With changes=EXIT some dirs may become unusable

Please reproduce your error on a second machine before posting, and check the error by running without saved changes or extra modules (See FAQ No. 13, "How to report a bug"). For unstable Porteus versions (alpha, beta, rc) please use the relevant thread in our "Development" section.
Post Reply
PhLe
White ninja
White ninja
Posts: 4
Joined: 12 Mar 2014, 14:29
Distribution: Fedora 20
Location: Paris

With changes=EXIT some dirs may become unusable

Post#1 by PhLe » 19 Sep 2014, 17:48

Porteus 3.0 with changes=EXIT gives some trouble with AUFS.

How to reproduce the bug

-1-

Code: Select all

rmdir some.dir
( some.dir is a directory used for months, so it is in /mnt/live/memory/images/changes/home/guest/ )

-2-

Code: Select all

mkdir some.dir
( you get a .wh..wh..opq file in /mnt/live/memory/changes/home/guest/some.dir )

-3- reboot ( you get a .wh..wh..opq file in both /mnt/live/memory/{,images/}changes/home/guest/some.dir

-4- make some work in some.dir

-5- reboot: all your work is lost. ( It is in /mnt/live/memory/images/changes/home/guest/some.dir but you can't see it because of the file
/mnt/live/memory/changes/home/guest/some.dir/.wh..wh..opq

BY-PASS

Code: Select all

rm /mnt/live/memory/{,images/}changes/home/guest/some.dir/.wh..wh..opq
SUGGESTED FIX

At initramfs time, when doing the aufs mount, do not copy .wh..wh..opq files from /mnt/live/memory/images/changes/ to /mnt/live/memory/images/changes/.

I had to spent many hours to find out this bug.

PhLe

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4547
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: With changes=EXIT some dirs may become unusable

Post#2 by fanthom » 19 Sep 2014, 21:56

hi PhLe,

this is a known bug and is fixed already in 3.0.1 release i believe:

Code: Select all

for x in `find /memory/changes -name ".wh.*" | grep -v '.wh..wh..opq'`; do cp -a --parents $x /var; done
please upgrade and check if it's ok.

thanks
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Post Reply