Feedback for Porteus version 2.0 RC2

New features which should be implemented in Porteus; suggestions are welcome. All questions or problems with testing releases (alpha, beta, or rc) should go in their relevant thread here, rather than the Bug Reports section.
User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 881
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#16 by ncmprhnsbl » 31 Jan 2013, 01:41

fanthom wrote: @ncmprhnsbl
Qmmp crashing
cant recreate here... please try in 'Always Fresh' mode.
Tried always fresh from usb and cd, same thing happens,, checked iso md5sum -- is corrrect ,, reburnt cd -- no change ,, copied music file to desktop instead of playing from HD...nope..
tried two different machines : athlon deskstop with nvidia graphics and corei7 laptop with ati graphics.... both have asus motherboards..
no problems with gnome-mplayer, smplayer, or dolphin.....

..and the 'Porteus-installer-for-Linux.com' doesn't seem to want to work for me....in arch or porteus...as root.... ? (when i was trying to fix my nonbooting usb)
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

User avatar
godzilla
White ninja
White ninja
Posts: 16
Joined: 27 Dec 2012, 14:41
Distribution: Porteus2.0/XFCE-64bit
Location: European Union
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#17 by godzilla » 31 Jan 2013, 03:02

fanthom wrote: @godzilla
I would like to report a problem with Truecrypt,
i have addressed this issue on mchat - please check the archive and report if provided workaround works for you.
I replied to mchat but apparently you were already offline. The work around you provided using ktsuss truecrypt works and it allows me to mount the encrypted device but a second problem arises and the decrypted device already mounted in /media is not accessible, I don't know why that happens.

User avatar
godzilla
White ninja
White ninja
Posts: 16
Joined: 27 Dec 2012, 14:41
Distribution: Porteus2.0/XFCE-64bit
Location: European Union
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#18 by godzilla » 31 Jan 2013, 05:07

Let's see if anyone can help me out with this (XFCE-64bit):

When I am listening to online radio or music after a few minutes (around 10min) the computer goes to sleep and everything stops. The problem is that the OS thinks there is nothing going on when I am listening to music in sites like Rdio.com, maybe I could adjust the power settings to never go to sleep once I find it, but ideally the OS should know that the browser is open and streaming music even if I don't touch the keyboard.

Reticent
Ronin
Ronin
Posts: 3
Joined: 30 Jan 2013, 10:58
Distribution: Pmagic
Location: Tanas near PDX

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#19 by Reticent » 31 Jan 2013, 06:55

godzilla wrote:... after a few minutes (around 10min) the computer goes to sleep and everything stops. The problem is that the OS thinks there is nothing going on ...
The display device on one system I've worked on has the same impatience. :wall: In this case, perhaps a screensaver issue?

User avatar
godzilla
White ninja
White ninja
Posts: 16
Joined: 27 Dec 2012, 14:41
Distribution: Porteus2.0/XFCE-64bit
Location: European Union
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#20 by godzilla » 31 Jan 2013, 08:29

I now think that the display problem is related to XFCE and not Porteus, I just changed the settings in Settings>Power Manager to get around this.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4592
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#21 by fanthom » 31 Jan 2013, 10:30

@ncmprhnsbl
what type of file are you trying to play in qmmp?
can anyone confirm qmmp crash?
it's really working here without any problems.....
and the 'Porteus-installer-for-Linux.com' doesn't seem to want to work for me
please try to copy files on usb manually then launch installer as root with 'sh Porteus-installer-for-Linux.com' command. does it return any error code?
please post console output you get.
also - what's your usb partition layout and filesystem you are installing to?

@godzilla
The work around you provided using ktsuss truecrypt works and it allows me to mount the encrypted device but a second problem arises and the decrypted device already mounted in /media is not accessible
ok - i have written later that you could try to open file manager as 'super user' and access the data from it.
since you have mounted encrypted data as user1 (root in this case - through ktsuss) then you should not be able to access it from any other account.
let me know if that resolves this problem. it's still not a perfect solution but i have no clue how to configure sudo.

@Ahau
as per above posts (and previous problems) i would suggest to disable sleep/hibernation in XFCE by default and just turn screensaver on.
in KDE4 i have 'sleep' set but only when battery is reaching critical level. in other cases it's disabled.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
Ahau
King of Docs
King of Docs
Posts: 1331
Joined: 28 Dec 2010, 15:18
Distribution: LXDE & Xfce 32/64-bit
Location: USA

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#22 by Ahau » 31 Jan 2013, 16:22

Thanks, fanthom. I agree, I'll disable sleep/hibernate from the default settings in xfce4-power-manager. I don't have any screensaver program in Xfce, so I will have it blank the screen (without sleep,hibernate or locking) after a while.
Please take a look at our online documentation, here. Suggestions are welcome!

User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 881
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#23 by ncmprhnsbl » 01 Feb 2013, 00:57

fanthom wrote:@ncmprhnsbl
what type of file are you trying to play in qmmp?
can anyone confirm qmmp crash?
it's really working here without any problems.
-mp3 ... and then i tried a .wav..nope ...
never had a problem before(in 1.2 or 2.0rc1) ...odd.. i tend to think it might be a corrupt iso download..but the md5sum checked out and nothing else seems affected...
please try to copy files on usb manually then launch installer as root with 'sh Porteus-installer-for-Linux.com' command. does it return any error code?
please post console output you get.
also - what's your usb partition layout and filesystem you are installing to
The doc include doesnt mention 'sh', this would explain why it wouldnt work to start with.. so i set up a another usb..
usb-
sdc1 1gb ext4 --install to this
sdc2 3gb fat32
output1 using konsole: (after copying the files porteus and boot from an existing install)

Code: Select all

root@porteus:/media/port2rc2/boot# sh Porteus-installer-for-Linux.com
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing Porteus Installer......
Porteus-installer-for-Linux.com: line 393: .porteus_installer-2.0/installer.com: Permission denied
output2 using dolphin(root) 'open with command- /bin/sh (after using 'extract to' from the iso image on hd) ..

Code: Select all

Installing Porteus to aufs
Make sure this is the right partition before proceeding.

Press Enter to continue or Ctrl+c to exit.

Flushing filesystem buffers...
.porteus_installer-2.0/installer.com: line 102: [: too many arguments

The default Porteus bootloader (extlinux) does not support the  filesystem.
Falling back to LILO.
.porteus_installer-2.0/installer.com: line 113: [: =: unary operator expected

Installation failed with error code '1'.
Please ask for help on the Porteus forum: www.porteus.org/forum
and provide the following information: the error code received,
the filesystem type and your partition layout for this device.
i suspect aufs was not the correct partition.. but went along with it anyway..
..dont know if this what messed up my kde guest deskstop..but i just logged in to root, deleted /home in my changes,rebooted and it worked again...for now(could have been messin with spacefm)
..need to go over the logs...(should have using EXIT or always fresh) :)
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

att
Contributor
Contributor
Posts: 131
Joined: 28 Dec 2010, 17:09

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#24 by att » 01 Feb 2013, 01:04

I am in the hapless task of trying (yes, maybe too old) modules from Porteus 1.0-64bit to Porteus 2.0-rc2-64bit.

This is my module list so far:

Code: Select all

-rwxrwxrwx 1 root root 37543936 Mar 15  2011 JDownloader-2-x86_64.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   299008 Jul 30  2011 attbins2.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  1470464 Aug  8 14:00 binbot.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   106496 Mar 15  2011 chntpw-0.99.6-x86_64.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root 46702592 May 19  2012 compat32-libraries-1.1.02_13.37-x86_64-2ftm.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    94208 Mar 15  2011 ctorrent-1.3.4.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   376832 Mar 15  2011 etherape-0.9.7-i686-1.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    69632 Jan  4  2012 ethtool--3.1--0.1.4.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   442368 Mar 15  2011 ettercap-ng-0.7.3-i486-1tb.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  3309568 Mar 15  2011 filezilla-3.3.4.1-x86_64-1ponce.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    16384 Mar 15  2011 fping-2.4b2_to-i486-1sl.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  5087232 Jun  8  2011 glibmm-2.27.99.2-x86_64-1sl.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   290816 Jun  8  2011 gmime-2.4.15-x86_64-1.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  1200128 Mar 15  2011 gnutls-2.10.1-x86_64.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    40960 Jun  8  2011 gtkspell-2.0.16-x86_64-1.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root 22827008 Mar 15  2011 jre-6u23-x86_64.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  4362240 Mar 15  2011 kvirc-4.0.2-x86_64.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  1679360 Mar 15  2011 kvpnc-0.9.6.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   331776 Jun 20  2011 libevent-2.0.11-x86_64-1hamza.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  1081344 Mar 15  2011 libiconv--1.13.1--0.1.3.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   102400 Jun 20  2011 libmspack-0.3alpha-x86_64-1hamza.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   937984 Jun  8  2011 libpng-1.4.5-x86_64-1.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    90112 Mar 15  2011 libtasn1--1.8--0.1.3.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   200704 Mar 15  2011 nasm-2.07.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    45056 Mar 15  2011 nc-1.10.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    32768 Mar 15  2011 newspost.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  3293184 Jul 18  2011 nmap-5.51-x86_64-1.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   278528 Mar 15  2011 ntfs_progs-x86_64.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  5345280 Mar 15  2011 nzb-0.1.9.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  4255744 Jun 17  2011 nzbget-0.7.0-x86_64-1hamza.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   897024 Apr 19  2011 nzbperl_64bit_porteus_addon.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   729088 Mar 15  2011 nzbperl_SSL.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  8994816 Mar 15  2011 opera-11.00-1156-x86_64.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   929792 Jun  8  2011 pan-0.134-x86_64-1.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root 13320192 Dec 11 01:03 python-2.6.6-x86_64-1.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   741376 Sep 27 16:04 rar_unrar_64bit_att.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  2588672 Nov 16 14:58 sabnzbd_0.7.5_64bit_att.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    28672 Mar 15  2011 sniffit_0_3_5.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root     4096 Mar 15  2011 sshd-activate.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    81920 Mar 15  2011 stunnel_3_26.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   241664 Mar 15  2011 tcc-0.9.25.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   966656 Mar 15  2011 tcl8.4.19.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   274432 Jan  4  2012 tcpdump--4.2.0--0.1.4.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root 13217792 Aug 25 12:34 teamviewer-7.0.9360-x86_64-1ftm.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  2719744 Mar 15  2011 tigervnc-r4126-x86_64.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    32768 Mar 15  2011 tinyproxy.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   212992 Mar 15  2011 uudeview-0.5.20-i486-1as.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  1245184 Mar 15  2011 vmware-view-open-client-4.0.1-235010.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   114688 Mar 15  2011 vpnc-0.5.3.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root 17920000 Sep 13 08:35 wine-1.5.10-i486-1sl.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root   110592 Jan  4  2012 winetricks--20110429--0.1.4.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  1298432 Mar 15  2011 xchat-2.8.8-x86_64.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root  2310144 Mar 15  2011 yasm-1.1.xzm*
-rwxrwxrwx 1 root root    20480 Mar 15  2011 youtube-dl-2010.12.09-x86_64.xzm*
Bugs:
* JDownloader will not start; well, it will start, but the splash screen never appears. Something seems to halt forever. No, I mean: The cursor will change to "JDownloader" symbol, stay in changed mode for 5 seconds and then it will disappear and normal cursor will appear. The program splash screen and start will never appear. (?)
* nmap and TCPDUMP are complaining about a missing library called "libpcap.so.1"
* PAN (the newsreader) is complaining about a missing library called "libenchant.so.1"
* Filezilla is missing "libwx_gtk2u-aui-2.8"
* kvpnc is missing "libkio.so.4"
* kvirc: error while loading shared libraries: libQtXmlPatterns.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

NO BUGS: Good working modules so far are: nc, newspost, rar/unrar, stunnel, sabnzbd, xchat, nasm, teamviewer, opera.

Any advice of how to get the "misbehaved" old modules to run are welcome! (or where to get better versions, preferably ready as XZM module file!)

att
Contributor
Contributor
Posts: 131
Joined: 28 Dec 2010, 17:09

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#25 by att » 01 Feb 2013, 01:16

Addendum: It gets weirder! :%)

guest@porteus:~$ pan
pan: error while loading shared libraries: libenchant.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
guest@porteus:~$
guest@porteus:~$
guest@porteus:~$ su
Password:
bash-4.2# ls -al /usr/lib
lib/ lib64/ libexec/
bash-4.2# ls -al /usr/lib/libench*
lrwxrwxrwx 1 root root 19 Jul 30 2011 /usr/lib/libenchant.so.1 -> libenchant.so.1.4.2
-rwxrwxrwx 1 root root 39148 Jun 6 2008 /usr/lib/libenchant.so.1.4.2
bash-4.2# pan
pan: error while loading shared libraries: libenchant.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
bash-4.2#

I *have* a libenchant.so.1 in /usr/lib, but starting "PAN" it won't be loaded. Eh???? What's going on?
Any advice appreciated... :%)

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4592
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#26 by fanthom » 01 Feb 2013, 01:48

@ncmprhnsbl
a) i can confirm qmmp bug now (not sure why everything was ok on my laptop) - will investigate this.

b) permission denied for root on ext4 partition - weird.
please mount the stick manually (as root) in /mnt/usb, enter to /mnt/usb/boot and run installer.
must work or you have corrupted ISO image/filesystem.

@att

Code: Select all

-rwxrwxrwx 1 root root 39148 Jun 6 2008 /usr/lib/libenchant.so.1.4.2
this lib was compiled 4 years ago. please dont expect that it will work.
only one cure: delete your whole repo and start from a scratch. there is nearly 650 modules in 64bit official repo and 2k of slackware packages in PPM so i'm sure you will find nearly everything.

please use PPM as it pulls every dep - even perl and python ones.
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
ncmprhnsbl
DEV Team
DEV Team
Posts: 881
Joined: 20 Mar 2012, 03:42
Distribution: 3.2.2-64bit xfce/openbox
Location: australia
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#27 by ncmprhnsbl » 01 Feb 2013, 04:56

fanthom wrote:@ncmprhnsbl
a) i can confirm qmmp bug now (not sure why everything was ok on my laptop) - will investigate this.

b) permission denied for root on ext4 partition - weird.
please mount the stick manually (as root) in /mnt/usb, enter to /mnt/usb/boot and run installer.
must work or you have corrupted ISO image/filesystem.
a) whew...was considering redownloading..strange one

b)might need to hold my hand... :oops: ..need exact command for mounting manually.... usbs want to mount in /media..
name of usb partition is: sdc1 or port2rc2 ..and should i NOT be running in ram?

@fanthom
update --- "please run 'mkdir /mnt/usb && mount /dev/sdc1 /mnt/usb && cd /mnt/usb/boot && sh Porteus-*.com'" worked perfectly.(in porteus in ram) thankyou.... made a note for future use..
might i suggest that the document include these details for us stoopeedos ;) ...tho i realise thats what the graphical installer is for...
arch for instance doesnt mount anything in /mnt , but in /run/media/~/..
Last edited by ncmprhnsbl on 01 Feb 2013, 09:08, edited 1 time in total.
Forum Rules : http://forum.porteus.org/viewtopic.php?f=35&t=44

gnomic
White ninja
White ninja
Posts: 16
Joined: 29 Dec 2012, 23:56
Distribution: Linuxmint
Location: Aotearoa

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#28 by gnomic » 01 Feb 2013, 05:53

Have the KDE 64-bit RC2. Unless I am mistaken, this does not include usb_modeswitch. I think this means it will not be able to use 3g modems. This was mentioned in connection with RC1 and I believe it was said that usb_modeswitch would appear in RC2. Any particular reason why this hasn't happened?

Continue to have problems with usb attached devices on the Tosh S300 Satellite Pro laptop. These don't seem to occur with Parted Magic for example on the same machine. Nor for that matter does it happen with Porteus 1.1 64-bit which I have been using to burn CDs lately as it still has K3b.

User avatar
fanthom
Site Admin
Site Admin
Posts: 4592
Joined: 28 Dec 2010, 02:42
Distribution: Porteus Kiosk
Location: Poland, currently - Cork, IE
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#29 by fanthom » 01 Feb 2013, 06:10

@ ncmprhnsbl
a) must be a bug in latest qmmp (or incompatibility with slackwares dbus) as i have resolved this issue by downgrading to 0.6.5 version (used in rc1) - will stick to that for final.
b) please run 'mkdir /mnt/usb && mount /dev/sdc1 /mnt/usb && cd /mnt/usb/boot && sh Porteus-*.com'

@gnomic
a) i have included 'iso-codes' in rc2 and got a wizard which guided me through mobile broadband settings (this wizard was not available before) so i thought that's enough. will include usb_modeswitch for final. thanks.
b) which kernel version is used in Parted Magic?
Please add [Solved] to your thread title if the solution was found.

User avatar
godzilla
White ninja
White ninja
Posts: 16
Joined: 27 Dec 2012, 14:41
Distribution: Porteus2.0/XFCE-64bit
Location: European Union
Contact:

Re: Feedback for Porteus version 2.0 RC2

Post#30 by godzilla » 01 Feb 2013, 06:36

This is just an idea, because of all the problems with Kvpnc perhaps due that it was designed to run on KDE, I was thinking that maybe it is best to replace Kvpnc with a command line only OpenVPN tool, it is fairly easy to use OpenVPN from command line in shell, you just type openvpn "certificate name" and that is it, the tunnel is created.

@fanthom

About the problem with Truecrypt, I will test if it works soon and report back, I only wanted to mention a Linux distribution called Ubuntu Privacy Remix that comes with Truecrypt and is able to mount everything working out of the box, I am naming it in case looking at their code can be of any help.

Post Reply