[Solved] Sound and volume plugin missing

Please reproduce your error on a second machine before posting, and check the error by running without saved changes or extra modules (See FAQ No. 13, "How to report a bug"). For unstable Porteus versions (alpha, beta, rc) please use the relevant thread in our "Development" section.
Post Reply
User avatar
freestyler
Contributor
Contributor
Posts: 382
Joined: 17 Oct 2013, 14:21
Distribution: Porteus KDE4
Location: Traveller
Contact:

[Solved] Sound and volume plugin missing

Post#1 by freestyler » 17 Oct 2013, 15:01

hi I have been using proteus for a week and its quickly becoming my favorite distro, its really impressive! However i cant figure out how to get sound working on xfce. The panel does not show the volume icon, I have tried install the panel plugin (xfce4-volumed) as a separate module and also messed around with alsamixer but cant figure it out.
I am using proteus 2.1.

SOUND CARDS:

HDA-Intel - HD-Audio Generic
HDA-Intel - HDA ATI SB
Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Wrestler HDMI Audio [Radeon HD 6250/6310]
Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC269VB Analog [ALC269VB Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

Please let me know if you need more info
cheers :D
Last edited by freestyler on 21 Oct 2013, 13:35, edited 1 time in total.
https://www.porteus-apps.org

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4590
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#2 by fanthom » 17 Oct 2013, 15:08

hi freestyler,

please open Porteus Settings Centre -> System settings -> Sound settings and set ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) as default card (also do a sound test to confirm that it's working).
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
freestyler
Contributor
Contributor
Posts: 382
Joined: 17 Oct 2013, 14:21
Distribution: Porteus KDE4
Location: Traveller
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#3 by freestyler » 17 Oct 2013, 16:02

hi, I changed the default to HDA ATI SB and still no sound or xfce mixer. I'm not sure why i cant even add a mixer on the panel. any thoughts?
https://www.porteus-apps.org

User avatar
francois
Contributor
Contributor
Posts: 4990
Joined: 28 Dec 2010, 14:25
Distribution: kde xfce porteus manjaro kubun
Location: Enfin l'été, le changement climatique attendu: le soleil.

Re: Sound and volume plugin missing

Post#4 by francois » 17 Oct 2013, 17:11

Please try in command line alsamixer to see if you can get some sound.
Voltaire: Le mieux est l'ennemi du bien.

User avatar
freestyler
Contributor
Contributor
Posts: 382
Joined: 17 Oct 2013, 14:21
Distribution: Porteus KDE4
Location: Traveller
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#5 by freestyler » 17 Oct 2013, 18:02

I played with alsamixer but still cant get any sound. Is there a reason why xfce wont recognize sound settings?
https://www.porteus-apps.org

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5504
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#6 by brokenman » 17 Oct 2013, 19:56

I have the same problem on my new laptop. The mixer applet shows but I get no sound. Changing the HDMI to the second device using the sound card tool doesn't work. Interestingly after compiling gnome-3.8 (with pulseaudio) the sound works. In your case I think we need to see a dump of: xpsinfo

Please upload the full information dump from the Porteus Settings Centre system information tool to pastebin and link here. It would be nice to see when and why the mixer applet crashes (perhaps this info is shown in dmesg or /var/log/messages).
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

User avatar
freestyler
Contributor
Contributor
Posts: 382
Joined: 17 Oct 2013, 14:21
Distribution: Porteus KDE4
Location: Traveller
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#7 by freestyler » 18 Oct 2013, 01:49

hi thanks for all the quick responses. here is my xpsinfo. Strange I cant even get the mixer applet to show, its like its not installed. here is my dmesg. I didnt notice any sound related problems but then again im no pro. here is /var/log/messages.
https://www.porteus-apps.org

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4590
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#8 by fanthom » 18 Oct 2013, 09:21

i think xfce suffered to some sound related troubles in 2.1 release (cant find a thread right now) so maybe you could try another desktop?

you can download standalone modules from here:
http://dl.porteus.org/x86_64/current/modules/
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
freestyler
Contributor
Contributor
Posts: 382
Joined: 17 Oct 2013, 14:21
Distribution: Porteus KDE4
Location: Traveller
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#9 by freestyler » 18 Oct 2013, 11:18

i guess this is a good excuse to give razorqt a try :)
https://www.porteus-apps.org

User avatar
brokenman
Site Admin
Site Admin
Posts: 5504
Joined: 27 Dec 2010, 03:50
Distribution: Porteus v3.2rcX all desktops
Location: Brazil
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#10 by brokenman » 18 Oct 2013, 12:10

If it works under a different desktop it could be a GTK theme issue.

Code: Select all

Gtk-WARNING **: Unable to locate theme engine in module_path: "equinox",
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory
ALSA lib pcm_dmix.c:1022:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib pcm_dmix.c:1022:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
The correct driver is being loaded so this doesn't explain the lack of sound.

When testing please boot into always fresh mode. I notice you have a 0099-settings.xzm module being loaded and we would prefer your to boot to the original fresh vanilla Porteus for trouble shooting.
How do i become super user?
Wear your underpants on the outside and put on a cape.

User avatar
freestyler
Contributor
Contributor
Posts: 382
Joined: 17 Oct 2013, 14:21
Distribution: Porteus KDE4
Location: Traveller
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#11 by freestyler » 21 Oct 2013, 07:05

brokenman wrote: When testing please boot into always fresh mode. I notice you have a 0099-settings.xzm module being loaded and we would prefer your to boot to the original fresh vanilla Porteus for trouble shooting.
no worries.

I couldent get sound to work on any DE. Is there something that could be done with the gtk/equinox?
https://www.porteus-apps.org

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4590
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Sound and volume plugin missing

Post#12 by fanthom » 21 Oct 2013, 08:47

sound card selector from PSC does not work as in this case we are dealing with the same driver used for both cards.
please try the solution ( ~\.asoundrc file) from this thread:
viewtopic.php?f=117&t=748&p=5713&hilit=alsaconf#p5713
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
freestyler
Contributor
Contributor
Posts: 382
Joined: 17 Oct 2013, 14:21
Distribution: Porteus KDE4
Location: Traveller
Contact:

Re: [Solved] Sound and volume plugin missing

Post#13 by freestyler » 21 Oct 2013, 13:43

Nice one! Sound works. Well done and thanks for the help. I would have never worked that out.
I downloaded asoundconf.tar.gz and followed the instructions you gave.
Sweet!
https://www.porteus-apps.org

Post Reply