[SOLVED] Display size

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
peebee
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 13 Oct 2013, 15:31
Distribution: 3.0
Location: UK

[SOLVED] Display size

Post#1 by peebee » 15 Mar 2014, 23:10

[SOLVED] - my error - many thanks for the help and support

Hi there

Trying to boot Porteus V3.0 LXDE edition on my HP550 laptop with graphics:
Chip description:
2.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GME965/GLE960 Integrated Graphics Controller (rev 0c)
oem: Intel(r)GM965/PM965/GL960 Graphics Chip Accelerated VGA BIOS
product: Intel(r)GM965/PM965/GL960 Graphics Controller Hardware Version 0.0
dimensions: 1280x800 pixels (338x211 millimeters)
depth of root window: 24 planes
Tried lots of vga= boot codes but am unable to achieve a full 1280x800 display - all I can get is 1024x768 display.

Booting off a usb stick using grub4dos with the following boot lines:
title Porteus
find --set-root --ignore-floppies /porteus-boot/syslinux/initrd.xz
kernel /porteus-boot/syslinux/vmlinuz vga=791 changes=/mnt/sdb1/porteus-linux/porteussave.dat
initrd /porteus-boot/syslinux/initrd.xz
Any pointers on how to get a full 1280x800 display gratefully received.
Thanks.
Last edited by peebee on 16 Mar 2014, 19:04, edited 2 times in total.

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4942
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Display size

Post#2 by francois » 15 Mar 2014, 23:40

Welcome on porteus forum peebee! :)

You can fix that with xrandr command:

Code: Select all

root@porteus:~# xrandr --output LVDS1 --mode  1280x800
root@porteus:~#
Just try it to see if it works. If it does you just have to write a script (.sh file type with execute permission) that could be placed in the autostart folder ~/.config/autostart so that it is effective at bootup.

If not, please give us the output of your xrandr (the following output is mine in dual display):

Code: Select all

root@porteus:~# xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 2806 x 900, maximum 32767 x 32767
LVDS1 connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1366x768       60.2*+
   1024x768       60.0  
   800x600        60.3     56.2  
   640x480        59.9  
VGA1 connected 1440x900+1366+0 (normal left inverted right x axis y axis) 410mm x 257mm
   1440x900       59.9*+   75.0  
   1280x1024      75.0     60.0  
   1280x960       60.0  
   1152x864       75.0  
   1024x768       75.1     70.1     60.0  
   832x624        74.6  
   800x600        72.2     75.0     60.3     56.2  
   640x480        75.0     72.8     66.7     60.0  
   720x400        70.1  
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
root@porteus:~#
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

peebee
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 13 Oct 2013, 15:31
Distribution: 3.0
Location: UK

Re: Display size

Post#3 by peebee » 16 Mar 2014, 00:02

francois wrote:Welcome on porteus forum peebee! :)

You can fix that with xrandr command:

Code: Select all

root@porteus:~# xrandr --output LVDS1 --mode  1280x800
root@porteus:~#
Just try it to see if it works.
Hi francois

Many thanks for the suggestion - sadly :cry: it does not seem to work for me:
root@porteus:~# xrandr --output LVDS1 --mode 1280x800
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
warning: output LVDS1 not found; ignoring


root@porteus:~# xrandr
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 800 x 600, current 1024 x 768, maximum 1024 x 768
default connected 1024x768+0+0 0mm x 0mm
1024x768 61.0*
800x600 61.0

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Display size

Post#4 by fanthom » 16 Mar 2014, 07:54

please boot to GUI and generate 'psinfo' report then upload somewhere and link here.
thanks
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

peebee
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 13 Oct 2013, 15:31
Distribution: 3.0
Location: UK

Re: Display size

Post#5 by peebee » 16 Mar 2014, 11:43

fanthom wrote:please boot to GUI and generate 'psinfo' report then upload somewhere and link here.
thanks
psinfo here - http://peebee.5gbfree.com/share/psinfo.txt

I am wondering whether it is something to do with the way that I am booting Porteus......

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4942
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Display size

Post#6 by francois » 16 Mar 2014, 11:58

You probably have the wrong display driver. Fanthom is unbeatable at fixing this type of problem, and in fact any type of problem. You should have a solution quite soon. :twisted:
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Display size

Post#7 by fanthom » 16 Mar 2014, 13:14

i guess you must have older (3.0 rc1/rc2?) porteus linux installation on /dev/sda2 while trying to boot from usb stick (/dev/sdb1). kernel version mismatches and no kernel modules are loaded (thus no sound and VGA). please add:

Code: Select all

from=UUID:D3F8-35B3
cheatcode to your porteus.cfg to force booting from usb stick and everything will be ok. please also remove vga=791 as is not necessary.

if Porteus is unpacked to /mnt/sdb1/porteus-linux then from will have to look like:

Code: Select all

from=UUID:D3F8-35B3/porteus-linux
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

peebee
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 13 Oct 2013, 15:31
Distribution: 3.0
Location: UK

[SOLVED] Re: Display size

Post#8 by peebee » 16 Mar 2014, 19:03

fanthom wrote:i guess you must have older (3.0 rc1/rc2?) porteus linux installation on /dev/sda2 while trying to boot from usb stick (/dev/sdb1)
Very many thanks - that was indeed the problem - I'd forgotten that I'd installed an earlier version to the hard disk as you correctly analysed.

So sorry to have wasted your time with my error.

Has left me feeling very positive about the Forum though - excellent support and help.

Cheers
peebee

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4942
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: [SOLVED] Display size

Post#9 by francois » 16 Mar 2014, 19:07

We are glad to read that. A friendly and supportive environment is one of our objectives. :)

We hope you will be able at some point to do the same for other newcomers.

Salut!
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

Post Reply