Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

New features which should be implemented in Porteus; suggestions are welcome. All questions or problems with testing releases (alpha, beta, or rc) should go in their relevant thread here, rather than the Bug Reports section.
neko
DEV Team
DEV Team
Posts: 992
Joined: 09 Feb 2013, 09:55
Distribution: APorteus-FVWM-ja-x86_64.iso
Location: japan

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#91 by neko » 08 Jan 2014, 02:34

Porteus-LXDE-v3.0-rc1-i486.iso
Porteus-LXDE-v3.0-rc1-x86_64.iso

missing loader for google earth (7.1.2)

[32 bit]
# cd /lib
# ln -sf ld-2.17.so ld-lsb.so.1
# ln -sf ld-2.17.so ld-lsb.so.2
# ln -sf ld-2.17.so ld-lsb.so.3

[64 bit]
# cd /lib64
# ln -sf ld-2.17.so ld-lsb-x86-64.so.1
# ln -sf ld-2.17.so ld-lsb-x86-64.so.2
# ln -sf ld-2.17.so ld-lsb-x86-64.so.3

User avatar
dimx
Contributor
Contributor
Posts: 42
Joined: 02 Dec 2013, 08:10
Distribution: porteus-LXDE,Slackware,Arch
Location: Greece

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#92 by dimx » 08 Jan 2014, 11:33

tome wrote:@dimx
or go to /mnt/live/memory/, choose your changes(exit) folder and delete what you need
that's what I was looking for! Thank you!

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4624
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#93 by fanthom » 09 Jan 2014, 14:30

@neko
checked few distros and this symlink does not exist anywhere. if really required by GE then must be shipped with this module.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
bdheeman
Contributor
Contributor
Posts: 78
Joined: 15 Sep 2012, 19:39
Distribution: Porteus 3.0.1+ MATE/XFCE
Location: Chandigarh, PB, India
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#94 by bdheeman » 09 Jan 2014, 15:05

Don't know, whether the following dangling symlinks have any effect on porteus scripts and, or applications, but they are invalid even in edition 2.1 as well.

Code: Select all

[guest@porteus:~]$ ls -l /mnt/live/porteus/
total 0
lrwxrwxrwx 1 root root 28 Jan  9 16:37 modules -> /mnt/isoloop/porteus/modules
lrwxrwxrwx 1 root root 29 Jan  9 16:37 optional -> /mnt/isoloop/porteus/optional
See/Check:

Code: Select all

[guest@porteus:~]$ cd /mnt/live/porteus/modules 
bash: cd: /mnt/live/porteus/modules: No such file or directory
[guest@porteus:~]$ cd /mnt/live/porteus/optional 
bash: cd: /mnt/live/porteus/optional: No such file or directory
Here is the fix:

Code: Select all

sudo ln -fs ../mnt/isoloop/porteus/modules /mnt/live/porteus/modules
sudo ln -fs ../mnt/isoloop/porteus/optional /mnt/live/porteus/optional
--
Balwinder S "bdheeman" Dheeman (http://bdheeman.BlogSpot.in/)
"Working together, works! The proof is GNU/Linux and F/LOSS Projects;
Do you too voluntarily work on or contribute to making any difference?"

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4624
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#95 by fanthom » 09 Jan 2014, 17:26

@bdheeman
fixed in linuxrc - thanks.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Slaxmax
Contributor
Contributor
Posts: 403
Joined: 03 Jan 2013, 09:51
Distribution: KDE4
Location: Campinas Brazil https://goo.gl/yrxwKi

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#96 by Slaxmax » 09 Jan 2014, 19:25

I've set the kde power manager to hibernate or other function on power button press.
But, pressing the button always results in shutdown.
Maybe KDE bug.
“DNA is like a computer program but far, far more advanced than any software ever created.”
― Bill Gates, The Road Ahead

neko
DEV Team
DEV Team
Posts: 992
Joined: 09 Feb 2013, 09:55
Distribution: APorteus-FVWM-ja-x86_64.iso
Location: japan

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#97 by neko » 10 Jan 2014, 05:30

@fanthom

1. Google Earth(GE) problem
google-earth-stable_current_i386.deb/google-earth-stable_current_amd64.deb is gotten from
http://www.google.com/earth/download/ge/agree.html.
Then, it is converted to Porteus module
google-earth-7.1.2.2041-i386-1.xzm/google-earth-7.1.2.2041-x86_64-1.xzm.
Finally it is installed in system (activated).
When it is executed, it print out the message and exits.
#======= error message ======#
/opt/google/earth/free/googleearth: line 43: ./googleearth-bin: No such file or directory
#======================#

2. aboid this problem
(1) 32bit
# cd /lib
# ln -sf ld-2.17.so ld-lsb.so.3
(2) 64bit
# cd /lib64
# ln -sf ld-2.17.so ld-lsb-x86-64.so.3

3. other distros
If search with above error message,
you can get other distros reactions.

Especially, this site
http://www.linuxquestions.org/questions ... 175463081/

"05-27-2013, 01:42 PM
Richard Cranium"

This answer is simple and useful.

4. how to fix
"must be shipped with this module"
I think so, too.
I inserted the symbol linked entity into my
google-earth-7.1.2.2041-i386-1.xzm/google-earth-7.1.2.2041-x86_64-1.xzm.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4624
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#98 by fanthom » 10 Jan 2014, 15:31

@Slaxmax
disabled power off event in /etc/acpi/acpi_handler.sh for kde4 desktop only as we have power devil which handle buttons.

@neko
added this hack to my database so will be included in GE module in 3.0 repo.
thanks for sharing
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
dimx
Contributor
Contributor
Posts: 42
Joined: 02 Dec 2013, 08:10
Distribution: porteus-LXDE,Slackware,Arch
Location: Greece

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#99 by dimx » 11 Jan 2014, 12:25

On Porteus 3rc1 LXDE - chromium - converted package chromium-31.0.1650.67-x86_64-1alien.
(Havent tested the original chromium from porteus yet).
Chromium seems to be unable to apply rendering settings to its fonts. This gets solved by creating /root/.config/fontconfig/fonts.conf

Code: Select all

<?xml version='1.0'?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd">
<fontconfig>
  <match target="font">
    <edit mode="assign" name="rgba">
      <const>rgb</const>
    </edit>
  </match>
  <match target="font">
    <edit mode="assign" name="hinting">
      <bool>true</bool>
    </edit>
  </match>
  <match target="font">
    <edit mode="assign" name="hintstyle">
      <const>hintslight</const>
    </edit>
  </match>
  <match target="font">
    <edit mode="assign" name="antialias">
      <bool>trget="font">
    <edit mode="assign" name="autohint">
      <bool>false</bool>
    </edit>
  </match>

</fontconfig>
Last edited by dimx on 11 Jan 2014, 16:24, edited 1 time in total.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4624
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#100 by fanthom » 11 Jan 2014, 14:03

good news - all mplayer issues are gone (hopefully).

latest mplayer-vaapi does not work well with external ffmpeg-2.1 but there is better solution named: libvdpau-va-gl.
this library allows all systems with OpenGL (pretty much everything) or VA-API (Intel) acceleration to use VDPAU api for video playback.
VDAPU works well with latest mplayer but also flashplayer as described here:
http://www.webupd8.org/2013/09/adobe-fl ... dware.html

here is mplayer log from i3 system which utilizes VA-API over VDPAU (mind libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/i965_drv_video.so):

Code: Select all

mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau Predators\ -\ Trailer.mp4 
MPlayer SVN-r36573-4.8.2 (C) 2000-2014 MPlayer Team

Playing Predators - Trailer.mp4.
libavformat version 55.19.104 (external)
libavformat file format detected.
[mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 0x7f1702951b00]stream 0, timescale not set
[lavf] stream 0: video (h264), -vid 0
[lavf] stream 1: audio (aac), -aid 0, -alang und
[lavf] stream 2: video (mjpeg), -vid 1
VIDEO:  [H264]  1920x816  24bpp  23.976 fps  8790.9 kbps (1073.1 kbyte/s)
Clip info:
 major_brand: isom
 minor_version: 1
 compatible_brands: isom
 creation_time: 2010-06-20 14:06:19
 genre: Trailer
 artist: 20th Fox
 title: Predators - Theatrical Trailer
 date: 2010
Load subtitles in ./
[VS] Software VDPAU backend library initialized
libva info: VA-API version 0.34.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_34
libva info: va_openDriver() returns 0
==========================================================================
Forced video codec: ffh264vdpau
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
libavcodec version 55.39.101 (external)
Selected video codec: [ffh264vdpau] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264 (VDPAU))
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, floatle, 185.1 kbit/6.02% (ratio: 23136->384000)
Selected audio codec: [ffaac] afm: ffmpeg (FFmpeg AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio))
==========================================================================
AO: [alsa] 48000Hz 2ch floatle (4 bytes per sample)
Starting playback...
Movie-Aspect is 2.35:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [vdpau] 1920x816 => 1920x816 H.264 VDPAU acceleration 
Movie-Aspect is 2.35:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [vdpau] 1920x816 => 1920x816 H.264 VDPAU acceleration 
hopefully will have all these goodies in rc2 of porteus-3.0 - testing in progress :)
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
dimx
Contributor
Contributor
Posts: 42
Joined: 02 Dec 2013, 08:10
Distribution: porteus-LXDE,Slackware,Arch
Location: Greece

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#101 by dimx » 11 Jan 2014, 16:41

@fanthom
this would indeed enable hw acceleration on lots of intel integrated gpus.
This will not work on AMD/Ati, when using proprietary drivers, since they dont include hw decoding AFAIK. Open-source gallium drivers (mesa) already include VDPAU interface, so they dont need the vdpau-va-gl wrapper, and most of them have hw decoding. On my friend's radeon hd 6670 gallium driver flash video acceleration (the rendering part) was accelerated out the box. I could not manage to enable the decoding part yet, but I was getting cpu usage at 10% while playing 720p vids from youtube (15% on 1080p). Still much better than software-only though.
I guess you have already checked
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=166593

User avatar
wread
Module Guard
Module Guard
Posts: 1112
Joined: 09 Jan 2011, 18:48
Distribution: Porteus v3.2.5-kde5-64 bits
Location: Santo Domingo
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#102 by wread » 11 Jan 2014, 23:23

@fanthom
About my video crashes:
The same USB in another machine does not experiment video crashes. Therefore, this is not a bug. My machine seems to be now outdated....

However I did some research, substituting base modules from 3.0-rc1 with corresponding from 2.1. The issue stops when I fall back to the former 003-kde.xzm module. With the old module, after 10 minutes or so, the screen goes black, and when you move the cursor a "system blocked" window pops, you write your password and the system goes on.

With Porteus 3.0 in the other machine (the one that does not crash) when you move the mouse you see a flash and the system goes on, without showing the "system blocked" screen.

Maybe you eliminated the "system blocked" window in favor a still faster boot, or maybe it is a "hidden" bug...??

If you took it out (the system blocked window), i would like to restore it; otherwise I will have to stay at 2.1 or throw away this machine...

Regards :(
Porteus is proud of the FASTEST KDE ever made.....(take akonadi, nepomuk and soprano out and you will have a decent OS).
The Porteus Community never sleeps!

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4624
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#103 by fanthom » 12 Jan 2014, 19:57

@dimx
yes - i'm aware of this :)
got accelerated flash on youtube on AMD HD 4550 and i3 Ironlake so this solution will be included for sure.

@wread
With Porteus 3.0 in the other machine (the one that does not crash) when you move the mouse you see a flash and the system goes on, without showing the "system blocked" screen.

please enable password locking in kde system settings -> display and monitor -> screen locker and check if that helps.
btw: this feature will be enabled by default in 3.0
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

tome
Contributor
Contributor
Posts: 577
Joined: 26 Jun 2013, 14:03
Distribution: x64 Openbox
Location: Poland
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#104 by tome » 12 Jan 2014, 22:09

lxde
bugs in archive manager eg. can't unpack .iso archives - "Setting attribute time::created not supported"

save session for deleted folders/files eg. 1. delete /home/guest/.mc 2. save session to module 3 reboot 4 .mc still exist

tome
Contributor
Contributor
Posts: 577
Joined: 26 Jun 2013, 14:03
Distribution: x64 Openbox
Location: Poland
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#105 by tome » 13 Jan 2014, 08:48

lxde
open current folder as root (pcmanfm) doesn't work if the first password character is space character.

Post Reply