Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

New features which should be implemented in Porteus; suggestions are welcome. All questions or problems with testing releases (alpha, beta, or rc) should go in their relevant thread here, rather than the Bug Reports section.
User avatar
mbzadegan
White ninja
White ninja
Posts: 11
Joined: 21 Dec 2013, 12:41
Distribution: Slackware - DragonflyBSD
Location: Asia

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#31 by mbzadegan » 26 Dec 2013, 15:24

Hi,
Can KDE release version contain GPARTED?
Because The KDE partition manager have more bugs with Newer HDD but GPARTED have more than supporting and efficiency.

ramine
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 24 Dec 2013, 09:10
Distribution: ubuntu,fedora
Location: algeria

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#32 by ramine » 26 Dec 2013, 18:26

Ahau wrote:@ramine, thanks, I will take a look. It may be a kernel config issue with your sound driver being compiled into the kernel instead of as a module. What's the brand/model of your card?
there is no sound in card 0 but it is the default so i need to to change to card 1 every time i login but i find a way to fix it i describe it in the end of the reply.
this is from porteus system info:
SOUND CARDS:

HDA-Intel - HD-Audio Generic
HDA-Intel - HDA ATI SB
Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler HDMI Audio
Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 0: CX20588 Analog [CX20588 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
and this is from alsamixer:
for card 0:
Card: HD-Audio Generic
Chip: ATI R6xx HDMI
for card 1:
Card: HDA ATI SB
Chip: Conexant CX20588
fanthom wrote:@ramine
"when i play a video in mplayer i see that message in terminal window:
sh: xscreensaver-command: command not found
and i go to the mplayer config file i see that line and i think it's connected to that message:
heartbeat-cmd="xscreensaver-command -deactivate &" # stop xscreensaver"

will comment out these by default
i think there is a problem because xscreensaver-command doesn't exist in the system please give me some details.
fanthom wrote: "i want another thing to add this 2 lines to the config file it's for user have nvida or radeon graphics card:
[vo.vdpau]
vc=ffh264vdpau,ffvc1vdpau,ffodivxvdpau,ffwmv3vdpau,ffmpeg12vdpau,"

cant as it breaks video on non vdpau enabled PCs
this video codecs are used only if the video output set to vdpau(vo=vdpau).
brokenman wrote:@ Ramine
For now try adding /etc/asound.conf with the following:
defaults.pcm.card 0
defaults.ctl.card 0

Or perhaps change to 1 if 0 doesn't work.
i don't find asound.conf in /etc do you mean asound.state or i need to create a new file
but as i said before if i change the line in the file /usr/share/alsa/alsa.conf:
defaults.pcm.card 0
with:
defaults.pcm.card 1.
after that the sound will work in every software except the new version of vlc 2.1.x i need to to choose HDA ATI SB.
i create a module of the modified file and put it in the module folder so every time i enter the always fresh mode it works automaticaly.
Last edited by ramine on 26 Dec 2013, 18:41, edited 1 time in total.

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5456
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#33 by brokenman » 26 Dec 2013, 18:40

Yes you need to create the file.

cat >> /etc/asound.conf << EOF
defaults.pcm.card 1
defaults.ctl.card 1
EOF


I have sound in the latest VLC.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

ramine
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 24 Dec 2013, 09:10
Distribution: ubuntu,fedora
Location: algeria

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#34 by ramine » 26 Dec 2013, 18:53

brokenman wrote:Yes you need to create the file.

cat >> /etc/asound.conf << EOF
defaults.pcm.card 1
defaults.ctl.card 1
EOF


I have sound in the latest VLC.
thank you it's working and it's better than change /usr/share/alsa/alsa.conf i will create a new module with this file.
forgive me i ask a lot o things please where is the kmix config file i want to change it and put it in module so when i login to always fresh i can use the correct sound card automaticaly.

User avatar
PaulBy
Contributor
Contributor
Posts: 266
Joined: 14 Feb 2012, 13:14
Distribution: Porteus 3.2 KDE
Location: Belarus

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#35 by PaulBy » 26 Dec 2013, 21:46

Hello Brokenman and Fanthom :)

In Porteus-3.0-rc1 don't solve problem with mount ntfs-usb disk under KDE :( Topick - viewtopic.php?f=117&t=2486

Code: Select all

 An error occurred while accessing '16G', the system responded: The requested operation has failed.: Error mounting: mount exited with exit code 1: helper failed with:
Error opening '/dev/sdd1': Permission denied
Failed to mount '/dev/sdd1': Permission denied
Please check '/dev/sdd1' and the ntfs-3g binary permissions,
and the mounting user ID. More explanation is provided at
http://tuxera.com/community/ntfs-3g-faq/#unprivileged 
Fix 003-kde_fixes-20130818-x86_64-1prt.xzm don't work in 3.0 rc1, but change file

Code: Select all

temporary solution:
please edit /sbin/udev/fstab/update and change line 31 to:
Код: Выделить всё
elif [ "$FS" = ntfs ]; then echo "not working for now"
solve mount problem.

Isigny trouble :oops:
Merry Christmas and Happy New Year :friends:
REPO with my Porteus packages - http://yadi.sk/d/wJFyFih_4v48w

User avatar
Ahau
King of Docs
King of Docs
Posts: 1331
Joined: 28 Dec 2010, 15:18
Distribution: LXDE & Xfce 32/64-bit
Location: USA

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#36 by Ahau » 26 Dec 2013, 22:04

ralcocer wrote:Using LXDE 32 bit, Archive Manager gives the error an error ucurred while loading the archive, Xarchiver works OK.
ralcocer, it's odd, but on tuesday I was able to reproduce this error some of the time, but this morning file-roller seemed to work flawlessly. Can you please tell me what type of archive you are trying to extract, where from and to, which user you are (root or guest), and are you opening the file-roller GUI or just doing right click -> extract here ?

@dacq, if you are using any saved changes from another install, please try booting without them first. If that doesn't help, please check the md5 on your iso download as it might be a corruption, and/or let me know what your BOOT line is from your porteus.cfg, at /mnt/sdXY/boot/syslinux/porteus.cfg, where sdXY is the device where you have Porteus installed.

@phhpro, per brokenman's suggestions, this sounds like a borked cache file, perhaps your custom module includes a file that is overwriting stuff in the cache. those empty boxes typically indicate your pango cache needs to be updated (/usr/bin/update-pango-querymodules). I'm not sure about the panel freezing and messed up icons (though again this could be some odd cache overwriting action). If you like, I can take a look at your modules to see if I can find the problem and verify that it's not in the core modules. Upload them somewhere and PM me a link and I'll see what I can do. BTW, this could very well be an incompatibility between 2.1 and 3.0, but related more to how particular versions are retaining information in the cache files than actual binary incompatibility. I was experimenting with an lxde module from 2.1 and was getting the empty square boxes until I ran update-pango-querymodules even though the same module worked flawlessly in 2.1 and most of the programs seemed functional.
Please take a look at our online documentation, here. Suggestions are welcome!

User avatar
phhpro
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 545
Joined: 10 Nov 2013, 20:35
Distribution: .

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#37 by phhpro » 26 Dec 2013, 22:51

...
Last edited by phhpro on 04 Feb 2016, 03:40, edited 1 time in total.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4565
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#38 by fanthom » 27 Dec 2013, 00:38

@guys
i have updated gtk-easy-build on the server so now it should produce working Vbox/vbox-addons modules - please test when you have a chance.

@roelof
I use the installer on kde under favourites and doubleclick.
still ok here - please try in always fresh mode

@cttan
Pls place the CPU Monitor widget on the right side of the System Tray.
I have observed that when the number of programs increase in the System Tray, it will overlap the CPU Monitor.

will do - thanks

@francois
Concerning the ssr package (simple screen recorder), everything is functioning well except that the level of the sound recording seems low.
maybe this: run alsamixer -> switch to capture device -> raise volume level

@mbzadegan
Can KDE release version contain GPARTED?
rather not as it pulls many deps. please report KDE partition manager bugs upstream (to it's creators).

@ramine
there is a problem because xscreensaver-command doesn't exist in the system please give me some details.
please edit /home/guest/.mplayer/config and remove or comment out these lines

this video codecs are used only if the video output set to vdpau(vo=vdpau).
should i go with:

Code: Select all

[vo.vdpau]
vc=ffh264vdpau,ffvc1vdpau,ffodivxvdpau,ffwmv3vdpau,ffmpeg12vdpau,
or rather

Code: Select all

[vo=vdpau]
vc=ffh264vdpau,ffvc1vdpau,ffodivxvdpau,ffwmv3vdpau,ffmpeg12vdpau,
@PaulBy
Porteus-3.0-rc1 don't solve problem with mount ntfs-usb disk under KDE
will double check that - thanks for reporting.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

Seq_Res
Black ninja
Black ninja
Posts: 51
Joined: 17 Jan 2011, 02:07
Location: China

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#39 by Seq_Res » 27 Dec 2013, 08:35

XFCE, 32-bit
Someone successfully boot up v3.0 rc1 with bootloader grub ? I try several times but failed.
Booting stops at a line say something like "eth0..eth1.. not available".
With reiserfs, the installer fallback to lilo but give error message.
The new version LibreOffice cannot be launched; old one works well.

ramine
White ninja
White ninja
Posts: 6
Joined: 24 Dec 2013, 09:10
Distribution: ubuntu,fedora
Location: algeria

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#40 by ramine » 27 Dec 2013, 10:39

fanthom wrote:@ramine
there is a problem because xscreensaver-command doesn't exist in the system please give me some details.
please edit /home/guest/.mplayer/config and remove or comment out these lines
i talk about that to let the porteus developers to fix it in the next release.
fanthom wrote:this video codecs are used only if the video output set to vdpau(vo=vdpau).
should i go with:

Code: Select all

[vo.vdpau]
vc=ffh264vdpau,ffvc1vdpau,ffodivxvdpau,ffwmv3vdpau,ffmpeg12vdpau,
or rather

Code: Select all

[vo=vdpau]
vc=ffh264vdpau,ffvc1vdpau,ffodivxvdpau,ffwmv3vdpau,ffmpeg12vdpau,
this:

Code: Select all

[vo.vdpau]
vc=ffh264vdpau,ffvc1vdpau,ffodivxvdpau,ffwmv3vdpau,ffmpeg12vdpau,
not this:

Code: Select all

[vo=vdpau]
vc=ffh264vdpau,ffvc1vdpau,ffodivxvdpau,ffwmv3vdpau,ffmpeg12vdpau,
if you want to test this,put this two lines in the config file and try to open a video with vdpau video output and without (xv or x11) and see what video codec used by mplayer.
for more information you can see this:
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/en/mpl ... l#PROFILES

Cyril
White ninja
White ninja
Posts: 21
Joined: 04 Nov 2011, 10:11
Location: Ukraine
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#41 by Cyril » 27 Dec 2013, 18:09

Want more bugs? Here you are. :)

1. Black screen in Gnome-Mplayer while playing WebM. The only cure is to press the down key at the start, only then I can see the video.

2. When I copy files from one folder to another, it says smth about permission bug. In Thunar I have the setting "Apply to the folder and its contents" turned on, but it doesn't help.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4565
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#42 by fanthom » 27 Dec 2013, 22:09

@Seq_Res
Someone successfully boot up v3.0 rc1 with bootloader grub ? I try several times but failed.
Booting stops at a line say something like "eth0..eth1.. not available"

does it work when you boot it with syslinux/lilo?

With reiserfs, the installer fallback to lilo but give error message.
please paste here the debug.txt log file generated by the installer

@ramine
ok - will go with [vo.vdpau]

@Cyril
Mplayer troubles is a known issue - will fix for rc2.

thanks all
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

usernew
White ninja
White ninja
Posts: 28
Joined: 07 Dec 2011, 16:06
Location: spain

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#43 by usernew » 28 Dec 2013, 00:49

Hi ,im other livecd developer based on slackware ( wifislax )


im here to advertise , kde 4.11.x and 4.12.X have a very BIG BUG

I test all 4.11.0 to 4.11.4 and 4.12.0 and all have the same bug ..YOURS HAVE ...obviously.

This is the bug , copy on desktop a folder whit big number of files, ...when copy are end , ...try to delete ...and SEEE

DELETION IS FILE PER FILE 1 TO 1 FILE ....to the eternity ,..

for example copy your /usr folder to desktop , right click , ..delete folder ..and ...LOL

I record some videos in my distro , whit all alien packages , ( yours are afected ) same bug on your kde 4.11.4

wifislax , whit slackware 14 packages , and 14.1 packages ,same ...


only works fine kde

4.10.X series ( offial slcakware is 4.10.5 works fine ).

4.12 bugged

http://www.youtube.com/watch?v=-PS39BWAjM4

4.11.X BUGGED

http://www.youtube.com/watch?v=k1eQz1s_7AY

4.10.5 NO BUGGED

http://www.youtube.com/watch?v=cA0YkNeSUy0

usernew
White ninja
White ninja
Posts: 28
Joined: 07 Dec 2011, 16:06
Location: spain

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#44 by usernew » 28 Dec 2013, 01:21

another little thing , CANT READ/WRITE , on ext4 filesystems. ... :twisted: :twisted:

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4937
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Porteus Desktop Edition 3.0 rc1 bugs/feedback thread

Post#45 by francois » 28 Dec 2013, 01:40

@fanthom:
@francois
Concerning the ssr package (simple screen recorder), everything is functioning well except that the level of the sound recording seems low.
maybe this: run alsamixer -> switch to capture device -> raise volume level
Ok got it. Under alsamixer you need to do f4. Sound is louder but not clean. I will have to play a bit with it.

Thanks.

@ahau:
Tested printer on brother mfc-7860dw. Everything works fine in both cups and system-config-printer, network mode.

Thanks. :wink:
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

Post Reply