Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post here if you are a new Porteus member and you're looking for some help.
Post Reply
art4core
White ninja
White ninja
Posts: 8
Joined: 11 Nov 2013, 07:33
Distribution: porteus2.1 mate
Location: graz

Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#1 by art4core » 13 Dec 2013, 03:22

Hallo zusammen !

Ich habe mir Porteus 2.1
auf meinem Laptop Travelmate 240 installiert.

Es funktioniert soweit alles bis auf die Tonausgabe. :(
Ich gehe davon aus,dass es nur eine Kleinigkeit sein kann,da mit einer PcWelt Live Version
von Porteus alles ohne Probleme lief,diese liess sich aber leider nicht auf die Hd installieren.

Weswegen ich diese Version installiert habe:http://dl.porteus.org/i486/current/Port ... 1-i486.iso

Leider habe ich keinerlei Erfahrung mit Slackware Forks,ich würde also grundlegende Hilfe benötigen.

Bitte auf deutsch antworten, da mein Englisch nicht ausreicht um spezielle technische Informationen zu verstehen.

Danke!

Code: Select all

0:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 03)
Hi there!

I have Porteus 2.1
installed on my laptop TravelMate 240.

It works so far everything butnot the sound. : (
I assume that there may be a small thing, as Live with a pcwelt version
of Porteus everything went without problems, but this unfortunately does not let himself be installed on the Hd.

Which is why I installed this version: [url] http://dl.porteus.org/i486/current/Port ... 1-i486.iso [/ url]

Unfortunately I have no experience with Slackware Forks, so I would need basic help.

Please respond to German, because my English is not enough to understand specific technical information.

Thank you !

User avatar
phhpro
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 545
Joined: 10 Nov 2013, 20:35
Distribution: .

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#2 by phhpro » 13 Dec 2013, 03:48

...
Last edited by phhpro on 03 Feb 2016, 22:24, edited 1 time in total.

tome
Contributor
Contributor
Posts: 562
Joined: 26 Jun 2013, 14:03
Distribution: x64 Openbox
Location: Poland
Contact:

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#3 by tome » 15 Dec 2013, 20:07

zum beispiel gehe zu system kontroll-zentrum dann mate volume control oder öffne gnomemplayer edit preferences player audio output

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4566
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#4 by fanthom » 16 Dec 2013, 17:52

@art4core
please try updated 'sound card selector' tool posted here:
viewtopic.php?f=81&t=2590#p19522

(answered in english as we speak German in designated forum section only)
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
phhpro
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 545
Joined: 10 Nov 2013, 20:35
Distribution: .

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#5 by phhpro » 17 Dec 2013, 01:18

...
Last edited by phhpro on 03 Feb 2016, 22:25, edited 1 time in total.

User avatar
wread
Module Guard
Module Guard
Posts: 1064
Joined: 09 Jan 2011, 18:48
Distribution: Porteus v3.2.5-kde5-64 bits
Location: Santo Domingo
Contact:

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#6 by wread » 17 Dec 2013, 01:33

Try under "Other Languages>German".
Porteus is proud of the FASTEST KDE ever made.....(take akonadi, nepomuk and soprano out and you will have a decent OS).
The Porteus Community never sleeps!

User avatar
phhpro
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 545
Joined: 10 Nov 2013, 20:35
Distribution: .

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#7 by phhpro » 17 Dec 2013, 01:48

...
Last edited by phhpro on 03 Feb 2016, 22:35, edited 1 time in total.

User avatar
wread
Module Guard
Module Guard
Posts: 1064
Joined: 09 Jan 2011, 18:48
Distribution: Porteus v3.2.5-kde5-64 bits
Location: Santo Domingo
Contact:

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#8 by wread » 17 Dec 2013, 02:34

Does alsmixer work ok??
Arbeitet alsamixer wie es soll??
Porteus is proud of the FASTEST KDE ever made.....(take akonadi, nepomuk and soprano out and you will have a decent OS).
The Porteus Community never sleeps!

User avatar
phhpro
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 545
Joined: 10 Nov 2013, 20:35
Distribution: .

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#9 by phhpro » 17 Dec 2013, 02:48

...
Last edited by phhpro on 03 Feb 2016, 22:36, edited 1 time in total.

art4core
White ninja
White ninja
Posts: 8
Joined: 11 Nov 2013, 07:33
Distribution: porteus2.1 mate
Location: graz

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#10 by art4core » 18 Dec 2013, 19:20

wread wrote:Does alsmixer work ok??
Arbeitet alsamixer wie es soll??
yes,everything works...........the error was a muted volumecontrol @ deezer.com :oops: :pardon:

thanks to all !

User avatar
phhpro
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 545
Joined: 10 Nov 2013, 20:35
Distribution: .

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#11 by phhpro » 18 Dec 2013, 23:42

...
Last edited by phhpro on 03 Feb 2016, 22:36, edited 1 time in total.

mrbadguy
Ronin
Ronin
Posts: 1
Joined: 16 Sep 2015, 23:00
Distribution: porteus 3.1 xfce
Location: Germany

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#12 by mrbadguy » 17 Sep 2015, 00:04

I was searching for a very long time to get my soundcard working on porteus. I couldn't find anything on the internet. Firstly, I was thinking that the alsa drivers were not correctly installed. I tried a lot of stuff, like modifying alsa conf files and so on, without success. Eventually, I have found a solution that I could live with. Actually, I got a laptop with an analog sound card + HDMI interface. I must add that the sound over HDMI still didn't work for me. I am still searching why? Maybe one day I will be figuring it out :x .

Okay, here the solution
For listening to music:
Part 1:
Open a terminal and check where your analog device is:

Code: Select all

aplay -l
You will receive something like:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic_1 [HD-Audio Generic], device 0: ALC3227 Analog [ALC3227 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
The card 1 is the analog device and this is the one we need. Then type again in terminal

Code: Select all

alsamixer
Then press [F6] and choose your analog sound card 1- HD AUDIO Generic.
Make sure the master volume is not set to 0%. Modify it if necessary to 40%-80%. Then press [ESC],

Part 2:
Then click on e.g. mp3 file. Then you receive message like
ALSA error: No suitable mixer element found.

ALSA error: snd_pcm_open failed: No such file or directory.
Never mind and close this message. Then click in your music players menu on FILE -> Settings.
Then select the Audio section on the left side and then click on the button Settings in the upper part . Then choose as PCM device your default:CARD=Generic_1 sound card and enjoy your music. :Yahoo!:


For watching a movie with VLC Player (the same procedure as above):
Execute the Part 1 as stated above.
Then:
Click on the movie file (e.g. mkv file). If you don't hear any sound from your speakers. So, go on the menu of your movie player and click on EDIT -> Preferences.
Then you will find or see something with AUDIO output. Then change from [default] to your audio device, e.g. HD Audio Generic (ALC3227 Analog) (alsa). You must hear the sound now! Prost :beer:

donald
Full of knowledge
Full of knowledge
Posts: 1158
Joined: 17 Jun 2013, 13:17
Distribution: Porteus 3.2.2 XFCE 32bit
Location: Germany

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#13 by donald » 17 Sep 2015, 00:57

Hallo mrbadguy
schau mal hier:
viewtopic.php?f=122&t=4925&p=36037#p35991
und willkommen.. 8)

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4938
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Kein Sound unter Porteus 2.1Mate / No sound

Post#14 by francois » 17 Sep 2015, 02:40

@donald:
:wink:

@mrbadguy:
Encore mieux. Le fil source d'Ahau sur les problèmes de sons:
https://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=81&t=1399

Here in America, where the lingua frenca is english, we have the impression that you germans are polyglot? Is it true? :)
In America, except in Québec. :D

Bienvenue.
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

Post Reply