Posts: 1847
Joined: 28 Dec 2010, 07:41
Distribution: Porteus
Location: France

Re: blank screen

Post#4 by Hamza » 05 Apr 2011, 19:51

I have a blank screen in Porteus 32 bit beta when i boot up with kde (don't use cheatcodes). With LXDE all ok.
My video card is Nvidia GeForce 8600
Try to recompile the kernel with your driver.
NjVFQzY2Rg==

User avatar
Ahau
King of Docs
King of Docs
Posts: 1331
Joined: 28 Dec 2010, 15:18
Distribution: LXDE & Xfce 32/64-bit
Location: USA

Re: blank screen

Post#5 by Ahau » 05 Apr 2011, 20:43

Blaze wrote:I have a blank screen in Porteus 32 bit beta when i boot up with kde (don't use cheatcodes). With LXDE all ok.
My video card is Nvidia GeForce 8600
Do you have the splash cheatcode enabled? KMS blacklisting enabled? Do you use nouveau or the nVidia driver?

I have an nVidia card too, but I don't use the splash cheatcode. I get lines of text scrolling while porteus gets set up, and then my screen goes blank and flashes a little garbage for about a second, and then kdm starts right up with a login prompt.
Please take a look at our online documentation, here. Suggestions are welcome!

feng
Black ninja
Black ninja
Posts: 62
Joined: 18 Jan 2011, 15:51
Location: internet

Re: blank screen

Post#6 by feng » 06 Apr 2011, 04:49

Ahau wrote:Which version are you using (32 or 64 bit, version 0.9, or V1.0, alpha or beta), and when does the blank screen occur? Does porteus continue to boot into your desktop (KDE or LXDE), or is it frozen and requires a reboot? We'll need some more info to help.

Thanks!

hi!

i am running porteus v09 32-bit.
i think "blank screen" is a feature in slackware only. no matter in X or in terminal.
what i meant "blank screen" is not frozen or dead. it is kind like screen saver.
the screen will come back if you press any key or move your mouse.
i dont like this if i want to watch movie or news...

thank you. :-p

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1505
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: blank screen

Post#7 by Blaze » 06 Apr 2011, 06:54

Hamza, so I start with my video card on LXDE, but i can't start Porteus on KDE.

Ahau,
  • I use splash=silent
  • KMS (blacklist nouveau) enabled in /etc/modprobe.d/BLACKLIST-KMS.conf
  • Yes, i have a little garbage and then blank screen - kdm & kde does not start up, only with LXDE is work.
BTW in VMware Workstation all (kde & lxde) works fine.

Cheers
Last edited by Blaze on 06 Apr 2011, 06:58, edited 1 time in total.
Linux porteus 4.13.3-porteus #1 SMP PREEMPT Sat Sep 23 18:22:13 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4618
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: blank screen

Post#8 by fanthom » 06 Apr 2011, 06:56

@feng
in Kmenu go to:
Settings -> Peripherials -> Display
enable Display Power Management and then disable all services. if that wont help then edit your /etc/X11/xorg.conf in section Monitor and comment out DPMS feature like in this example:

Section "Monitor"
#DisplaySize 380 300 # mm
Identifier "Monitor0"
VendorName "ACR"
ModelName "Acer AL1912"
HorizSync 30.0 - 83.0
VertRefresh 55.0 - 75.0
#Option "DPMS"
EndSection


if you dont use 'changes=' cheatcode then use /rootcopy to save your settings.
Cheers

EDIT:\\
@Blaze
do you get the same error in 64bits as well? maybe it's a modesetting driver issue? which driver is shown in /etc/X11/xorg.conf?
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Ahau
King of Docs
King of Docs
Posts: 1331
Joined: 28 Dec 2010, 15:18
Distribution: LXDE & Xfce 32/64-bit
Location: USA

Re: blank screen

Post#9 by Ahau » 06 Apr 2011, 14:25

@blaze that is strange. Have you tried vesa mode and/or the nVidia driver? I'm trying to think of where the problem could be...I'm coming up short lol.
Please take a look at our online documentation, here. Suggestions are welcome!

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1505
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: blank screen

Post#10 by Blaze » 07 Apr 2011, 08:33

Note. My video card is Nvidia GeForce 8600
do you get the same error in 64bits as well?
no, but my cursor is broken
Image
My Xorg.0.log of porteus-v1.0_beta-x86_64 -> pastebin.com/zUJr3vuE

I don't use Nvidia driver.

Ahau, vesa mode work for me and text mode too (xconf + startx).
My Xorg.0.log of porteus-v1_beta-i486 -> pastebin.com/yeNJLHWt

Code: Select all

.....
[   467.241] 	GeForce 7   (G7x)
[   467.241] 	GeForce 8   (G8x)
[   467.241] (--) using VT number 7
.....
[   470.330] (EE) NOUVEAU(0): Error creating GPU channel: -22
[   470.330] (EE) NOUVEAU(0): Error initialising acceleration.  Falling back to NoAccel
Offtopic.
I think need to cut this line

Code: Select all

cups: started scheduler
from:

Code: Select all

Warning! root is still using default toor password provide new one or press enter to skip:
cups: started scheduler
_
Linux porteus 4.13.3-porteus #1 SMP PREEMPT Sat Sep 23 18:22:13 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4618
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: blank screen

Post#11 by fanthom » 07 Apr 2011, 10:53

@Blaze
1) not sure about 32bits but for 64 you are using 'modesetting' driver which i forgot to remove. please try Service Pack 2 which should fix this issue.
2) yes - cups is jumping sometimes down that Warning line, i will disable this notification completely in rc.M
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Blaze
DEV Team
DEV Team
Posts: 1505
Joined: 28 Dec 2010, 11:31
Distribution: ⟰ Porteus 3.2 Cinnamon x86_64
Location: ☭ Russian Federation, Lipetsk region, Dankov
Contact:

Re: blank screen

Post#12 by Blaze » 07 Apr 2011, 16:00

fanthom wrote:try Service Pack 2 which should fix this issue.
You are right - it help me. I see a normal cursor pointer but a problem with 32 bit is still remained. Thanks.
Linux porteus 4.13.3-porteus #1 SMP PREEMPT Sat Sep 23 18:22:13 x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-6600K CPU @ 3.50GHz GenuineIntel GNU/Linux
MS-7A12 » [AMD/ATI] Tobago PRO [Radeon R7 360 / R9 360 OEM] (rev 81) » Vengeance LPX 16GB DDR4 K2 3200MHz C16

Post Reply