Porteus 3.0 final feedback

New features which should be implemented in Porteus; suggestions are welcome. All questions or problems with testing releases (alpha, beta, or rc) should go in their relevant thread here, rather than the Bug Reports section.
Post Reply
User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5439
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Porteus 3.0 final feedback

Post#1 by brokenman » 11 Mar 2014, 16:30

Post any feedback related to Porteus v3.0 here.

User avatar
laikexpert
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 30 Jan 2011, 05:35
Location: CyberSpace
Contact:

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#2 by laikexpert » 12 Mar 2014, 00:43

All the best for Porteus 3.0
Resistance is futile, you will be asimilated!Ubuntu
http://laikexpert.googlepages.com

User avatar
ncmprhnsbl
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 790
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#3 by ncmprhnsbl » 12 Mar 2014, 02:48

Looking good so far :beer: .... lxde64 with firefox and nvidia 334
some small things,
boot screen(porteus.cfg) says 2.1 "), easy to fix tho..
when choosing timezone, with webwizard, shouldn't utc be assumed? and included in cheatcode?

usm gui is nice,
sBo not supported?
also, slacky database update stalls, probly serverside/mirror issue?(or my crappy net connection)..
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4902
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#4 by francois » 12 Mar 2014, 02:52

Usm -u all does not sync with the repositories.
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

User avatar
laikexpert
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 30 Jan 2011, 05:35
Location: CyberSpace
Contact:

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#5 by laikexpert » 12 Mar 2014, 03:07

when I try Porteus-MATE-v3.0-i486.iso
I don't see my partitions?

with Porteus-RazorQT-v3.0-i486.iso
I see my partitions.
Everything works well.
Resistance is futile, you will be asimilated!Ubuntu
http://laikexpert.googlepages.com

roadie
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 205
Joined: 02 Jan 2011, 18:41
Distribution: Porteus 3.5...with a twist
Location: In a hayfield

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#6 by roadie » 12 Mar 2014, 15:44

Getting this on running Engrampa.

guest@porteus:~$ engrampa

(engrampa:7571): GLib-GIO-ERROR **: Settings schema 'org.mate.engrampa.listing' is not installed

Trace/breakpoint trap

Booting 32bit Mate-v3.0 iso, Always Fresh.

roadie

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5439
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#7 by brokenman » 12 Mar 2014, 17:20

usm gui is nice, sBo not supported?
It is supported in the CLI, and I have included it in the GUI but it is disabled. Once finished I will unlock it and push an update.
Usm -u all does not sync with the repositories.
The slacky mirror is not responding today (bad timing) so I have updated to fix it. Please rebuild your Porteus ISO or download the latest usm package from here: http://sourceforge.net/projects/usm/fil ... rce=navbar
when I try Porteus-MATE-v3.0-i486.iso I don't see my partitions?
I don't understand. Do you mean in the file manager?
(engrampa:7571): GLib-GIO-ERROR **: Settings schema 'org.mate.engrampa.listing' is not installed
The schema file was not generated for this package. Checking it out now.

EDIT: I just built an ISO usin the wizard (MATE-v3.0-x86_64) and engrampa is working. Please try running: sh /opt/porteus-scripts/xorg/update-cache
to see if the schema gets generated.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

User avatar
laikexpert
White ninja
White ninja
Posts: 20
Joined: 30 Jan 2011, 05:35
Location: CyberSpace
Contact:

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#8 by laikexpert » 12 Mar 2014, 17:46

laikexpert
when I try Porteus-MATE-v3.0-i486.iso I don't see my partitions?
brokenman
I don't understand. Do you mean in the file manager?
Yes in the file manager.


with Porteus-RazorQT-v3.0-i486.iso
I see my partitions.
Everything works well.
Image

When I try Porteus-MATE-v3.0-i486.iso
I don't see my partitions?
Image

With Porteus-MATE-v3.0-i486 Only in System Monitor i see my partitions?
Image


P.S.
Same situation
with Porteus-MATE-v3.0-x86_64.iso

-Porteus-RazorQT-v3.0-i486.iso all is OK
-Porteus-KDE4-v3.0-i486.iso all is OK
-Porteus-XFCE-v3.0-i486.iso all is OK
-Porteus-LXDE-v3.0-i486.iso all is OK

I test all
Porteus-v3.0-i486 versions
only strange situation with Porteus-MATE-v3.0-x86_64
I don't see my partitions in the file manager?


strange days :wall:
Last edited by laikexpert on 12 Mar 2014, 20:44, edited 19 times in total.
Resistance is futile, you will be asimilated!Ubuntu
http://laikexpert.googlepages.com

PhLe
White ninja
White ninja
Posts: 4
Joined: 12 Mar 2014, 14:29
Distribution: Fedora 20
Location: Paris

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#9 by PhLe » 12 Mar 2014, 18:29

I had no success with installer gui: nothing happens.
I installed manually.
usm cli does not work, so does usm gui, but once usm updated (by GUI), one can use both.

roadie
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 205
Joined: 02 Jan 2011, 18:41
Distribution: Porteus 3.5...with a twist
Location: In a hayfield

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#10 by roadie » 12 Mar 2014, 18:47

EDIT: I just built an ISO usin the wizard (MATE-v3.0-x86_64) and engrampa is working. Please try running: sh /opt/porteus-scripts/xorg/update-cache
to see if the schema gets generated.
Nope, same error message.

roadie

User avatar
bshogeman
White ninja
White ninja
Posts: 27
Joined: 10 May 2013, 13:12
Distribution: Porteus 2.0 x64
Location: Lisse, the Netherlands
Contact:

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#11 by bshogeman » 12 Mar 2014, 21:16

LXDE Usm
XFCE Usm
Mate Porteus Package Manager ??? (doesn't start)
RazorQT Usm
KDE Porteus Package Manager but starts usm

All versions of usm don't update correctly and you can only click update once a session.
And porteus 3.0 is just released but Porteus Updater saids there are 3 updates/patches from last year available. That can't be right..

User avatar
phhpro
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 545
Joined: 10 Nov 2013, 20:35
Distribution: .

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#12 by phhpro » 12 Mar 2014, 21:35

...
Last edited by phhpro on 04 Feb 2016, 01:53, edited 1 time in total.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4547
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#13 by fanthom » 12 Mar 2014, 21:58

when choosing timezone, with webwizard, shouldn't utc be assumed? and included in cheatcode?
we have decided to stick to localtime as porteus may be booted on PCs with Windoze installed and would mess the clock (got few reports for that already). unix only guys will have to add 'utc' cheat themselves.
probably wizard could be updated to include question about utc/localtime

I had no success with installer gui: nothing happens.
please share on which desktop it does not work

KDE Porteus Package Manager but starts usm
that's perfectly correct - usm is our package manager now :)

I would have thought by now the i945 would be supported with its own proper set, but nope, still i915.
i915 supports all latest Intel generations. there is no such driver as i945 or i965 (actually i965 is there but for 3D/OpenGL)

Even with this micro dish, booting takes a good while longer then it did in 2.1 with plenty of extra stuff to load. What happened?
please post xpsinfo raport

thanks guys
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

roadie
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 205
Joined: 02 Jan 2011, 18:41
Distribution: Porteus 3.5...with a twist
Location: In a hayfield

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#14 by roadie » 12 Mar 2014, 22:05

What bugs me most is the same issue as with 2.1: botting into a black screen. I would have thought by now the i945 would be supported with its own proper set, but nope, still i915

Strange, I have the i945, using the i915 driver.....no issues at all, boots right into the desktop @1024x600 on my EeePC. I did have a problem with another distro, but 'nomodeset' fixed it.

Boot and shutdown is, if anything, faster than 2.1

roadie

roadie
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 205
Joined: 02 Jan 2011, 18:41
Distribution: Porteus 3.5...with a twist
Location: In a hayfield

Re: Porteus 3.0 final feedback

Post#15 by roadie » 13 Mar 2014, 00:52

Engrampa is now working, don't know why as it didn't with the update cache command. I did install mate backgrounds but they don't contain the missing file.

roadie

Post Reply